!!! НСБОП !!!

Статус
Not open for further replies.
кое от всичко да ти копна. 8) темата е 7 страници и повечето са разни коментари от потребители :lol:
 
ето един важен пост от първата страница, другите не са интересни :)


film7777 каза:
Група: Uploаder
Постове: 2
Регистрация: 15-August 05
Член No.: 238 241

Warn: (0%)

http://express.bg/story/5739 интервюта
Адвокат Свилен Овчаров: Трудно ще осъдят лицата, ползвали нелегален софтуер
Петър Вълков 10 Май 2006 | 14:55


Много от най-развитите пиратски сървъри използваха канали и техника на държавната администрация, защото смятаха, че така е по-малка вероятността да попаднат под ударите на НСБОП. Хубаво е, че най-накрая това стана обществено достояние и полицията се зае със случая. Явно е, че има държавни чиновници, които в работно време си правят кефа с техника и интернет връзка, платена от нашите данъци. Те не са там за да гледат филми, нито за да съдействат на разни пиратски сървъри, твърди юристът. *


При акцията на НСБОП срещу младежи, притежаващи и разпространяващи софтуер без лицензни права бяха направени три ареста. Престъпници ли са задържаните, г-н Овчаров?

Да, тези хора са престъпници според нашия Наказателен кодекс (НК). Въпросният текст беше гласуван от българските депутати. Той им беше представен от министерствата на правосъдието, на вътрешните работи и на културата. Но той не беше създаден в тези ведомства дори като чернова.
Този текст беше написан от Велизар Соколов, адвокатът на „Майкрософт”. По-късно той проведе обучения сред българските магистрати, на които представи едно твърде рестриктивно тълкуване на закона. А това носи много вреди на потребителите.
В момента в България всяко нарушение на авторските права се приема за престъпление. Всеки извършител е класифициран като престъпник.
Според член 172 от НК наказанието е до 3 години и глоба от 1 000 до 3 000 лв. За дефиниране на престъплението обаче, той се обръща към Закона за авторското право и сродните му права. Там се казва, че нарушение е всяко ползване без разрешение на носителя на авторското право. В това число записване на нелицензиран софтуер върху CD носител или друга медия и твърд диск.

Как е уреден този въпрос в други държави?

В малко страни от света компютърното пиратство е престъпление. Там, където то е признато за престъпление, текстът не е толкова широко скроен и вътре не попадат всички потребители на нелицензиран софтуер без изключение.
Производителят или онзи, който държи правата върху произведения софтуер има възможност да заведе граждански иск за парично обезщетение. В Германия такива граждански искове се завеждат само срещу големи студия, банки и мрежи, с мащабни нарушения. Имаше и случай в Дания, когато домашните потребители на нелицензиран софтуер получиха писма в пощите си с молба да си заплатят лиценза. Много от тях си платиха, други с променлив успех бяха съдени за обезщетение.

Все пак и в чужбина ги съдят, къде е разликата?

При гражданския способ не се използват ресурсите на държавата, за да се защитават правата на производител или разпространител на софтуер. В България законът максимално ангажира държавните ресурси на полицията и прокуратурата, Министерство на културата да защитават правата им. Имам доста дълга практика и мога да кажа, че малките компании не успяват да задействат държавната машина и НСБОП. Всичко започва, когато представители на „Майкрософт” подадат сигнал, че на определен сървър има нелегално копие на техен продукт. Те могат да заведат граждански иск. Но законът им предоставя по-лесен и по-евтин за тях вариант. Така прокурорът с нашите данъци защитава техния интерес. Предпочитам да се съдят хора по по-смислени дела с моите пари.

Законни ли са обиските в домовете и арестите на „софтуерни пирати”?


В България има вратичка за улеснение на полицията. Могат да се правят обиски и претърсвания без разрешение на съда при т.нар. „спешни случаи”. НПК изисква в продължение на 24 часа след изземването на техника и арести полицаите да си получат разрешение от районния съдия. По закон това е изключение. На практика обаче, изключението се случва на 100%. Какво е спешното в тези случаи? Големите сървъри нямат крака да избягат.

Доколко е законно изземването на техника и софтуер?

За софтуера няма съмнение. Той трябва да се изземе да се изследва и при доказване на нарушение да се конфискува и унищожи, заедно с материалния носител. Примерно, компакт дисковете. Закупуването на празен диск и правените отчисления не са оправдание в никакъв случай. Полицията в България изключително често надхвърля нужното за доказване на обвинението. А може да се направи копие на съдържанието на твърдия диск на компютъра и да се изследва. Това е напълно достатъчно да се докаже обвинението и е приемливо накърняване на правото на собственост.
Полицията обаче взема цели компютърни конфигурации. Преди години имаше куриозни случаи с изземване на монитори. Какъв софтуер и произведение на изкуството съдържа един монитор, мишка, клавиатура и дънна платка? Полицията знае, че трудно се стига до осъдителна присъда и това е метод за извънсъдебен натиск. Това е необосновано голяма репресия, а често става дума и за корупция.


