Slavei каза:
Здрасти
Ще дадеш ли повече информация, че ми стана любопитно
Поздрави
Здравей, Slavei!
Както винаги радвам се да те видя
Свързване:
1) Налага се на сървъра, на който е едната БД да се разреши връзка към сървъра на който работи скрипта (и другата БД). В с-панел-а има меню "Отдалечем MySQL сървър" - от там се добавя домейна или Ип-то на сървъра.
2) Проверява се (най-добре да се пише на хостинг-доставчика) на кой адрес и порт слуша MySQL-сървъра. В моя случай не работеше на обичайния порт 3306.
Връзката после е стандартна:
$vryzka_1=mysql_connect ("сървър: порт", "юзър", "парола");
Първото ми разочарование дойде от това, че не можех да отворя постоянна връзка с mysql_pconnect(); - ставаше дума за споделен сървър и трябваше да се очаква.
Отваряне на връзката в скрипта:
$vryzka_1=mysql_connect ("локалхост", "юзър", "парола");
$bd_1=mysql_select_db ("име_на_БД_1", $vryzka_1);
същото и за втората БД:
$vryzka_2=mysql_connect ("сървър: порт", "юзър", "парола");
$bd_2=mysql_select_db ("име_на_БД_2", $vryzka_2);
После стойностите на $bd_1 и $bd_2 са идентификатори при изпълнение на заявката:
mysql_query("заявка", $bd_1);
Затварянето става с другия идентификатор, този от конекта - $vryzka_1 и $vryzka_2:
mysql_close ($vryzka_1);
mysql_close ($vryzka_2);
макар че и да не се затвори не е фатално, а в моя случай връзката към едната БД увяхваше по време на изпълнението съвсем сама

)
В ИТ-плейс ми бяха обснявали как могат да се слекетират таблици от 2-те бД в релация (БД се отбелязват в самата заявка), но аз не успях да го направя, а в момента не си намирам работните скриптове, за да илюстрирам.
Струва си човек да пробва веднъж, колкото да задоволи любопитството си, но не смятам, че е удачно да се работи с 2 БД (особено за малък прокет), колкото и в даден случай да изглежда, че няма алтернативи.