Пречи ли на PHP ако има много файлове в директория?

AnHiMiLaToR

Registered
Ако има много файлове в директория, затормозява ли се сървъра ако проверявам така:
if(file_exists('pictures/snimka.jpg')){//...}

?

Еми, мисля че не пречи толкова, но ти препоръчвам да си подредиш добре сайта за твое олеснение. Тоест снимките ги сложи в една папка страниците в друга. Така на теб ще ти е по - лесно. А след като си качиш сайта в интернет забавянето зависи от сървара, на който си го качил.

Е нали търси за конкретен файл.Не правиш цикъл, за да провериш дали определен файл е наличен от изброени такива.С една дума - НЕ това сървъра

Аз мисля да има много снимки. Ама наистина много. Само снимки, без други файлове. Затова питах. :wink:
Ясно.

Имам друг въпрос, да не отварям нова тема: ако дефинирам датата по този начин:
Код:
$newpicname=date("dmy-His");
в началото на php файла и после използвам $newpicname в края - има ли шанс да се промени датата с оглед на секундите или PHP взима датата само 1 път на файл?

Проблема не е в PHP -то .
Коментирал съм тази тема с хора, които разбират от оптимизация на сървъри и проблема с много файлове в една папка може да е голям.

При 1000-2000 файла няма проблем но като станат десетки или стотици хиляди тогава сървъра се товари.

Най елементарен опит за достъп до картинка или файл ще товари сървъра.
При 10 к ще го преживееш но ако някой си мисли, че може да прави сайт за
файл споделяне и всичко да набъха в една директория няма да стане.

прави се примерно 30 броя папки / тях 30 броя подпапки в тях n броя и т.н. така се разпределя.

Достъпа до файл от сорта на папка/папка/папка/file.exe
е много по лесен отколкото /папка/file.exe и в тази папка е всичко (1 милион файла)

Туриста сега бъха всички картинки в една папка но като станат много ще смени директорията и само ще записва в базата в коя директория ще качва новите файлове.

когато файловете ти станат стотици хиляди (ти каза, че ще са много) сървъра ти няма да издържи .

Ако се оптимизира самото "складиране" на файловете и ги разпределиш в субдиректории няма да има проблем и 50 милиона файла да наблъскаш.
Не е трудно да се направи и ако имаш база данни ще знаеш всеки файл къде да го търсиш .

С база данни цъкам, да.
Ще го направя с под-папки, но си мисля как да го направя автоматично да създава новата папка и да пъха новите файлове в нея. Ако тръгна да броя файловете, ще се забави много според мен. Или май ще трябва ръчно да я създам и да променя кода, когато му дойде времето, където ще се запазват новите файлове?

AnHiMiLaToR каза:
С база данни цъкам, да.
Ще го направя с под-папки, но си мисля как да го направя автоматично да създава новата папка и да пъха новите файлове в нея. Ако тръгна да броя файловете, ще се забави много според мен. Или май ще трябва ръчно да я създам и да променя кода, когато му дойде времето, където ще се запазват новите файлове?
Може да си направиш таблица в която да записваш папките и колко файлове има в нея и когато се качва файл да се променя полето с +1 и така ще знаеш броя им постоянно без да броиш в папката :)

MontefuckeR резнах го и това.

Направил съм папката така: pictures\1\1\a
Така ще имам: 1. английската азбука, 2. числа, 3. числа и си гарантирам много много снимки :)

Благодаря ви на всички за полезната информация ;]

Back
Горе