Разработка по големи проекти

xyz1

Registered
Реших да направя сайт, чиято цел е точно като описаната в темата.

Тук веднага трябва да направя едно уточнение. Не говорим за "реализиране на", а само за "разработка по". Големите проекти са непосилни за един или 3-4-ма човека. Тук ключовата идея е, че по тези проекти ще се работи.

По отношение на тематиката на проектите - ще бъдат предимно хардуерни и софтуерни.

Вече започнах сайта, но няма все още да го показвам. Който се интересува да пише на лични. Не само ще му го покажа, но и ще му направя регистрация в сайта. Свободна регистрация все още няма.

Като отговори на тази тема, очаквам мнения от вида "дъра-бъра". Виждали ли сте подобни сайтове за регистрация на подобни проекти, какъв е смисъла от подобен сайт или е съвсем безсмислен и т. н.

дъра-бъра

---

Говориш за управление на проект ли? Виждал съм такива системи, но наистина, за какво е тази тема?

SveXteZ каза:
А какъв е смисъла на темата ?
Това е много добър въпрос.
Идеята синтезирано може да се каже, че е да се допълни изречението:
Сайт в който се организира разработка на големи проекти е смислен/безмислен защото ...

Например аз бих казал това:
1. Смислен, защото чрез такива проекти могат да се осъществят запознанства на хора, които работят в различни области. Примерно един голям компютърен проект би могъл да запознае програмисти с инженери.
2. Безсмислен, защото изключително малко качествени специалисти ще могат да отделят време за да се занимават по подобни проекти.

Разбира се всяко такова мнение е въпрос на лична преценка...

Говориш за управление на проект ли?
Не говоря за това. Системи за управление има много. По-скоро става дума за осъществяване на предварителните етапи, преди даден проект да започне да се разработва по същество. Доопределяне на идеите, доопределяне на източниците на средства, материали, информация. Намиране да допълнителни специалисти и т. н.

xyz1 каза:
Сайт в който се организира разработка на големи проекти е смислен/безмислен защото ...
Безсмислен - защото, ако ще правиш голям проект ти вече ще познаваш хората, които могат да ти помогнат и ще говориш направо с тях. Ако не ги познаваш, то значи имаме различни представи за голям проект. Дори и да не знаеш точните хора, с не много труд можеш да намериш инвеститори, стига идеята ти да е добра.
Иначе големи проекти могат да се реализират и от сравнително малки екипи, просто ще отнеме повече време.
http://automationgame.com/ са пример за това. Доколкото знам са няколко човека, които работят след работа по този проект. Чрез парите от preorder-ите се спонсорират да напуснат работа и да работят само върху това.
Аз не виждам просто как бих се хванал да разработвам голям проект със случайни хора от някакъв форум или пък да питам за насоки в развитието на проекта ...

Определено говорим за различни неща по отношение на понятието голям проект (т. е. това понятие, което аз имах предвид).

Под голям проект нямах предвид проект в който има много работа, за да се реализира. Имах предвид за проекти, които са не само големи, но и твърде сложни. Такива проекти изискват множество специалисти по различни области.

Това което си показал http://automationgame.com/ според това което имах предвид определено не е голям проект. От друга страна, ако решиш да произвеждаш автомобил, то тази игра може да е опознавателна за част от специалистите в проекта. Наистина чрез нея може поне частично да въведеш едните специалисти в областта с която ще се занимават другите такива (от същия проект). Такова разбиране на взаимната дейност е изключително важно нещо!!!

Още относно взаимното разбиране на дейността. Така например съм виждал математически продукти, които естествено са правени от програмисти. Ама са си жалка работа и причината е, че професорите които са разбирали от математика са хора, които са извън компютърната ера (не разбират от програмиране), а програмистите са си нямали представа от математика - изпълнявали са като роботи това което им се каже, почти без да разбират смисъла.

xyz1 каза:
Определено говорим за различни неща по отношение на понятието голям проект (т. е. това понятие, което аз имах предвид).

Под голям проект нямах предвид проект в който има много работа, за да се реализира. Имах предвид за проекти, които са не само големи, но и твърде сложни. Такива проекти изискват множество специалисти по различни области.

Това което си показал http://automationgame.com/ според това което имах предвид определено не е голям проект. От друга страна, ако решиш да произвеждаш автомобил, то тази игра може да е опознавателна за част от специалистите в проекта. Наистина чрез нея може поне частично да въведеш едните специалисти в областта с която ще се занимават другите такива (от същия проект). Такова разбиране на взаимната дейност е изключително важно нещо!!!

Още относно взаимното разбиране на дейността. Така например съм виждал математически продукти, които естествено са правени от програмисти. Ама са си жалка работа и причината е, че професорите които са разбирали от математика са хора, които са извън компютърната ера (не разбират от програмиране), а програмистите са си нямали представа от математика - изпълнявали са като роботи това което им се каже, почти без да разбират смисъла.
хахаха да кажеш, че automation е малък проект или че там не са нужни хора от различни области ... в такъв случай къде се хабя да пиша аз ...

SveXteZ каза:
xyz1 каза:

хахаха да кажеш, че automation е малък проект или че там не са нужни хора от различни области ... в такъв случай къде се хабя да пиша аз ...
И аз се чудя, защо си направи труда да отговаряш? Колко пъти да ти обясня, че под термина "големи проекти" влагам определен смисъл, а не е комбинация на думата "голям" и "проект". Може би беше по-точно да го кажа "много големи проекти", или по-добре "много големи и сложни и с теоретични предизвикателства проекти". Къде съм казал, че automation е малък проект - само в твоето въображението.
Ето ти още едно сравнение. Ако се проектира и произвежда автомобил, примерно мерцедес в Германия - това определено е голям проект, според това което разбирам. Ако в Китай направят "клонинг" на съвсем същия автомобил - тогава вече не можем да говори за голям проект. Въпреки, че самото копиране също си представлява изключително сложна процедура (много често свързана и с нанасянето на някои задължително промени и специалисти от различни видове).

Back
Горе