Обвиняват Apple, Google и Napster за патентни права

Player_pz

Registered
Към технологичните компании Apple, Google и Napster е повдигната претенция за нарушен патент, съобщава dpi, цтирана от Money.bg . Става дума за услугата с download на музика и филми от дома. Пионерът в download-а, фирмата Intertainer, паднала от пазара още преди години, сега обвинява въпросните компании, че са ощетили патентните й права по отношение „система за управление и продажба на дигитални медийни съдържания".

188x160.jpg


Оплакването е подадено още през миналата седмица. Intertainer е получил патентен номер 6925469 през 2001, който номер е бил потвърден през 2005. В края на 90-те компанията стартира услугата Video- on-Demand, която спира през 2002. Предприятието се оплаква от нечестна конкуренция, на първо място от страна на Movielink, който също бе обвинен. Жалбата на Intertainer е удовлетворена с компенсация в не назован размер от медийни гиганти като Sony и Time Warner, които стоят зад Movielink.

Сега Intertainer отправя предложение на Online-фирмите да преминат доброволно към системата за разпространение на музикални и видеоформати през Интернет според патентованата от Intertainer технология. Но патентът, регистриран в САЩ, е - както най-често се случва - формулиран твърде всеобщо и описателно.

Intertainer ще иска от съда обвиняваните компании да изплатят компенсации, както и да плащат патентната си „повинност". Нито Apple, нито Google или Napster още не са реагирали на обвиненията.

Според оценката на експертите ще е трудно да се докаже обвинението на онлайн - пионерите. В голяма част от днешните патентни дела става дума за технологии, за които не е ясно откъде произхождат и кой има право. Голяма част от патентите са регистрирани в периода на Интернет - бума отпреди шест години.

източник:download.bg
 

Горе