Система за регистрация, логин и др.

HunteR

Super Moderator
Така използвам тази http://web-tourist.net/login/login/view.php?st=360 система за регистрация и искам следното:
Значи регистрираните потребители се записват примерно в db.inc и са подредени така:
Test&e3e806f8f1f35789aac3b6016f2e1aef&192.168.9.160
Test2&f93454424556432207d7ad559f19e830&192.168.9.160
Test3&d0cc9c182e1e5394b999f2b5a5322aac&192.168.9.160

Аз искам да показва, кои потребители са онлайн, но не знам как да го направя.Трябва нещо да проверява сесийте, но не знам как ?
Искам ако му е отворена сесията да го показва че е онлайн ако не е да показва, че не е примерно тест2 и тест3 са онлайн да извежда някаде в сайта(където реша)
Онлайн:Тест2, Тест3
Ето това искам ако някой може да ми помогне ще съм му много благодарен! :wink:
 

Soul_Stealler

Registered
Правиш един файл. После запислваш юзера и времето с time() . Даваш да показва само потребителите с време, което е с 300 по-малко от сегашното време ( пак взето с time()). И при всяко действие на потребителя в този файл се ъпдейтва реда с потребителя... Не ме питай за код, защото мога да ти го дам само ако работиш с MySQL ;)

P.S. Ако искаш демо: http://soul-design.org/sdforums/
 

HunteR

Super Moderator
Soul_Stealler каза:
Правиш един файл. После запислваш юзера и времето с time() . Даваш да показва само потребителите с време, което е с 300 по-малко от сегашното време ( пак взето с time()). И при всяко действие на потребителя в този файл се ъпдейтва реда с потребителя... Не ме питай за код, защото мога да ти го дам само ако работиш с MySQL ;)

P.S. Ако искаш демо: http://soul-design.org/sdforums/

И как точно да го направя това :?
 

sizif

Registered
Здравей!

Ако правилно разбирам въпроса ти, искаш да показваш кои потребители са он-лайн.
Не мога да ти дам директен отговор. Самият аз тепърва ще се опитвам да използвам сесии, за да направя нещо подобно (интересуват ме айпи-тата на потребителите, които са он-лайн тъй като нямам логин).
Прегледах кода, който си използвал и видях, че след регистрация се включва сесия. Доколкото знам има някакъв регистър на сесиите, до който може да се получи достъп чрез една от глобалните променливи, така че идеята да се пише във файл, чието съдържание да се визуализира ми се струва прекалено тромава. Не зная как точно да се извика регистъра, така че ако някой може да обясни, аз също ще съм му благодарен.
Иначе предполагам, че принципът би могъл да бъде следния (освен ако самата променлива не връща масив - струва ми се твърде вероятно, тогава масива $online[] ще бъде излишен):

$online[]=$_GLOBALNA_PROM_SESSION ['user']"; //Името на променливата е случайно - не го зная. Използвах го за пример.

$kolko=count ($online);

for ($i=0; $i<$kolko; $i++) {
echo "$online[$i]";
}


Може и да греша. Толкова знам (нищо). Съмнявам се, че съм ти помогнал, но обещавам, че тази вечер ще проуча въпроса (ще прескоча една т. от плана си за работа върху страницата :) ) и се надявам до сутринта да мога да ти дам някакъв отговор, най-малкото защото и аз съм заинтересован да го науча...

PP: След дълго ровене попаднах на това:

Глобални масиви:

$_SESSION ($HTTP_SESSION_VARS) - съдържа променливите, регистрирани в текущата сесия на скрипта.

Не е много, но толкова намерих, нямаше нито примери, ното повече обяснения, така че призовавам знаещите да дат едно рамо :)

Виж и тук - цял раздел за сесиите (на англ):
http://bg2.php.net/manual/en/function.session-register.php
 

HunteR

Super Moderator
Според мен ще е нещо такова.Взима всички отворени сесий на всички потребители и искарва сесийте (имената им) като съобщение, но не знам как ще стане :(
 

sizif

Registered
Здравей, HunteR!

Зная, че не можах да помогна, затова да питам: успя ли да намериш решение?
Ако си успял, можеш ли да пуснеш кода?

Аз тепърва ще се занимавам със сесии. Трябва да следя посещенията на една страница, както писах без логин. Имам брояч на индекса, но се налага да проследявам потребителите и в случаите, в които го прескачат. Освен това трябва да знам и дали има посетители он-лайн...
Мисля да включвам сесии на всяка страница (всъщност четири основни, съдържанието е от включени файлове) и да изписвам ай-питата в админ-директорията... А тях се надявам да взема от регистъра за сесиите...

