По-бързи компютри чрез забавяне на светлина

Soul_Stealler

Registered
От IBM са обявили,че учени са успели да създадат технология за забавяне на потока светлина в силиконов чип.Според тях това е първата стъпка към заместването на електрическите проводници със светлинни такива.Това би допринесло за значително увеличение на трансфера на данни във вътрешноста на компютъра,защото светлината може да прехвърля много повече данни за много по-малко време.

Основният проблем досега-как да бъде забавена светлината е решен с помоща на стотици микро-пръстеновидни резонатори.Които се състоят от базирани на силикон оптични влакна и с формата си и еднаквият резонанс принуждават потока светлина да се завърти до 70 пъти.Това от своя страна води до забавянето му с 0,5 ns. ,което е достатъчно за краткотрайното запаметяване на данни и преноса им.Само за сравнение учените посочват,че за да се забави светлината с 0,1 ns. е необходим проводник от фиброво стъкло с дължина 21 см.

dn10851-1_350.jpg


Според др. Т.С.Chen съвременните процесори могат да изпълняват много повече задачи ако потокът данни във вътрешноста на компютъра е по-бърз.И единият от пътищата за увеличаване на производителноста на бъдещите компютри е премахването именно на вътрешните "бариери" за безпроблемна комуникация на кмпонентите.


Източник: kaldata.com

Предаване на информация чрез светлинни лъчи !? Това май няма да стане скоро ... :lol:
 

LiRiX

Registered
Егати работата ще е това. Слънчви проводници, и все пак не ми стана ясно как светлината ще съдържа информация :shock:
 

Dido_net

Registered
различни цветове.. деа знам :shock: :D
а по кабелите как се провежда информация? :lol:
 

Горе