Помощ за MySQL скрипт - въвеждане/извличане

XF

Registered
Имам следния въпрос:

написах си скрипт, който вмъква в таблица от MySQL база данни определена информация. Скриптът изкарва в "текст бокс" съдържанието на определено поле от таблица и потребителят го редактира като после използвам UPDATE за да въведа направените промени от потребителя т.е. да ги запиша в съответната таблица от Базата Данни и накрая искам в самия сайт да се извежда под формата на HTML самото съдържание.

След като се изкара съдържанието на дадено поле от таблица в текст бокса и потребителя го редактира, използвам следните стъпки преди да използвам UPDATE функцията и да запиша всички направени промени:

1. $promenliva = htmlspecialchars( $druga_promenliva ) ; // $druga_promenliva идва от формата на файла edit.php т.е. това е редактираната информация в текст бокса. Т.е. използвам функцията htmlspecialchars за да ми показва стойността на $druga_promenliva като чист HTML, който после записвам с UPDATE в таблицата.

2. за да спазя колокацията на Базата Данни вмъквам следното непосредствено преди UPDATE заявката т.е. за да може да не се прецака кирилицата, но правилно ли е да го използвам?:
$chars ="SET CHARACTER SET cp1251";
mysql_query($chars);

Може би сам съм овапсал нещо, защото всичко се извлича и съответно ъпдейтва т.е. самите записи, но питането ми е какъв точно тип трябва да е колонката от таблицата, където ще се записва HTML кодът? Защото сега ми е от тип ТЕХТ и после като отида в самия сайт и пусна заявка и изкарам съдържанието от полето в таблицата то ми го изкарва без да го форматира - например:

изкарва това:
Код:
<p>Това е страница: За Нас</p><hr /><br  />Тук ще откриете...

вместо да ми изкарва текста форматиран и нормално изглеждащ за посетителите на сайта т.е. така: Това е страница: За Нас

Е, какво мислите? Какъв тип трябва да сложа? И после в самия сайт като извлеча данните с fetch_array нали може само с echo да ги визуализира до браузъра на потребителя, но да е форматиран текста, а да го изкарва самия код?

п.с. оправих се по това питане: http://web-tourist.net/forum/viewtopic.php?t=18179 нека модераторите на форума да го изтрият за да не пълня с излишни неща ;)

Аз мисля че не може така! Аз мисля че просто трябва ди си го изкарваш! То като ти го преобразува със htmlspecialchars ти става кода за сайта! Така че няма да излезне във Текст бокса! Предлагам ти да го направиш ПРОСТО да ти изкарва текста и дано никой не те прецаква със някой друг скрипт! Това е! :wink:

Благодаря ти за помощта, но нищо не разбрах от това, което си ми написал ;)

Потърсих из мрежата и намерих отговора на всичките ми проблеми, а именно функцията htmlspecialchars_decode() ;)

Back
Горе