Компютъра ми се изключва постоянно !

respec7_m3

Registered
Преди около месец компютъра ми почна да се изключва, докато играя някоя по-натоварваща игра. Изключва се все едно съм го дръпнал от щепсела, без никакво предупреждение и т.н. По някога като го пускам отново се изключва още преди да се е включил и когато го включа пак играя играя и пак спира. Днес вече немога дори да го пусна постоянно спира. Моля някой да ми каже как да го опраявя.
 
Моят компютър започва да се изключва когато прегрее процесора,като отворя компютъра и го почистя се оправя.
 
Провери дали вентилатора на процесора върти, или дали не се е измъкнал от някой винт и да не може хладния въздух да стигне до процесора. Друг вариант е, ако видео картата ти прегрее да изключва компютъра.

Влез в БИОС-а и виж какви градуси вдига компютъра. По принцип до 43-44 за интел процесор е нормална температура, AMD вдига малко повече.
 
5 вариянта.

1. Замарсен процесор.
2. Рам памет.
3. Скапан уиндолс.
4. Захранване.
5. Дъното за смяна.


1. Спри си пс-то от контакта! Отвори си капака на пс-то, разкачи вентилатора и ребрата. Трябва да видиш процесора и върху него да има паста(едно мазничко, сребристо или бяло), не го търкай това ако нямаш купена паста. За това отиваш до магазина за компютри и купуваш "паста за процесор". Чиситш процесора от горе(от старата пригоряла паста), махаш процесор издухваш шините, дупчиците и др. работи намиращи се под него(със сигурност ще е мръсно, ВНИМАВАЙ ДА НЕ ПРЪСКАШ ОТ УСТАТА ДОКАТО ИЗДУХВАШ :D ... ), взимаш прахосмукачка и събираш останлия прах. Така сега изчиставаш ребрата на вентилатора с прахосмукачка и отверка, после изчиставаш самият вентилатор и цялата кутия на пс-то вътре, ааа щях да забравя сваляш плочките на рам памета и издухваш нейите слотове да се махне прахта същото и на рам-а правиш. Слгобяваш всичко. Ако отново прави проблем отиваме на т.2.

2. Ако имаш 2 плочки рам памета. Свали едната и работи само с една и ако направи пак този проблем смени с другата плочка. Ако спре проблема значи някоя от 2 - те плочки рам ти е за хвърляне (моя проблем беше такъв), ако решиш, че не е от това, примини към т.3.

3. Преинсталирай си Уиндолс/линукс/мак (зависи кога ти изключва компа, ако е още при стартиране на биос, значи не е от операционната система), ако отново прави проблем примини към т.4. .

4. Скапано захранване - почети съм убеден, че е от това ако не проработят горните точки който ти дадох. В такъв случай взимаш едно захранване слагаш го за тест 1 - 2 дена. Ако и това не действа, тоест не е от захранването и от всички други точки който описах горе, то най-вероятно трябва да идеш на т.5 .

5. Дъното ти се е скапало - отиваш на ремонт.
 
Ако захранването ти е "куча марка", то най-вероятно може да е повредило някои от другите компоненти на компютъра. Най-често кондензаторите се издуват и почват да правят номерата описани от теб.

Или прегрява или захранването здава багажа или си го претоварил и се задейства защитата за претоварване (въпреки, че ме съмнява, ако е куча марка).
 
Ако е от кондинзатори, провери ако дъното ти е старо, по-добре си купи ново. Иначе за смяната им ще ти излезнат същите пари. А ако дъното е ново дай да ти ги запоят с други, но зависи при кой попаднеш ... не е сигурно дали ще проработят изобщо.
 

Горе