Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Бележка: This feature may not be available in some browsers.
За две различни базиjooorooo каза:за две различни бази.. или клетки на база става дума?
_4efo_ каза:За две различни базиjooorooo каза:за две различни бази.. или клетки на база става дума?
Идеята ми е...имам база с юзъри, и база в която се записват някакви новини... Искам да направя така, че когато някой юзур пусне новина да се вижда, че е от него...
select
news_txt, user_name
from
baza1.users, baza2.news
where
baza1.users.user_id = (
select
news_user_id
from
baza2.news
where
news_id = $news_id
)
Това това... само че може ли малко по така.. връзката как ще стане ? Всмисъл не мога да сложа 2 връзки към бази в файла...Slavei каза:_4efo_ каза:За две различни базиjooorooo каза:за две различни бази.. или клетки на база става дума?
Идеята ми е...имам база с юзъри, и база в която се записват някакви новини... Искам да направя така, че когато някой юзур пусне новина да се вижда, че е от него...
я виж дали съм налучкал заявката:
baza1 - базата с узерите;
users - таблицата с юзерите. Съдържа следните колони:
user_id | user_name
baza2 - базата с новините
news - таблицата с новините. Съдържа следните колони:
news_id | news_txt | news_user_id
както навярно ще забележиш, като укажеш базата преди таблицата, не се налага да селектваш базаКод:select news_txt, user_name from baza1.users, baza2.news where baza1.users.user_id = ( select news_user_id from baza2.news where news_id = $news_id )
Променливата $news_id е ид-то на обявата, която искаш да селектнеш
jooorooo каза:а защо не слееш двете бази в една??
baza1
CREATE TABLE `users` (
`user_id` int(11) NOT NULL auto_increment,
`user_name` int(255) NOT NULL
);
CREATE TABLE `news` (
`news_id` int(11) NOT NULL auto_increment,
`news_txt` text NOT NULL,
`user_id` int(11) NOT NULL
);
това е една база с две клетки.
_4efo_ каза:Това това... само че може ли малко по така.. връзката как ще стане ? Всмисъл не мога да сложа 2 връзки към бази в файла...
База1
id_user | username
База2
id_news | by | ....
че в by да се слагат стойности които се вземат от база1 username... А и другия ми въпрос е... как ще разбере кой username да си вземе ? сесия ли трябва ?