Препоръка на Линукс дистрибуция

SVTerziev

Registered
Здравейте!
Реших да се "преместя" на Линукс (в момента съм с Уиндоус 7).
Та... чудех се коя дистрибуция да си инсталирам... какво ще ми препоръчате?
Компютъра не го използвам за нищо специално (сървъри или нещо подобно)...
Също така може да ми кажете няколко добри дистрибуции и коя за какво е препоръчителна (както и вашето мнение по въпроса).
Не съм напълно начинаещ, преди съм използвал няколко (xUbuntu, Slackware) и уж знам някои работи (или поне ще ми е по-лесно да ги науча).
Та... това е, чакам отговори, благодаря предварително! :)

EDIT: Също така, ако може някакви полезни/нужни програми, като за току-що инсталиран Линукс...

Аз използвам Ubuntu и съм много доволен. Добри дистрибуции са Ubuntu, Debian, Mint, Slackware и др. Препоръчвам ти Ubuntu, защото е най подходящо за начинаещи и е с най добре поддръжка. Трябва да си качиш програми каквито на теб ти трябват. Евентуално ако искаш можеш да си качиш Avast for Linux, за да си проверяваш фалшки за вируси.

За програми имам в предвид най-вече основни програми, като за гледане на филми, кирилица (ако няма) и т.н. (общи работи)...
Иначе благодаря за мнението, ще изчакам да видя още няколко мнения... :)

Евентуално ще искаш да си качиш Linux restricted features, за да можеш да гледаш филми и VLC media player.

При убунту всичко необходимо се инсталира по подразбиране. Вече останалите работи, които можеш да си инсталираш са глезотийки или нещо примерно не ти харесва в totem-a и инсталирап VLC. А аваст-ове, нод-ове и такива щуротии не ти трябват.

sianbg_s каза:
При убунту всичко необходимо се инсталира по подразбиране. Вече останалите работи, които можеш да си инсталираш са глезотийки или нещо примерно не ти харесва в totem-a и инсталирап VLC. А аваст-ове, нод-ове и такива щуротии не ти трябват.
Антивирусните при Линукс и при Windows са корено различни. Аз препоръчвам да има, за да си проверя флаш паметите.

Препоръчвам ти Учи свободен с Убунту. На база Убунту е, но на БГ преведено и има допълнителен пакет програми(не знам точно какви).

Back
Горе