Промяна на колация на DB без да се губят данните в нея

Lumix

Registered
Здравейте,

Искам да Ви попитам следното имам една база данни правена под latin1_swedish_ci, както и да е имам нужда да си сменя базата данни с utf8_general_ci, но не желая да губя данните от базата данни. Имайте предвид, че големината на базата данни е над 8 ГБ в този ред на мисли работата с текстови редактори е немислима иначе просто трябва да ходя да си напазарувам рамец... Както и да е... някой някакви идейки как да стане тази магия?

Благодаря предварително :)
 
Правиш един PHP файл в който задаваш да изтрие всички полета с името CHARSET=latin1_swedish_ci от SQL файла. След което го запаметяваш и при качване на SQL файла след това, преди да го качиш му задаваш колация utf8_general_ci - така данните няма да се загубят.

Преди и аз имах този проблем, но моят SQL файл не беше 8GB и за това ръчно изтрих така полетата, както на теб ти казах, след което като го качих - при качване му зададох само utf8_general_ci и всичко беше наред с кирилицата(нищо не се загуби). Надявам се да съм те разбрал...
Поздрави!
 
А няма да се прецакат нещо данните да ги дава на някви маймуници и такива работи нали така... Аз ще си ги бекъпна за всеки случай преди да правя каквото и да е, но все пак да си попитам... :shock:
 
phpmyadmin -> базата -> таблицата -> операции -> колация и си избираш новия тип на таблицата :)
 
Сваляш си .sql файла. Правиш си таблиците и базата данни с коалициите който желаеш.

Отваряш .sql файла на реда където е зададена каква коалиция да е таблицата, изтриваш този ред и качваш .sql файла.

Може и да стане ако само промениш коалцията директно от .sql файла. Тесвай тези два вариянта, по този начин би трябвало да стане.
 
Оказа се, че с преконвертиране на базата става най-добре :) Мерси все пак
 

Горе