Какво трябва да направи потребителят при нахлуване на полиция в дома му?

Първото нещо е веднага да си наеме адвокат. Второ: да обжалва протокола и действията на полицията по претърсване и изземване на вещи. Третото нещо е да обжалва пред прокуратурата изземването на собствеността му. Да предложи на разследващите органи съдействие за копиране на спорния софтуер и друга интелектуална собственост, за да може да настоява да му се върне хардуера. Понякога това работи. Особено в съда върши работа. Но това са редки случаи.

Може ли потърпевш да си получи обратно компютъра?

Преди 3-4 години имаше случаи на изгубена и повредена техника от полицията.
Много от собствениците направо се отказват от техниката и си купуват нова, защото полицаите се държат грубо. След 2-3 години, колкото е обичайната продължителност на процедурите, техниката е вече е морално остаряла, независимо от присъдата или липсата на такава. Имаше случаи, при които след делото собственикът подари на полицията половината от техниката. Държа да отбележа, че тези неща не се случват вече толкова често, колкото преди 3-4 години.

Как може един потребител от порталите да знае какво тегли и дали то е защитено?

Незнанието на закона не оневинява никого. По презумпция за ползване софтуер или други продукти, защитени с интелектуални права трябва съгласието на производител или разпространител на продукта. Някой има авторските права, независимо дали ги отдава срещу пари или безплатно. Ако сваляте от сайта на производителя и той не ви иска пари за това - няма проблем. Но ако сте на друг сайт „посредник” и няма изрично упоменато съгласие за ползване на софтуера на него приема се, че потребителят знае, че няма право над продукта.
„Торент” системата, при която всеки качва и сваля едновременно в мрежата съдържание, е друг случай. Там сървърът е само връзка между лица, които незаконно си обменят софтуер. В този случай отговорност изцяло носят само потребителите.

Как съдията преценява кой е за наказание и кой не е?

Обществената опасност е по-голяма, когато се използва и разпространява софтуер без съгласие на производителя с търговска цел. Ако е незначително деянието, лишаването от свобода може да се замени с глоба. Никой не е пратен в затвора за домашно потребление. Съдиите са хора. Отчитат се количествата. Но за потребителите това не е най-сериозният проблем. Докато стигнат до съд те ще бъдат лишени от цялата си компютърна техника на ръба на закона или направо незаконно. Това са имуществени вреди.

Как, според вас, ще приключи разследването срещу държавни служители, които са ползвали нелегален софтуер и продукти без лицези?

Слухове за това се носеха отдавна. Много от най-развитите пиратски сървъри използваха комуникационни канали и техника на държавната администрация, защото смятаха, че така е по-малка вероятността да попаднат под ударите на НСБОП и други полицейски органи. Хубаво е, че най-накрая това стана обществено достояние и полицията се зае със случая. Явно е, че има държавни чиновници, които в работно време си правят кефа с техника и интернет връзка, платена от нашите данъци. Те не са там за да гледат филми, нито за да съдействат на разни пиратски сървъри. Наказателната отговорност е винаги лична на физическото лице. Ако се установят кои са нарушителите те ще понесат наказание, но това е мъчна работа.


*Интервюираният адвокат Овчаров работи в отдел „Правна защита” в Български хелзинкски комитет. В практиката си той е защитавал лица, жертва на наказателни преследвания по НК за софтуерно пиратство.
http://express.bg/story/5739
[snapback]235384[/snapback]​
 
Систадминът и операторът на Арена.бг в ареста
27 май 2006 / БГНЕС
Полицията задържа администратора на торент-тракера arenabg.com и системния оператор. Двамата стоят най-високо в йерархията на най-големия пиратски сайт в страната. Ройтерс съобщи новината със заглавие "Арестуваха двама от най-големите интернет пирати в Европа".
При съвместна операция на спецполицаи от ГДБОП и следователи от Столична следствена служба са атакувани домовете на двамата, които са превърнати в командни центрове, откъдето е контролирано разпространението на най-голямото пиратско съдържание в България, съобщи БГНЕС. Компютърът на 46-годишния Е.Г., използващ ника PAYFORFREE, е открит в режим на администриране на форумите на Арена.бг през администраторския му акаунт. От апартамента му са открити и иззети компютърна система с 500 гигабайта дисково пространство, компютърна система-рутер, лаптоп, 3 хардиска и над 200 CD-R със записна филми. Намерени са 3 сателитни приемника в работещ режим, използващи софтуер за разбиване на кодировката на защитени телевизионни програми. Паралелно е извършен обиск в апартамента на системния оператор на Арена.бг - 27-годишният Т.Ц. с псевдоним CSDEMO. Спецполицаите са открили и иззели 3 мощни компютърни системи в работен режим. Двамата задържани са притежавали собствена високоскоростна оптична интернет мрежа, чрез която са теглили най-новите филмови и музикални заглавия, взети от пиратски сайтове в чужбина, след което са ги разпространявали в българското уеб пространство. На двамата е наложена мярка “парична гаранция” в размер на 10 хил. лв.
 
