САЩ приеха Европейската Конвенция за киберпрестъпленията

Access

Registered
Правителството на САЩ ратифицира Европейската Конвенция за киберпрестъпленията – закон, предвиждащ международно сътрудничество в борбата с киберпрестъпността. Конвенцията - създадена от Съвета на Европа, призовава държавите за координирани мерки в борбата с киберпрестъпленията. Страните подписали документа се задължават да си сътрудничат в разследването и в съдебното преследване на тези престъпления.
Към настоящия момент Конвенцията е подписана от 43 държави (членовете на ЕС и други държави). Подписаният документ влиза в сила от 1-ви Януари 2007 г. и ще способства за „защита на гражданите от компютърното хакерство и интернет-мошеничествата; също така и от престъпленията свързани с използването на електронни средства за сексуална експлоатация на деца, организирана престъпност и тероризъм” – според изявлението на представителя на Държавния департамент на САЩ – Шон Маккормик. „Конвенцията за киберпрестъпленията е глобален подход към проблема с компютърните престъпления. САЩ призовават всички държави да помислят за присъединяването си към документа предложен от Съвета на Европа.”
Според мнения на защитници на електронните права, съществува опасност - отделни държави да използват Конвенцията за следене на чужди граждани, дори за дейности, които не са признати за престъпления в собствените им страни. „Примерно – САЩ са длъжни да разследват и контролират интернет-престъпления във Франция. А Франция е длъжна да осигурява информация за своите граждани по искане на САЩ – без значение дали са нарушители на закона според месното законодателство” – казва координаторът на движение Electronic Frontier Foundation – Дани О`Брайън.


източник: kaldata.com
 

Горе