Новата 2007 - нови жертви: хакерите набелязаха целите си

staf

Registered
Хакерите се подготвят да преминат към нов етап на водената от тях кибервойна през 2007 година. Сега те избират за мишена мобилните телефони, програмите от типа на ICQ, MSN и обществени сайтове като MySpace. Хората станаха по-внимателни към съобщения от непознати, затова хакерите нови начини за измама.

"Методите за проникване в една компютърна система станаха по-брутални. Всичко опира до пари. А хакерите знаят кака да стигнат до тях", - констатира Дейв Ранд от Trend Micro, специализирал в областта на интернет-безопасността. За да стигнат до компютрите на своите жертви през 2007 година престъпниците ще използват информация от социални сайтове от типа на MySpace, предупреждава Reuters. "Без съмнение, това е широко поле за действие за злонамерения софтуер", заключава Ед Инглиш, главен експерт на Trend Micro по борба със шпионските програми. Потребителите ще открият, че компютрите им са заразени с вируси, които тайно са записали всичките им пароли и или изпращат милиони спам-писма.

В Trend Micro предполагат, че мишени за хакерите ще станат и мобилните телефони, които имат достъп до Интернет и портативните компютри от ново поколение. Престъпниците ще се опитат да преодолеят сериозните системи за безопасност на тези устройства, за да откраднат електронни писва, документи или списък с контакти.

Новата версия на популярния браузър Internet Explorer и новата операционна система Microsoft Vista също ще са обект на внимание на хакерите, считат експертите. "Корпоративният шпионаж - е голям бизнес. Често данните са безценни. Кражбата на тайни, информации и договори са източник на огромни доходи за престъпниците, работещи в киберпространството", се съобщава в доклад на компанията.

Източник: vlasti.net, www.download.bg
 

Горе