От база в база...

_4efo_

Registered
Може ли да ми покажете, как ще стане да взема една стойност от 1 база и да я сложа в някоя друга...
:roll:
 

_4efo_

Registered
jooorooo каза:
за две различни бази.. или клетки на база става дума?
За две различни бази :)
Идеята ми е...имам база с юзъри, и база в която се записват някакви новини... Искам да направя така, че когато някой юзур пусне новина да се вижда, че е от него...
 

bafitu

Registered
ами сложи просто едно mysql_select_db(bazata); преди заявката да извадиш инфото и после mysql_select_db(drugatabaza); преди заявката в която вкарваш инфото...
То всъщност само 1 път ще трябва да го сложиш това де...надявам се си ме разбрал..
 

Slavei

Registered
_4efo_ каза:
jooorooo каза:
за две различни бази.. или клетки на база става дума?
За две различни бази :)
Идеята ми е...имам база с юзъри, и база в която се записват някакви новини... Искам да направя така, че когато някой юзур пусне новина да се вижда, че е от него...

я виж дали съм налучкал заявката:
baza1 - базата с узерите;
users - таблицата с юзерите. Съдържа следните колони:
user_id | user_name

baza2 - базата с новините
news - таблицата с новините. Съдържа следните колони:
news_id | news_txt | news_user_id

Код:
select 
     news_txt, user_name 
from 
     baza1.users, baza2.news
where 
     baza1.users.user_id = (
          select 
               news_user_id 
          from 
               baza2.news 
          where 
               news_id = $news_id
          )
както навярно ще забележиш, като укажеш базата преди таблицата, не се налага да селектваш база ;)
Променливата $news_id е ид-то на обявата, която искаш да селектнеш
 

jooorooo

Registered
а защо не слееш двете бази в една??

baza1

CREATE TABLE `users` (
`user_id` int(11) NOT NULL auto_increment,
`user_name` int(255) NOT NULL
);

CREATE TABLE `news` (
`news_id` int(11) NOT NULL auto_increment,
`news_txt` text NOT NULL,
`user_id` int(11) NOT NULL
);

това е една база с две клетки.
 

_4efo_

Registered
Slavei каза:
_4efo_ каза:
jooorooo каза:
за две различни бази.. или клетки на база става дума?
За две различни бази :)
Идеята ми е...имам база с юзъри, и база в която се записват някакви новини... Искам да направя така, че когато някой юзур пусне новина да се вижда, че е от него...

я виж дали съм налучкал заявката:
baza1 - базата с узерите;
users - таблицата с юзерите. Съдържа следните колони:
user_id | user_name

baza2 - базата с новините
news - таблицата с новините. Съдържа следните колони:
news_id | news_txt | news_user_id

Код:
select 
     news_txt, user_name 
from 
     baza1.users, baza2.news
where 
     baza1.users.user_id = (
          select 
               news_user_id 
          from 
               baza2.news 
          where 
               news_id = $news_id
          )
както навярно ще забележиш, като укажеш базата преди таблицата, не се налага да селектваш база ;)
Променливата $news_id е ид-то на обявата, която искаш да селектнеш
Това това... ;) само че може ли малко по така.. :) връзката как ще стане ? Всмисъл не мога да сложа 2 връзки към бази в файла...
База1
id_user | username
База2
id_news | by | ....

че в by да се слагат стойности които се вземат от база1 username... А и другия ми въпрос е... как ще разбере кой username да си вземе ? сесия ли трябва ?
 

_4efo_

Registered
jooorooo каза:
а защо не слееш двете бази в една??

baza1

CREATE TABLE `users` (
`user_id` int(11) NOT NULL auto_increment,
`user_name` int(255) NOT NULL
);

CREATE TABLE `news` (
`news_id` int(11) NOT NULL auto_increment,
`news_txt` text NOT NULL,
`user_id` int(11) NOT NULL
);

това е една база с две клетки.

И това го мислих, но мисля да използвам базата с юзърите и за по нататъка и затова иоскам да е отделно.. :) Мерси иначе :)
 

Slavei

Registered
_4efo_ каза:
Това това... ;) само че може ли малко по така.. :) връзката как ще стане ? Всмисъл не мога да сложа 2 връзки към бази в файла...
База1
id_user | username
База2
id_news | by | ....

че в by да се слагат стойности които се вземат от база1 username... А и другия ми въпрос е... как ще разбере кой username да си вземе ? сесия ли трябва ?

нещо не те рабрах
кажи какво искаш да направиш
 

Горе