Светлосенки

ArchangelS

Registered
Направо се побърквам с тези светлосенки. Някакви съвети ? Моливи , техника , някой урок ?
Правя го по начина, линия до линия ако се изразявам правилно, и малко пространство помежду им после ги пресичам става като ситна решетка , но несе получават желаните резултати ...Моливите са мек и твърд .

Първо, взимаш си моливи, за контура HB, за светлосенките от B до 6B, с кой по мекост молив да щриховаш на кои места това се усеща, колкото по-мек е толкова по "тъмно" рисува. Започваш да правиш къси щрихи на сравнително голямо разстояние върху целия обект, след това до тях пак КЪСИ щрихи, така ти се разделя обекта на повече "секции" и се получава по-финно преливане, после започваш да кръстосваш, потъмняването се получава с повече шръстоски, а не с по-гъсти щрихи. всичко е до тренировката, рисувай всеки ден и ще почнеш да ги усещаш кога къде какво :), важното е да работиш изчистено, аз моите светлосенки ги правя добре като сянка, но са толкова надраскани,ч е ако ги види художник ще ме изгони с викове...

П.П. Забравих, като почваш втория ред щрихи недей да ги свършваш точно където е свършвал предния, застъпвай "секциите", да не се получи отсичане насред сянката.

Само с меки става.
Твърдите няма ти свършат работа.

Логиката е следната.
Където е по ниска формата, има хлътване и т.н. е сянка, където има изпъкнали форми е светлина.
Цаката е да го правиш хаотично...как да ти го обясня...

Хубаво си тръгнал да го правиш като решетка, но ми се струва че го редиш прекалено много. Пресичай множество от линии, нагоре, надолу, наляво, надясно, една по силна друга по мека...ще ти направи впечатление че става малко космато но се получава.

Където искаш да изсветлиш, за да направиш светлина ползвай хлебна гума - прилича на пластелин малко, по мека е. Обикновенно е синя или сива. Сивите са по добри. Размачкай я хубаво, даже докато рисуваш непрекъснато в едната ръка я мачкай, така се стопля гумата и става по гъвкава.
Та като искаш да изтриеш леко, ползвай нея, като я ползваш чрез натупкване (бързи леки удари по листа), или като валяче - навиваш я на масур, и с дланта на ръката и гумата под нея минаваш по листа.

Санд, той хубаво ще драска хаотично, ама така не се получава сянка достойна за изпит по рисуване. За да не стои като решетка ще направи много слоя щрихи, като всеки слои ще е по-рядък за да няма прекалено затъмняване. така ще се получи хубаво, а не надраскано... трудно е, аз не го мога :)

K0ceTo каза:
Санд, той хубаво ще драска хаотично, ама така не се получава сянка достойна за изпит по рисуване. За да не стои като решетка ще направи много слоя щрихи, като всеки слои ще е по-рядък за да няма прекалено затъмняване. така ще се получи хубаво, а не надраскано... трудно е, аз не го мога :)

обяснението ми не се получи добре.
Мисълта ми беше да не ги реди прекалено много

Благодаря много :) Ще пробвам днес техниките .
Ако имате време накой път ако моженякое уроче по рисуване да пуснете тук и техники ще е супер :)

Back
Горе