http://forum.arenabg.com/index.php?showtopic=35921&hl=

Аз съм арестувания Payforfree

Аз съм един от имащите достъп до административния акаунт "payforfree".

Аз съм точно този в чийто дом снощи бе проведена въпросната акция. Преди не повече от 20 мин. приключих със сглобяването на новото ми PC и възстановяването на повредения по време на обиска рутер. Аз съм един от първите администратори и програмисти на този сайт. Вероятно някой от вас са членували в стария форум и си спомнят момента в който бе обявено, че "payforfree" се оттегля и мястото му се заема от нов администратор "The Bull". Точно това е момента от който аз престанах да се занимавам активно със сайта поради лични причини и някои противоречия с част от новия екип. В последствие дадох съгласието си моят ник да се използва при положение че ми бъде осигурен достъп до него за да мога да имам все пак някакъв контрол върху него. Не бях съгласен съвсем с идеята, но нямаше как. Бях убеждаван, че това е в интерес на сайта. В различните периоди съм се интересувал от сайта и съм помагал в програмирането на скриптове или пък не съм се вясвал с месеци. Основното ми занимание е писане на софтуер за промишлени контролери и в частност за такива използвани в автомобилната индустрия. Участвам в няколко open source проекта и съм застъпник на идяата за свободен софтуер. Откакто започнаха броженията около арена естествено моят инерес бе провокиран и аз ежедневно следях форума. С администрация на тракера не се занимавам. Интересува ме саният казус защото той попада в областа на моите интереси и разбирания. С останалите имащи достъп до акаунта никога не съм се срещал по свои собствени причини и съображения, но към един от тях тая не особено топли чувства и не рядко сме изпадали в конфликт по повод негови спонтанни и необмислени постове. Лично аз съм изтривал десетки от тях, но ангажиментите ми не позволяват да следя постоянно форума и аз не го правех. В последните дни обаче ми се наложи да го правя почти постоянно. Във въпросната вечер в която в домът ми нахлуха маскирани полицаи аз токущо се бях прибрал преглеждах публикацията от 168 часа заедно със съпругата си. За въпросната публикация бях придуман от човек когото уважавам да разкажа това което мисля за последните събития и да разясня на всички своето виждане за това къде се крие проблемът. Аз смятам че той не е в тези може би половин милион български потребители а е в законовата колизия между Закона за авторско право и Наказателния кодекс и че са необходими законови промени които да регламентират ползването на интернет пространството без това да застрашава самите потребители от извършване на някакво престъпление. Аз като човек който си вади хляба с писане на софтуер макар и в област която не представлява инетерес за масовия потребител би трябвало да съм на страната на полицията. Аз обаче не съм защото метода за постигане на тази цел е грешен. Приех интервюто с надеждата да кажа какво мисля и то да бъде публикувано. Приех да бъде проведен първоначално телефонен разговор, но когато усетих че журналистката не е особено подготвена предложих да продължим по начин по който тя ще може да записва текста и в последствие да го използва. Не желаех да се идентифицирам с ника payforfree защото не желаех да поема всички негативи свързани с него. Надявах се това интервю да помогне и насочи в поне малко подруга посока мероприятието. Оказа се че съм сбъркал жестоко. Прочетох публикацията малко преди да се прибера и то по диагонал и останах неприятно изненадан от това което е публикувано. Искам да уточня че още преди 2 години съм предоставил регистрирания от мен ICQ номер за ползване от администратора който е онлайн на сайта и в първия форум този номер бе поставен на видно място в него. Там също и мейл адресъа ми бе с реалното име, което от тогава се спряга като евентуалната самоличност на ника payforfree. За реализация на интервюто използвах същия акаунт и разпратих на всички останали администартори ползващи админския акаунт payforfree лог от моята част за съгласуване. Оказа се че всичките ми усилия са напразни. Наблегнато е на типовите отговори на въпросите към този ник които се използват винаги когато има зададен подобен въпрос а именно на колко сте години каква музика слушате и тн. Нищо от това което всъщност се опитах да кажа го нямаше вътре. По време на обиска някой от присъстващите се изпусна че всъщност точно това интервю е преляло чашата и полицията е решила да си защити името. Тогава ми хрумна и това че и самото интервю е било част от замисъла по "разкриването" payforfree. Аз никога не съм се крил че мога да използвам този акаунт и за това знаеха включително и настоящите неприятели на арена. А те не са малко. Не очаквах обаче някой да се върне толкова назад във времето и да ме превърне в жертвено агне на пиар кампанията на полицията. Това обаче се случи и сега вместо да си пиша по проекта се налага да пиша и чета във форума. Както и да е има достатъчно хора които могат да потвърдят факта че са необходими много увещания за да направя нещо за арена. Всичко това вече няма значение. Докато се приключи с това безумие аз ще продължа да се интересувам от този форум и конкретно от постовете на участващите в него интелигентни и разумни хора. От предявените ми обвинения не се притеснявам защото те са безпочвени и скалъпени. Остана ми само срама от комшиите и среднощните стряскания на 7 годишния ми син, който бе заловен докато оцветява картинки в сайта ДЕЧИЦА.COM. Благодаря все пак че неговия компютър не му бе отнет.

