Здравейте, напоследък доста често срещам проблеми със писането на заявки и затова искам да ви помоля за няколко. Рано или късно пак ще ми потрябват за нещо важно и тогава може да се окаже късно и затова направо питам директно...
Как тези 2 заявки да станат с една:
при положение, че SELECTват от една и съща таблица.
Как е заявката която да добавя +1 във определено поле в таблицата. Аз използвам това, но знам че има и друг начин.
Също имам и 1 въпрос който преди съм задавал, но мисля че имаше 'функция', която да спести излишна заявка. Примерно на тази заявка
Има ли начин да разбера ид-то, под което е добавен записът, без да използвам SELECT MAX(блабла1) и по този начин да изведа последното ид?
И последен въпрос има ли начин в цикъл for да направя проверка? защото когато я правя ($sql = "SELECT COUNT(neshto) as broi FROM nqkude WHERE drugoneshto='tretoneshto'"
и след това като проверя дали $result['broi'] = 0 ми изкарва грешка... и затова питам има ли начин да стане.
Извинявам се за глупавите въпроси, но ако трябва сам да ги мисля ще минат векове. Благодаря предварително :?:
Как тези 2 заявки да станат с една:
Код:
$sql = mysql_query("SELECT MAX(блабла1) as last_id1 FROM таблица");
$red = mysql_fetch_array($sql);
$a = $red['last_id1'];
$sql1 = mysql_query("SELECT MAX(блабла2) as last_id2 FROM таблица");
$red1 = mysql_fetch_array($sql1);
$b = $red1['last_id2'];
Как е заявката която да добавя +1 във определено поле в таблицата. Аз използвам това, но знам че има и друг начин.
Код:
$query12345 = mysql_query("SELECT поле FROM блабла WHERE user_id='3' LIMIT 1");
$row5 = mysql_fetch_array($query12345);
$мен = $row5['поле'];
$ff = $мен + 1;
$query="UPDATE блабла SET поле='$ff' where ид='нещоси' ";
mysql_query($query);
Също имам и 1 въпрос който преди съм задавал, но мисля че имаше 'функция', която да спести излишна заявка. Примерно на тази заявка
Код:
mysql_query("INSERT INTO `блабла` VALUES('', '9a7ac8ef71', 'имаге', 'шок')") or die ( mysql_error());
И последен въпрос има ли начин в цикъл for да направя проверка? защото когато я правя ($sql = "SELECT COUNT(neshto) as broi FROM nqkude WHERE drugoneshto='tretoneshto'"
Извинявам се за глупавите въпроси, но ако трябва сам да ги мисля ще минат векове. Благодаря предварително :?: