Съвет .

ArchangelS

Registered
Влече ме дизайнерството на сайтове и графиката . Но съм в стил по претрупани дизайни и тъмни , неса ми в сила семплите и опростени дизайни .Това лошо ли е ? И да ви попитам , има много време за мен , се още съм 8 клас , но университети за уеб дизан в българия имали ? Ако да кой ? А ако няма , в чужбина кои са ?

Никога не е рано или късно за нещо.
Въпроса е имаш ли заложби да станеш добър дизайнер.
Уплътни времето си до университета с опитите си като дизайнер и
дано успееш да разбереш ставаш ли или не.

ArchangelS каза:
Влече ме дизайнерството на сайтове и графиката . Но съм в стил по претрупани дизайни и тъмни , неса ми в сила семплите и опростени дизайни .Това лошо ли е ? И да ви попитам , има много време за мен , се още съм 8 клас , но университети за уеб дизан в българия имали ? Ако да кой ? А ако няма , в чужбина кои са ?
Мисля че няма. