Проблем с хард диска ?

Teodotko

Registered
Ами имам чуството , че е доста бавен . Харда ми е на около 1 година - ExcelStor Tehnology J8160S . Накратко ... Когато например ми зарежда някой игра , на моменти компа ми забива за по 3-4 секунди докато "прочете" информацията . Когато разглеждам някой директория също забива докато изкара всички файлове и директории и така де ... Интересуваме някаква програмка нещо да разбера дали му има нещо ?

първо си дефрагментирай дяловете от харда, след дефрагмента ти изкарва дали има грешки и лоши сектори.

второ, в C: където ти е уиндоуса, трябва да има свободно място поне 1ГБ в най-лошия случай, колкото повече има толкова по-добре.

трето ако имаш много програми инсталирани, уиндоуса ти е стар, харда ти е голям и е пълен до дупка с информация. ами нормално е да бави при търсенето или отварянето на папките.

четвърто, папките съдържат голямо количество снимков материал или друг вид информация от порядака на хиляди файлове. Нормално е да се позамисли малко

Всичко записано на харда ти се намира на различно място в него, т.е. имаш един файл а информацията за него е разпокъсана из целия ти хард, защото харда записва файловете на различни глави в различни сектори. там където прочита че е възможно да бъде поставена информация.

Хардовете са винаги пълни с информация до дупка. Ако си мислиш, че при триене на файл той се изтрива това не е така. той си стои на харда, но просто файловата система го игнорира и казва в по-късен период от време, че на този клъстер има свобдоно място и може да се запише върху него, защото не фигурира във файловата система на операционната система.

има един руснак, който е написал една програмка за проверка и поправяне на лоши сектори, но не се сещам как се казваше точно, ще я потърся и ще напиша

Значи , аз си изтеглих HD tune . Доколкото разбрах нямам лоши сектори , харда ми е 160 GB и от тях да съм заел около 80 ... Дяловете ми са разцепени на по 10 ГБ и два по около 50-60 нещо такова . В C:\ имам свободно място около 2 гб и имам цял дял в който слагам програмите за да не ги слагам в C: . Как да разбера кеша ми какъв е нард диска ?

Back
Горе