Ще може ли да споделите какви са разликите в дистрибуциите? Искам да знам коя за какво е по-добре да се ползва и такива работи, за да знам към коя да се насоча...
разликите са софтуер:
убунту - копирано от дебиен, обаче махнали някой софтуер и трябва техен да ползваш, пакетен мениджър aptitude
дебиен - стабилен и добър, пакетен мениджър aptitude
fedora, centos - ред-хет подобни, пакетен мениджър yum
slackware - не го знам :lol:
горе-долу разликите са малки
пакетните мениджъри и съответно софтуера
изцяло въпрос на вкус е, няма да сбъркаш които и да вземеш (само с убунту малко)
с този линукс ще ти се налага да ги ползваш, но те така се учат
като ти се налижи нещо търсиш в гугъл и така ще ги научиш
аз имах една старичка книга на Стефан Марков за линукс та от там научих командите
беше за ред хет но повечето команди са еднакви
сега пак съм с ред-хет базиран линукс и ми е полезна
Аз ти препоръчвам Slackware.
Според мен това е най-добрата дистрибуция (а аз имам опит с доста различни дистрибуции).
Пакетния мениджър се нарича pktool.
Приложенията се инсталират ето така:
теглите от www.slacky.eu skype.tgz
Код:
installpkg skype.tgz
и скайп е инсталиран.Единственият минус на тази дистрибуция е, че не поддържа зависимости
Дебиан много пакети има е хаха. Сега ги гледам то за дадена категория имат сума пакети. Аз ако си сложа Дебиан после ще гледам като теле кой пакет да инстална.
И също http://www.debian.org/CD/torrent-cd/ тука на "stable" версията, а и на тестинг има 14 различни торента. Аз как да разбера кое е по-добре да сваля ?
А само да питам... понеже прочетох, че Кнопикс пак е дистрибуция базирана на Дебиан и прочетох, че може да се разгледа и без да се инсталира.
Та искам да питам, ако си сваля Кнопикс и го заредя с DEAMON Tools какво ще стане ?
Интересна работа Сега ще сваля Кнопикс да видя.
А междудругото в нас имам дискове на Убунту, Кубунту и Едубунту. Обаче са на по 3 диска. Ако искам да пробвам Убунтуто само с първо СД дали ще стане?
П.С. Извинявам се за глупавите въпроси, ама не съм се сблъсквал с Линукс и не знам много неща. Затова питам тука за по-сигурно
не се зареждат с даемон тоолс
рестартваш и тои буутва от сидито
не само кнопикс а почти всеки линукс днес има така нареченото LiveCD
Fedora, *buntu, ..., ...
обаче дебиен и слек май нямаха
Ясно. Сега пробвах убунтуто, което го имах на дискове.
И един последен въпрос(мисля, че)... http://cdimage.debian.org/debian-cd/5.0.1/i386/bt-cd/ Как ще ги ползвам всичките тези CD-та? Трябва да си направя толкова диска ли е ? :!:
не
нали ти дадох един netinstall?
той си сваля избраните пакети от интернет
иначе на всичките тез иима пакети, но може да го качиш само от 1вия ато много минимална система
аз винаги като има интернет pcто ползвам нетинстал
За начинаещи е много добра Учи свободен с Убунту:
http://learnfree.eu/
Има поддръжка, описание на български и много интересни програми. Инсталира се от DVD.
За мен основната разлика в различните дистрибуции е в компаниите и общностите (за Дебиан), които ги разработват и поддържат.