Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Бележка: This feature may not be available in some browsers.
И аз това се чудя ..K0ceTo каза:И аз това се чудя, сестра ми гледа в сайта на даскалото си и казва че няма да се учи, но аз мисля че просто не са го обновявали :roll:
K0ceTo каза:Значи, стачката продължава...
ей тъпкано ще им го върна на тея даскали.
Dido_net каза:Не, не подкрепям...
В България хората попринцип работят по 8 часа за по ~300лв. на месец.
Един учител има на ден по 4 часа... 4х40-45 = ~ 180мин. или 3 часа.
Да работиш по 3 часа на ден и да получаваш над 700лв.? Мне...
GrayScale каза:много добре започна стелта - по принцип! сега и аз ще ви кажа за по принцип, но и за дефакто..
:arrow: от най-дълбока древност хората, способни да предадат ефективно натрупаните знания на други хора са били почитани най-безрезервно. те не са били никак много и имената им са били широко известни. те самите са били най-малкото специалисти в областта си и са обучавали по ЕДИН ученик, но КАКТО трябва.
:arrow: в момента който друго не го приемат отива и записва ПУ-то в педагогическия факултет.. няма дерт, както викала една баба "учи, учи, баба, ако та хептен за нищо не бива, барем един утебер дасал да станеш.." и кво? хора, тотално негодни за нищо отиват да се учат за учители.. и то БЕЗ мерак! (тук изключвам тримата ентусиасти на първия чин, чиите лица и усмивки са непрекъснато вдигнати, както и наемът им в студенсткото общежитие и цената на градския транспорт и стола, които обаче с в РЯЗЪК констраст със заплатите на избраната от тях професия - призвание в живота!)
:arrow: по принцип учителстването НЕ Е за всеки работа, това е адки ТРУДНА и уважавана професия.. или поне трябва да бъде! също така би следвало да е добре заплатена, ноооо..
:arrow: дефакто даскалите са не до там уважавани и по-скоро презирани в ролята си на изкуалите лелки с 30 годишен трудов стаж, с методи прокарани по времето на комунизма или оня гаден , дето само къса.. имат и една обединяваща черта - АЛЧНОСТТА И СТЕПЕНТА НА КОРУПЦИЯ! да не говорим за частните уроци, които дават..
и така лека-полека стигаме до работното им време:
:arrow: де що се зададе празник, ваканция - даскала почива!!! иначе работи до обяд - това от една страна е оправдано, защото работата е несравнима с друга и е наистина изморителна, АКО ..
:arrow: даскалите си даваха труд да преподават в тея училища и ако тея диванета, дето се пишат ученици пък ги слушаха
то си има и една много специфична черта на уважаемите господа и госпожи обучаващи: не само, че немогат да ангажират вниманието ти, ами дори са прекалено добри наратори за сънчо! приспиват те без въздух да си вземат!
абе господа учители - даскал се не става, то се ражда! и преди да станеш добир преподавател трябва да си бил добър ученик, да си усвоил добре нещата, независимо дали някой си е дал труда да ти ги тъпче в главаа или пък на собствени начела си си я блъскал в дувара.
у кой е вината за неефективното протичане на учебните заниятия? (ако някой желае можем и да спорим защо твърдя, че са неефетивни и мога да му наниша всичките хартии, да се чете "дипломи" на бодлива тел и после да ги завра де слънце не огрява..)
вината най-напред трябва да бъде търсена не у немотивираните учители и разлигавените пубери, а у ТЯХНИТЕ ВИСШЕСТОЯЩИ - за едните директори, министри; за вторите - родителите!
в крайна сметка имаме едни деградиращи все по-обедително поколения, с крайна цел ... може би америка?
1-во е много модерна
2-ро за по ОТКРОВЕНО ТЪП народ не съм чул..
3-то мноо е COOL да си американец и да си потъпчеш националната принадлежност
anyway, с това исках да кажа и нещо друго - програми за ефективното РАЗРУШАВАНЕ на българското образование не само, че съществуват, ами даже са и в ход.. наред с още други, като обобщаването им с една дума ГЕНОЦИД не би било ама НИКАК погрешно..
та сега каква стана тя? кой крив - кой прав? ами прав просто няма! в една страна, чиито основи отдавна са изкривени и усукани правите са една много, повтарям МНОГО малка част ..
разбира се насред цялата бъркотия идва и моментът "кой ще гледа децата?" - на запад школата са по цял ден.. ноо няаам нищо... родителите (една ГОЛЯМА част от тях) в крайна сметка си го заслужават:
- на ти мама пари за дискотека, на ти мама пари за цигари, на ти мама пари да се напиеш като гъз, на ти мама пари за .. къвто там порок е модерен
- тоя даскал пак му е писал две, пък той носи най-новия модел на найк! как му дава сърце, от джоба си ли ги вади тея тройки.. ами не, ама като му платите за тях там ги прибира
- няма да се плашиш, мама, ще земеш частен урок, тати ще зансе цяло ягне и домашна ракия на даскала - и той е човек, и той семейство храни, пък с тея заплати.. нее, няаама нищо, че не различаваш акордеот от радиатор, не бой се! тя държавата ни е такава - лансир ТЪПАЦИ!
ДЕЦА! РОДИТЕЛИТЕ ВИ СА ИДИОТИ!
абе както и да го погледнем лошо е да подучиш за бюджетен излишък и да си направиш устата за него... та министрита така упорито са го кътали, за да може сега да се разтече по разни фондове, недоизляти канали и напукани градински маркучи...
въпросното увеличение не е реално от гледна точка на работното време, извън работните НЕОБЛАГАЕМИ форми на доход и качеството на извършената работа.
да, питахте за стачката и ако все още не сте схванали ще се изкажа кратко и ясно:
учителите НЕ СА ПРАВИ и не ги подкрепям по никакъв начин! това обаче не означава автоматично, че подкрепям друата страна - за мен са ЕДНАКВО ОТКЪСАНИ и ВИНОВНИ!
:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
ще си позволя и да цитирам една стара българска мисъл:
"чужд акъл в чужда глава влиза ли?"
с което май ви дадох да разберете колко комплексен е всъщност проблема и че едно просто "да" и "не" просто.. немогат да съществуват
.. а всъщност се спрях навреме и не казах ОГРОМНА част от цялото, но.. на вас и това ви е много
под чертата: тази част, от учителите (минимален, но съществуващ процент!) която дава живота си за да вкара мааалко от малко акъл в чотурите на поредния нобор от диванета може изобщо да не се чувства участваща в горните редове - или с други думи
ПОКЛОН ПРЕД ИСТИНСКИТЕ УЧИТЕЛИ, КОИТО ЗА ЖАЛОСТ СТАВАТ ВСЕ ПО-МАЛКО И ВСЕ ПО-МАЛКО.. ЗАЩОТО ТО НЕ Е ЗАНАЯТ - ТО Е ИЗКУСТВО!
лека вечер
Dido_net каза:Еми браво на тях. В мойто карат по 4 часа.
Dido_net каза:Еми браво на тях. В мойто карат по 4 часа.
boor каза:Обикновено в езиковите училища училите наистина имат повечко часове.
Но да не забравяме :
1.Малко са езиковите гимазии
2.Имат по един почивен ден в делничните дни.
3.За качество на образованието няма да говора - на някои места го има,на други - не.
4.Дават сумати частни уроци.
5.Повечето гледат как да си набавят оценките.
Не смятам че получават достоино заплащане,ДА трябва им повече,но да речеме 550 чисти са добре...
admin каза:Смяташ, че 300-400 лв. е много за да гледаш 30 деца врещяши.
Аз не бих се хванал.