angelovarna
Registered
Приятели, отново съм аз и имам още няколко проблемчета за решаване.
Правя система за описване на закупувани консумативи за принтери в една сграда.
Досега успешно съм направил форма за вписване на тип на купен консуматив, кога е купен, оставяне на допълнителна информация за всеки артикул, както и възможност за изтриване на записи и редакция.
Обаче се появи нещо дразнещо, значи... имам две падащи менюта, откъдето си избирам валута и принтер (описани предварително) и при опит за редакция на някой артикул не зная как да ги селектирам от базата данни.
Пример:
Извадка от формата за запис:
Избраната опция се записва като текст в базата данни.
Ето извадка от edit_printer.php файла:
В edit_printer_act.php нещата стоят така:
Ето другия проблем:
Как мога да направя така, че записи от база данни да се извеждат във вид на падащо меню <select><option>lalala</option></select>. И още нещо има, целта ми е при всеки запис, цената (числовата стойност) да излиза като падащо меню, да мога да избирам две различни полета от два различни артикула и да ги сумирам.
Примерно - Пешо има краставици които струват 5лв., а Мариика сливи за 8 лв. Аз искам да им ги взема и ме интересува колко искат да им платя.
т.е. 5+8
Ъх не мога да обяснявам. Дано сте ме разбрали.
Правя система за описване на закупувани консумативи за принтери в една сграда.
Досега успешно съм направил форма за вписване на тип на купен консуматив, кога е купен, оставяне на допълнителна информация за всеки артикул, както и възможност за изтриване на записи и редакция.
Обаче се появи нещо дразнещо, значи... имам две падащи менюта, откъдето си избирам валута и принтер (описани предварително) и при опит за редакция на някой артикул не зная как да ги селектирам от базата данни.
Пример:
Извадка от формата за запис:
Код:
....
<td valign="top">Consumative:</td>
<td valign="top"><SELECT name="consumative">
<OPTION>Tonner cassette</OPTION>
<OPTION>Drum</OPTION>
</SELECT>
...
Избраната опция се записва като текст в базата данни.
Ето извадка от edit_printer.php файла:
Код:
....
<form name="form1" method="post" action="edit_printer_act.php?id=<?php echo $id; ?>">
<table width="300" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" bordercolor="#CCCCCC">
<td valign="top">Price:</td>
<td valign="top"><input type="text" name="price" value="<? echo $rows['price']; ?>">Choose currency<SELECT name="valute">
<OPTION>BGN</OPTION>
<OPTION>EURO</OPTION></SELECT>
...
В edit_printer_act.php нещата стоят така:
Код:
...
include('conf.php');
$date=$_POST['date'];
$printer=$_POST['printer'];
$consumative=$_POST['consumative'];
$price=$_POST['price'];
$valute=$_POST['valute'];
$info=$_POST['info'];
$id=$_POST['id'];
// update data in mysql database
$sql="UPDATE printers SET date='$date', printer='$printer', consumative='$consumative', price='$price', valute='$valute', info='$info' WHERE id='$id'";
$result=mysql_query($sql);
...
Ето другия проблем:
Как мога да направя така, че записи от база данни да се извеждат във вид на падащо меню <select><option>lalala</option></select>. И още нещо има, целта ми е при всеки запис, цената (числовата стойност) да излиза като падащо меню, да мога да избирам две различни полета от два различни артикула и да ги сумирам.
Примерно - Пешо има краставици които струват 5лв., а Мариика сливи за 8 лв. Аз искам да им ги взема и ме интересува колко искат да им платя.
Ъх не мога да обяснявам. Дано сте ме разбрали.