Няколко въпроса за Linux

ReXTaN

Registered
Здравейте,
Значи искам да си сложа Линукс само че не знам точно коя да избера :S
Тази ставали според вас:
http://zamunda.net/details.php?id=166135&hit=1
И мога ли да подкарам Linux и Windows XP заедно?
Ако можете да ми кажете дали товари Linux-а :_)

fedoraproject.org - линукс федора;(с нея съм)
debian.org - linux debian;

Да ,може да ги имаш едновременно.При инсталацията си делиш харда на части и става.

Слагай SuSe-то с KDE4 и се радвай :)
трябва ти 1 дял за линукса и 1 дял за суап, после ще си избираш от GRUB менюто дали да пуснеш Win или Lin
А дали товари... зависи. То на Win XP като му активираш всички визуални ефекти и му сложиш анимиран скин също товари, ама ако караш без ефекти и със скин стил Win 98 върви леко :) Ако искаш да е по-леко му сложи GNOME или KDE3.5 ама честно четворката е мега яка 8)

Ubuntu v.8.10 можеш да си го инсталираш и на ntfs дял и да си влизаш в него без проблеми :wink:

Искам да вкарам малка поправка в някой по-горни постове.
Линукс не може да се инсталира на NFTS дял.Може да се накра да създаде виртуален дял , но на самият дял - не може.
Линукс, както Windows иска задължително два дяла, един за операционната система , другият виртуалната памет.
Само че при Windows не пита колко да е голяма тя, докато при линукс можете свободно да я регулирате( ако правите сървар или нещо което харчи повече рам , е препоръчително да имате повече виртуална памет (SWAP ) )

Wibu-то казва на системата че има такъв дял на линукс , и го подкарва.Но е доста не стабилно.

Препоръчвам чиста инсталация , не на 1 хард с wibu 2 OS.
И не че нещо , ама не е добре да теглите от замундата Линукс, там не е гарантирано , какво има в линукса и дали това е тази версия.По-добре от сайта на производителя.

index, между другото е Wubi :)
А по темата - аз ти препоръчва slackware.Идва с всичко нужно (player-и, офис приложения, ала-бала).Единствените неща, които ги инсталирам допълнително са skype, ktorrent & unrar :)

index каза:
Искам да вкарам малка поправка в някой по-горни постове.
Линукс не може да се инсталира на NFTS дял.Може да се накра да създаде виртуален дял , но на самият дял - не може.
Линукс, както Windows иска задължително два дяла, един за операционната система , другият виртуалната памет.
Само че при Windows не пита колко да е голяма тя, докато при линукс можете свободно да я регулирате( ако правите сървар или нещо което харчи повече рам , е препоръчително да имате повече виртуална памет (SWAP ) )

Wibu-то казва на системата че има такъв дял на линукс , и го подкарва.Но е доста не стабилно.

Препоръчвам чиста инсталация , не на 1 хард с wibu 2 OS.
И не че нещо , ама не е добре да теглите от замундата Линукс, там не е гарантирано , какво има в линукса и дали това е тази версия.По-добре от сайта на производителя.
Опитай с ubuntu 8.10 и може и да си промениш мнението.
Вкарвам диска в CD-то след това избира къде да се инсталира, рестартва се и имам линукс. Инсталира се на ntfs дял. Това че си прави собствено място вътре не означава че не стои на ntfs дял нали ?
А за убунту може да се поръча безплатно от сайта на убунту и доставката също е безплатна.

убунту е зле :)
3 последователни releases съм пробвал - и за 3те имам лошо мнение
+ това не харесвам нещоси-базираните дистрибуции.Като ще ползвам нещо, да си е истинско, а не разбратовано от знайни и незнайни програмисти.
Като толкова държите на apt, слагайте Debian.
С какво той е по-зле от ubuntu ?
ubuntu = нашарен alpha debian

Знам че си копира файловете в ntfs дял ,но създава виртуален диск. Не ми се спори , имам лоши спомени от последният си спор.

Не съм съгласен ,че Ubuntu e алфа Debian ...но да - и Ubuntu -то има доста пропуски.

Не съм казал, че убунту е alpha Debian, но като седнеш на рс с Бузунту. имаш чувството, че седиш на "sidux unstable" (то няма такъв, но мисълта ми е по-нестабилен от нестабилния).По-добре да си сложа debian и да не гоня bleeding edge, ама да знам, че всичко ще работи и след 100 години

Горе