Ново начало за стар компютър

K0ceTo

Registered
Така, подхванал съм старите компютри, дойде ред на третия... при него работата е манджа с грозде :D.

Едно време като се правех на компютърджия му разделих харда и инсталирах линукс. Та сега не ми е много ясно какво съм правил едно време, но имам уиндоус с два дяла видими и линукс със свои си два дяла видими. Искам всичко да махна, да си го разделя на Це и Де и да си сложа някакво XP, в общи линии с него само ще се оперира един принтер.

Сега идва това, че като не съм се занимавал с такива неща от години вече си нямам и идея как да стане номера. Дайте някакъв акъл :oops:
 
Както каза колегата зареждаш диска с Windows XP. Когато дойде време да те попита на кои дял ще инсталираш Windows-a ще ти покаже всичките дялове който имаш създадени, триеш абсулутно всички и си правиш един дял за Windows-a С: и един D: за останалата информация. Незнам колко ти е голям харда но дяла на които ще инсталираш Windows-a не го прави по малко от 10GB ако ще е за Windows XP.
Форматираш в NTFS файлова система, ако не ти се чака избери format to NTFS quick или нещо такова.
 
Не е така. Windows не разпознава ext2/3/4 дяловете. Затова през линукса от GParted си изтрий абсолютно всичко. След това през диска на Windows ще си ги разпределиш, както искаш.
 
TryMe каза:
Не е така. Windows не разпознава ext2/3/4 дяловете. Затова през линукса от GParted си изтрий абсолютно всичко. След това през диска на Windows ще си ги разпределиш, както искаш.

Какви са тия гимнастики кви са тия захвати.

Пич не ми требе Windows-a да ми разпознава ext2/3/4 защото човека иска да ги търка Windows-a вижда че има дялове но не разпознава файловата система ( Unknown ), но това не ни пречи да ги делнеш, и да си направиш нови. Незнам с къв Windows работиш ти че не ти показва дяловете който имаш на харда, явно ще е голяма самоделка.
 
Най-добре с Gparted на отделен диск триеш всичко, създаваш каквото ти е нужно и после инсталираш директно :)
 
Най - добре и най-бързо е както вече споменаха:
Диска с Windows, като го зареди ще се покажат всички дялове. Изтриваш ги всичките, форматираш това което се е получило и продължаваш с инсталацията.
Какви са тия гимнастики наистина ?
Той няма да ги ползва за да му е нужно Windows да ги чете. Те така или иначе ще се появят когато пусне бутващ диск и зареди. Няма никакъв проблем да ги изтрие и да си форматира на NTFS ...
 

Горе