Ако някой може да помогне, нека вземе отношение!
Благодаря предварително!
 

HunteR

Super Moderator
Не все още не съм го направил!
Неискам да пиша как мисля, че ще стане да не се излагам :)
Ако стане ще пиша тук ;)
 

morkov4o

Registered
и на мен ми трябва логин която да показва всички регистрирани , тези които са онлине ... да могат да се пращат ЛС ...
 

Admin

Registered
Не искам да навлизам в таи материя, защото не е толкова проста както изглежда.

Ето какъв пример ще ви дам.
Във форума пише така:
Онлине потребители за последните 15 минути............
Замислете се защо е така!

Не може с един ред код да провериш колко са онлайн, защото не са онлине. :)

Сесията не е нещо което работи денонощно.
Тя е просто бисквитка в твоя браузър.
Тази бисквитка се създава от сървъра за да може той да те разпознава
по някакъв начин.
При всяко стартиране на скрипт (който започва със стартиране на сесия)
се проверява имаш ли такава бисквитка или не.

С две думи - сървърът не може да провери дали си онлине, дали си пред компа и дали разглеждаш сайта.
това, че виждаш сайта не значи, че си онлине.
Може да го отвориш сутринта и да го гледаш до другата година. :)

Само при рефреш или стартиране на скрипт може да се разбере, че има някаква жива душа онлине.

Може да се направи така.
При всяко стартиране на скрипт ( влизане във форума примерно)
може да се провери/зашише ИП адреса на посетителя и дали той е
потребител (чрез сесиината променилва).
Този ИП адрес се записва в база данни заедно с точния час на влизане и
евентуално стойноста на сесиината променлива.
Ако искаш да покажеш колко са онлине ( за последните еди колко си минути) трябва да провериш кои и колко са влизали в сайта за последните минути.
Тук обаче има и хиляди проверки.
Дали някой е дал "Изход".
Може да има двама потребителя на един и същ ИП и още 1000 неща.
Абе гърч голям.

По-добре потърсете готов код който да го пооправиме малко за
личните ви нужди.
 

morkov4o

Registered
на мене ми трябва главно регистрация която да важи и за форума да има място където да се гледат всички регнати ... и да могат да се пращат ЛС
 

_4efo_

Registered
morkov4o каза:
и на мен ми трябва логин която да показва всички регистрирани , тези които са онлине ... да могат да се пращат ЛС ...

Нали с тебе бяхме говорили за тая система PUMA.
Незнам дали др. са я виждали, мога да дам едно демо ако искате.
Наистина е добра като изключим, че работи с файлове...
Опитвам се да я нагодя към ДБ, но има доста неща които не са ми ясни...
Ако може някой да се хване с мен....
Сигурен съм, че после на мн хора ще е потребна...
 

morkov4o

Registered
да пума е яка :) но е направена по мн странен начин + тва като се логнеш менуто е мн гадно ако може някой да го направи да е на ДБ и да е с падащо цс мену ще е адски яко ... но за момента на мен не ми харесва дай демо да видим ако някой се заинтересува !
 

morkov4o

Registered
неее ние точно това казваме че тя е без база данни ... а с файлове което е мн гадно ... особенно за големи сайтове ... и затова ако някой може да ни помогне да я прегодим за База Данни ...
 

Admin

Registered
morkov4o каза:
неее ние точно това казваме че тя е без база данни ... а с файлове което е мн гадно ... особенно за големи сайтове ... и затова ако някой може да ни помогне да я прегодим за База Данни ...

Как така да го пригодиш за база данни?
В какъв смъсъл?
 

_4efo_

Registered
http://comexnet.eu/probi/login/index.php


username: web-tourist
password:123456

Моля ви не се регистрирайте!

При регистрация трябва да си активираш акаунта от мейла, можеш да пращаш ЛС на потребителите които са се рег, изпраща ти мейл ако си си забавил паролата...добра е + който иска да си сложе още нещо да си сложи.. ;)

Кофтето е, че всичко зависи от файлове...


По принцип целия фон е бял, но понеже си правя мой работи затова е такъв син...
 

morkov4o

Registered
еми смисал то е с файлове :( което примерно мен не ме удовлеторява и искам да ми е с БД
 

Admin

Registered
morkov4o каза:
еми смисал то е с файлове :( което примерно мен не ме удовлеторява и искам да ми е с БД

Ми вземи някакъв код за логин с база данни.
Защо ще преправяш този?
 

morkov4o

Registered
еми от къде да взема такъв код + тва ми трябва с екстрите които притежава тази ...
 

Горе