Препоръчайте ми Linux

Sunrize

Registered
Имам инсталирано xp вмомента в c-то и искам в Е-то да инсталирам некъв линукс с много ефекти .. compizi berylи нз си кво да .. става номера .. и лесно да се оправят драйвърите .. да не е ubuntu ..

Sunrize каза:
щото е издумкал,развален debian .. :?

Не, че се заяждам, но щом търсиш препоръка за Linux, значи не си много на ясно с него. А щом не си на ясно с него, как ще си на ясно, че е развален Debian? Сигурно за това е най-поддържаната система. Кое му е издумкалото? Докажи ми, че не задоволява нуждите ти. Изброените от теб глезотии вървят като топъл нож в масло под Ubuntu.

ползвам толкова рядко линукс, че сигурно халеевата комета минава по често, ама по моите скромни наблюдения и предпочитания - Ubuntu и openSUSE

Извинявам се, че се отклонявам от темата, но сигурно и автора ще го интересува.

Как ще се инсталира втората операционна система /линукс/ на другият локален диск/д,е/ ?
Знам, че за убунту става с уиби, ами за федора, мандрива? :roll:

Dj_BalthazaR каза:
Извинявам се, че се отклонявам от темата, но сигурно и автора ще го интересува.

Как ще се инсталира втората операционна система /линукс/ на другият локален диск/д,е/ ?
Знам, че за убунту става с уиби, ами за федора, мандрива? :roll:
Не знам как да обясня, но се инсталира както всяка следваща ос като първата. Разделеш си харда , задаваш правата на файл системата за дадената ос и инсталираш една по една. При всеки старт на компютъра си избираш през коя да зареди. Ако се обясни с нагледни примери ще е по добре , но сега няма как да покажа. Аз в вкъщи имам един компютър с 4 оп.сист. и аз вече забравих защо съм ги слагал, рядко ги ползвам всичките.

Стана ми интересно, можете ли да ми дадете гайд, как да си инсталирам Убунту на компа ( и да запазя Уина ) ?
Е-то ми е празно ( 150ГБ ) и мисля там да пробвам да си сложа този Линукс да го видя най-накрая какво представлява и защо всички го хвалят толкова.

staf каза:
Защо не пробваш първо с лайв сиди, по-лесно е .
Е да пробвах, имам 9.04 май беше верисята на едно цд и го пробвах преди време, но искам малко да поработя с него.

staf каза:
Защо не пробваш първо с лайв сиди, по-лесно е .

Съмнява ме да е баш по-лесно, а и трябва да изхаби/презапише за пореден път диск.
С VirtualBox ще може да изпробва доста операционни системи, защото съм убеден на 99%, че при тази възможност, която предлага VirtualBox, ще се появят още любопитства към разни операционни системи.

ПП: Сега като си прочетох написаното, изглеждам като рекламно лице на Sun Microsystems :D

Значи, да кажа, аз имам вече сиди с Убунту, направо да го вкарам и да го инсталирам така ли ? Индекс, беше написал урок как се инсталира, ще го прегледам след малко.

Вкарваш и казваш на VirtualBox да "ровичка" записвачката. Тя ще си вземе файловете и всичко ще протече като една нормална инсталация на Ubuntu. Също можеш да си свалиш .iso файл на която и да е дистрибуция и да го инсталираш ;)

Успех!

F1r3Fl3x каза:
Значи, да кажа, аз имам вече сиди с Убунту, направо да го вкарам и да го инсталирам така ли ? Индекс, беше написал урок как се инсталира, ще го прегледам след малко.
Да ,освен Е-то ти трябва и swap дял - 2xram т.е ако рамта ти е 2гб swap дяла ще е 2x2gb = 4gb :)

lam3r4370 каза:
F1r3Fl3x каза:
Да ,освен Е-то ти трябва и swap дял - 2xram т.е ако рамта ти е 2гб swap дяла ще е 2x2gb = 4gb :)
Ами ако имам 1гб рам :D:D 2гб, ама проблем ли ще е, че е толкова малко ?

Back
Горе