Контактни лещи

Soul_Stealler

Registered
Вчера си взех меки контактни лещи.
Преди малко си ги сложих, доста трудно беше, но готиното е че въобще не усещаш че имаш лещи, все едно си без.

Проблема обаче е че ми е доста трудно четенето на текст. Някак си хем е фокусиран, хем не е. Лекарката вчера като и го казах това ми вика, че не съм им бил свикнал още на лещите, затова.
Нз как да го обясня... все едно съм с цаки за далечно виждане и наблизо много трудно кьоря. Някакви идеи защо става така ?

И аз съм с меки лещи от 3 месеца вече, отначало имах такъв проблем и понякога когато очите ми са преуморени, но ще свикнеш :)

А това вярно ли е

"Диоптрите на очилата не съвпадат с тези на лещите, а обикновено са с един по-малък."
:roll:

Soul_Stealler каза:
А това вярно ли е

"Диоптрите на очилата не съвпадат с тези на лещите, а обикновено са с един по-малък."
:roll:
Не съм сигурен дали е така, но на мен очният лекар ми даде рецепта със диоптри 2 и 3, а като отидох в оптиката ми направиха втори преглед и ми казаха, че ако искам лещи ще трябва да са поне с 0,5 диоптъра повече, макар че имам чувството че щеше да е с един диоптър по-добре. Така че абсолютно възможно е.

Soul_Stealler каза:
Хм... странно...
На мен диоптерът ми е -2.75, а ми дадоха лещи -2.50 :shock:
Е, ти си късоглед, а аз съм далекоглед сигурно има разлика :lol:

Soul_Stealler каза:
Значи... като си далекоглед ти се дава по-силна леща, когато си късоглед по-слаба :)
Аз мисля, че положителните и отрицателните диоптри са като в математиката -4 е по-малко от -3, а 3 е по-малко от 4. Моята логика е такава, но моите диоптри ги намаляха те бяха 3,5 и 3, когато изпозвах очила.

Ето една цака от преди малко за махането на лещите.
Аз лично не мога да я хвана, както показа лекарката.

Мърдаш лещата до към ъгъла (долния край при носа) и мигаш 2-3 пъти и тя сама се подгъва и отлепя :)

Въобще не си представям ако недай си боже ми се наложи да нося лещи как бих си ги слагал или махал.
Ако имаш проблем с това да ги слагаш или махаш очила ли трябва да носиш ?

SveXteZ каза:
Въобще не си представям ако недай си боже ми се наложи да нося лещи как бих си ги слагал или махал.
Свиква се. Трябва ти известно време да свикнеш, но не е кой знае какво.

SveXteZ каза:
Или очила или лазерна операция.

Soul_Stealler каза:
Вчера си взех меки контактни лещи.
Преди малко си ги сложих, доста трудно беше, но готиното е че въобще не усещаш че имаш лещи, все едно си без.

Проблема обаче е че ми е доста трудно четенето на текст. Някак си хем е фокусиран, хем не е. Лекарката вчера като и го казах това ми вика, че не съм им бил свикнал още на лещите, затова.
Нз как да го обясня... все едно съм с цаки за далечно виждане и наблизо много трудно кьоря. Някакви идеи защо става така ?
До към 45-50 годишна възраст хората с късогледство виждат добре на близки разстояния. Диоптърът на окото не е постоянен зависи дали си уморен, дали си сенаспал, дали си гладен, разни емоции също влияят.
Според мен, докторката ти е изписала по-висок диоптър, отколкото имаш средно . Често го правят.

А да ви питам има ли разлика в цените между очила и лещи? И как точно се поддържат? А и как се слагат? Не е ли гадно?

На мен едната ми месечна леща е 7.50.
Разтвора е по-скъпия, 24, но него можеш да го ползваш доста доста време.

И аз си мислех че слагането и махането е гадно, но вече като съм го сложил/махнал 3-4 пъти е доста по-лесно.

По-мои наблюдения очилата са доста по-скъпи.

Амо те лещите се ползват определено време и се сменяват така ли? :idea:
А като лягаш вечер ги махаш ли :idea:

purko каза:
Амо те лещите се ползват определено време и се сменяват така ли? :idea:
А като лягаш вечер ги махаш ли :idea:
Има различни лещи. Дневни, седмични, месечни, три месечни и годишни. За махането зависи от лещите. Има специални лещи, които като ги сложиш веднъж моше да ги носиш колкото им е годноста. Но по-евтините се махат всяка вечер в разтвор за да се дезиндефикцират.

едит: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BD%D0%B0_%D0%BB%D0%B5%D1%89%D0%B0

Back
Горе