Съвети за сайта ми

rado16

Registered
Здравейте, наскоро си направих собствен сайт. Започнах с HTML файловете и горе-долу се плучи нещо, но е много далече от любимите ми сайтове в които влизам редовно. За съжаление не съм много запознат с езиците за програмиране, но имам голямо желание да науча нещичко за тях. Вече разбрах няколко сайтчета за PHP, но се надявам и на благоволението на участниците в този форум за помощ при необходимост.
Започвам с въпросче за логина: някой може ли да ми препоръча сигурен код, защото вече опитах да направя няколко, но все някаде бъркам или има грешка в кода?!
Благодаря предварително!

Здрасти,
логин система изисква минимум 2 скирпта за да е сигурна. Формуляр, който се прави базово на HTML, но често се добавя и JS (пак казвам, не е задължително) и скрипт работещ на сървъра. В този сайт бях гледал свестен урок за логин система. Първо си изясни какво поддържа, хоста ти. Ако не поддържа php, няма да може да го направиш. Хостинги като data.bg, hit.b, free.bg и т.н. не поддържат качването на скрипт, който да работи със сървъра. За логин система ти трябва такъв, поне за да има смисъл от него. Предполагам, че искаш user-и да се регистрират в сайта ти. За да се записват имената, трябва достъп до сървъра. JS може да чете от файл (AJAX), но не и да записва. Той работи на твоята машина (конкретно browser-a). Php, perl и другите така наречени "server side" езици работят на сървъра. Той изпълнява скрипта и резултата е върнат към browser-a на потребителя.

ПП: Това мнение беше повечко като разяснение. :wink:

emicha123 каза:
Здрасти,
логин система изисква минимум 2 скирпта за да е сигурна. Формуляр, който се прави базово на HTML, но често се добавя и JS (пак казвам, не е задължително) и скрипт работещ на сървъра. В този сайт бях гледал свестен урок за логин система. Първо си изясни какво поддържа, хоста ти. Ако не поддържа php, няма да може да го направиш. Хостинги като data.bg, hit.b, free.bg и т.н. не поддържат качването на скрипт, който да работи със сървъра. За логин система ти трябва такъв, поне за да има смисъл от него. Предполагам, че искаш user-и да се регистрират в сайта ти. За да се записват имената, трябва достъп до сървъра. JS може да чете от файл (AJAX), но не и да записва. Той работи на твоята машина (конкретно browser-a). Php, perl и другите така наречени "server side" езици работят на сървъра. Той изпълнява скрипта и резултата е върнат към browser-a на потребителя.

Благодаря за разяснението, но не ми стана ясно защо трябват минимум два скрипта? Евентуално, ако разясниш и какви са тия два скрипта, цена няма да имаш.

@rado16
разгледай уроците за логин в този сайт и се опитай да разбереш как работят. Логинът е нещо уникално за всеки сайт и не можеш да го ползваш наготово. Можеш да ползваш наготово само регистрацията на юсерите и проверката на юсер/пасс при логване, останалото трябва дам да си го направиш.

Има достатъчно уроци за логин. разгледай ги и им разбери начина на деиствие. повтарям вече казани думи. трябва сам да решиш какво ще ползваш. Сесии, бисквитки.. може би и двете. логин системата може да е разделена на няколко файла, но може и да е събрана в един. няма значение дали ще е само логин или ще има в нея и регистрация, забравена парола и тн. много хора избират да са разделени, поради по лесното писане.

Slavei каза:
Благодаря за разяснението, но не ми стана ясно защо трябват минимум два скрипта? Евентуално, ако разясниш и какви са тия два скрипта, цена няма да имаш.
Двата скирпа са този на php и този на html (не че е скрипт точно, ама не знам как му се казва). Скрипта на php обработва информацията получена от html (в частност формуляра).

emicha123 не е задължително да са два.
може да е само един.

формата за логин и веднага след нея е php скрипта като се записва като 1 php скрипт.

jooorooo каза:
emicha123 не е задължително да са два.
може да е само един.

формата за логин и веднага след нея е php скрипта като се записва като 1 php скрипт.
Е това пак са 2 различни. Единия е html, другия PHP. За това говоря. :wink:

emicha123 каза:
Здрасти,

Моя сайт е в free.bg :?
Няма ли друг начин да сложа логин(за регистриране на потребители)?

Не! Както се спомена горе този хост неподържа нито PHP , нито MySQL!
Може единствено да се направи логин форма за ограничаване на достъпа до дадена страница, но само на един потребител и се разбиват много лесно защото се използва JS (javascript).

@rado16
разгледай уроците за логин в този сайт и се опитай да разбереш как работят. Логинът е нещо уникално за всеки сайт и не можеш да го ползваш наготово. Можеш да ползваш наготово само регистрацията на юсерите и проверката на юсер/пасс при логване, останалото трябва дам да си го направиш.[/quote]

Може ли да ми разясниш какво трябва да направя сам(промяна в кода или...). :shock:

crazy_dog каза:
Не! Както се спомена горе този хост неподържа нито PHP , нито MySQL!
Може единствено да се направи логин форма за ограничаване на достъпа до дадена страница, но само на един потребител и се разбиват много лесно защото се използва JS (javascript).

Тогав какво да направя?
Да сменя хоста?!
Ако да, кой ще ми препоръчаш.
Единственото което искам, да е free.

Тук има цяла тема за фрее хостове. Прочети и си избери един.
Но трябва да си пренапишеш страницата на php!

crazy_dog каза:
Тук има цяла тема за фрее хостове. Прочети и си избери един.
Но трябва да си пренапишеш страницата на php!

Благодаря, ще се опитам да я пренапиша.

Хм... май се оказва малко трудничко за мен :oops:
Има ли лесен начин за пренаписване примерно програма за трансформиране от HTML към PHP или нещо такова?

rado16 каза:
Има ли лесен начин за пренаписване примерно програма за трансформиране от HTML към PHP или нещо такова?
Виж сега, зависи какво искаш да направиш. Прочети уроците и ще видиш колко готови php скриптове има. Само внасяш малки промени в тях както ти е удобно на теб и готово! Успех :?:

Виж сега, зависи какво искаш да направиш. Прочети уроците и ще видиш колко готови php скриптове има. Само внасяш малки промени в тях както ти е удобно на теб и готово! Успех :?:

Това за скриптовете добре, но трябва първо да преработя индекс файла нали?!
Чудех се дали няма някаде в форума подобен въпрос, но не можах да намеря!
Продължавам да търся.

crazy_dog каза:
rado16 каза:

За да обърна моя индекс HTML в PHP, само <? echo "........."?> ли трябва да добавя?
В индекса ми има гифчета, препрадки към линкове и текст.

Абе човек, пишеш си обикновен html. Там където искаш да ти се изпълнява php скрипт просто слагаш кода или го извикваш ( извиква се така
<?php
include '*****.php'
?>

) .
Накрая си запазваш файла в .php и готово!
Това е най-образно казано.

crazy_dog каза:
Абе човек, пишеш си обикновен html. Там където искаш да ти се изпълнява php скрипт просто слагаш кода или го извикваш ( извиква се така
<?php
include '*****.php'
?>

) .
Накрая си запазваш файла в .php и готово!
Това е най-образно казано.

ОК. Благодаря! Вече ми е ясно.

Back
Горе