Накрая иска да кажа следното

Господа организатори и изпълнители не аз съм човекът който ви трябва и вие добре го знаете. Знаете и това от кога не съм активен тук но явно ви трябва жертва и медиен шум. Имате я ! А пък аз вероятно ще позасиля активноста си в този сайт за да помогна на това безумие да престане. Не търся мъст за срама и обидата. Вярвам че за нея ще се погрижи Друг.

/edit/ Нито аз нито csdemo сме били задържани в смисъл под мярка арест. Напуснахме следствието 30 40 минути след полунощ. Всеки си спа в дома и днес си върши обичайните дейности. След приключване на официалната част там проведохме интересен разговор граничещ със спор с г-н Явор Колев. Останах с впечатлението че той е силно мотивиран човек и си върши работата с ентусиазъм и всеотдайност. Не стигнахме до съгласие по това как трябва да се постигне целта но това е друг въпрос и вероятно ще има продължение.

Моля останалите които имат достъп до акаунта payforfree да не постват в тази тема. Оставете това да правя само аз. Благодаря предварително.
 
Опровержение на изнесената в медиите информация - payforfree

Моето опровержение на изнесената в медиите информация:

1. Компютърът с 500 ГБ дисково пространство е моят личен компютър намиращ се в момента на проверката на обичайното за това място - бюрото ми. От споменатато 500 ГБ пространство са заети по малко от 40 ГБ. На същият този компютър не е открита нито една инсталирана или работеща програма за споделяне на файлове.

2. Откритите 200 мосителя всъщност са не повече от 80. Те бяха открити в един единствен албум и са възпроизведени от мен за лична употреба и при условията и правото което ми дава чл. 25 от Закона за авторското право и сродните му права.

3. От откритите 3 сателитни ресивъра единият е лично мой. Вторият ми бе оставен за ремонт от мой приятел и в момента на проверката работеше в тестов режим невключен към никакво друго устройство. Целта на теста бе температурна стабилност. Третият сателитен приемник бе всъщност приемник за кабелна цифрова телевизия собственост на Естнет предоставен ми за използване под наем със съответния договор между мен и Естнет и за който съм предплатил до месец август 2006 г. Странното е че този факт е отразен в протокола за иземване, а въпреки това в съобщението се говори за 3 сателитни ресивъра.

4. Откритите 3 харддиска са всъщност два. Единият е празен 80 ГБ диск. Вторият бе демонтиран и извзет отделно от моят рутер на който има инсталирана Linux операционна система и осигуряваше рутирането между доставика ми и моите мрежи.

5. В момента на нахлуването в домът ми не съм администрирал нито един сайт в т.ч. форумът на аренабг. Аз просто четях. Това също е видно и от публикуваните снимки. Там няма отворен административен панел а тема от форума.

Това опровержение публикувам от името на Е.Г. и за достоверноста му съм готов да отговарям.
 
Имам да кажа само 2 неща за НСБОП.Да покажа де:
1-вото:
0001large0ot.jpg

И 2-рото:
kontrola2fg.jpg
 
Eми може да се каже! НА тях им стигаше да замажат положението пред ЕС и другите организации и затова само посплашиха и хванаха хай-големите ъпета! Еми съжалявам за хората който го отнесоха - csdemo
 
Споко,няма да седи там дълго :wink:
И това с акцията беше наистина замо показно за пред ЕС :wink:
 
Статус
Not open for further replies.

Горе