Разпределяне на кода

purko

Registered
Здравейте!
Искам да ви попетам ако правя някой голям сайт /с много функции/ как ще е по-добре да разпределя кода?
Като направя няколко ама много големи файла и в тях наблъскам всичко или го раздробя на много малки файлове и ги събирам с include() ?
 
Ами да с инклуд е добра идея. Правиш примерно дизаийна, правиш хедър ляво дясно и футър на отделни файлове и ги инклудваш, като оставяш само контент в индекса. И така само копираш индекс и пейст... След това като преомениш файловете ще са променени на всякъде менютата и останалите работи. Само съдържанието ще си е каквото на старото :)
 
Както ти е по-удобно на тебе за работа. Изгради си един стереотип и свикни с него и няма да имаш проблеми.
 
Ползата от include(); е в 2 насоки:

1) обелкчава твоята работа:
код, който се повтаря в няколко скрипта може да бъде написан и съхранен в един файл, а да се зарежда от всички скриптове, в които е необходим. Така, ако се налага редакция, редактираш 1 файл, а промяната се отразява навсякъде.

2) позволява да разтовариш процесите на сървъра:
имаш блокове от код, които се изпълняват от основния скрипт само при особени случаи. Тогава извеждането на този код и включването му при изпълнено условие спестява ресурс при парсването. Ако е в основния файл този код дори да не се изпълни при извикването на скрипта все пак ще трябва да се обработи от парсера.

Погледни и за другата конструкция - require();

Иначе trevata е прав в съвета си. Много често разделянето на кода зависи от маниера на работа, отколкото от практически причини.

Моят съвет би бил на първо време да опиташ да разделиш ХТМЛ-а от логическия код. Това ще ти спести най-много работа и ще направи скриптовете ти пригледни.

Дано съм те ориентирал!
 

Горе