Подут кондензатор на дънната платка

Teodotko

Registered
Здравейте имам подут кондензатор на дъното, може ли това да се окаже проблем ? Намира се близко до процесора. Човека от когото купих дъното каза че наскоро му е изгоряла видео картата...

Във всеки един момент може да се превърне в проблем. Отиди при техник да ти го смени. Скубят ~ 20лв.

Вярвай ми не "скубят". Даже цената е ниска, предвид възможността и риска от нетръгване на дъното. После се получава - "Ама, то.. дъното си работеше, пък сега не иска след смяната".

Та това малко извън темата, но - да, това е най-логичното - да го отнесеш на сервиз, за да ти го сменят и ако е от него, ще запали.

П.П. - Моя опит с дъната и кондензаторите е такъв, че обикновенно се подуват всичките кондензатори, не само един, но една проба за подменяне винаги може да се нарави. Дали от лошо захраване, дали от прегряване или калпави кондензатори, на всички дъна с подути кондензатори съм виждал повече от 2 кондензатора подути, на някой всичките до 1.

За първи път отидох на сервиз преди 7-8 години защото не тръгваше win-а. Оставих компа на човека и на следващия ден ми се обаждат и казват трябва ти нов хард , имаме 120 за 100 лева, окей ... Слагат го и отивам да го взема. Включваме компа и пак не тръгва. Вика това е от видео картата ако сложим нова видео карта и ще се оправи. Верно бех с вградена и така или иначе беше добре дошла. След 3 дена ми се обаждат и викат ела си земи компа. Отивам и пича ми пуска едно кондензаторче и вика това беше проблема. Общо ми зеха 240 лева (плюс-минус 10) за видеото и харда. А пък цялата работа беше един кондензатор. Като си поисках "разваления" хард ми набутаха някъв друг дет за нищо не ставаше и така ... Така че от тогава не обичам да ходя по сервизи и гледам сам да се справям пък кат не мога искам помощ от пичове като вас из форумите :D.
(въпросната фирма беше Plasico - Варна)

Та по темата ... Ако купя един кондензатор същия, да разпоя стария и да сложа новия ? Имали какво да объркам ?

Да почвам ли с работите, дето ще ти трябват и е препоръчително да ги имаш?

Ще ти трябват:

Поялник 50 вата поне(препоръчително, даже задържително - заземен или галванично разделен от мрежовото захранване, има ги по 15тина лева)
тинол
колофон или някакъв флюс за запояване
пинсета
умения да запояваш - направо не почвай ако не можеш, хич не е лесно

За какво да внимаваш - най-вече да не прегрееш мястото и да отлепиш пистата и най-важното, което е най-трудно - да не прекъснеш вътре контакта между слоевете - прекъснеш ли го, отпиши дъното. Този контакт между пистите/слоевете е много тънък, поради което дъното от работещо, може да стане за боклука.

Това е от мен! Ако все още искаш да си го смениш сам - питай каквото не ти е ясно!

Няма проблем. Само трябва да е със същия капацитет. Напрежението му може да е малко по-високо. Най-добрият вариант е да точно същият, но от опит знам, че стойностите им не са от стандартните, които получават в магазините.
Трябва ти поялник около 40 Вата с такива размери.
220px-Soldering_gun.jpg

В никакъв случай не дърпай силно и не натискай крачетата с поялника. Най-добре да допреш поялника да двете крачета едновременно и като се стопи да издърпаш кондензатора бавно. Задължително запомни къде е ---- (минуса). По същия начин вкарваш. Ако можеш с колофон и чист поялник изчистиш дупките на платката за да влезе по-лесно. Отново, не работи със сила, защото в самите дупки върви медната шина и ако натискаш силно може да я развалиш. Слагаш платката вертикално за да виждаш и от двете страни какво става. Ако е от СМД кондензаторите ще е още по-лесно. Дай модел на платката и кажи кой е.

Напълно съм съгласен с мнението ти за сервизите...

Скубят го казах образно. Всичко е риск, ако не знаеш и нямаш опита да го направиш.

До Автора, по-добре не се пробвай. Намери някоя стара схемка и пробвай да видиш, че си е играчка сложна. За сервизите, така е, но ако отидеш там и им кажеш да ти сменят само кондензатора, няма да е проблем.

:)

Всичко стана нормално (уж :D) . Утре ще го сглобя. Имам също две еднакви изгорели видео карти. Какво им изгаря по принцип, че спират да работят. Няма ли начин да се оправи ?

Зависи къде ще го занесеш за кондензаторите. Имам познат, който имаше една стара машина с няколко изгорели кондензатора и му взеха по 2лв на кондензатор за смяна. Това пак за Варна става въпрос.

Със сигурност ще ти прави проблеми ако не сега то след време! Отиди в някй сервиз да ти го сменят щом е подут това означава че или е изгорял или след не дълго време ще изгори , така че сменяй го веднага :)

Възможно ли е видеото да е изгоряло заради този кондензатор ? Предполагам ще е добре да сменя захранването ?

Кондензаторът може да е изпушил от лошо захранване или овърклок. Картата от същото. Не мисля, че заради този кондензатор е изгоряла видео карта. Не е трябвало да я кувуваш с повреда, защото не знаеш какво е правил с нея този човек.

Back
Горе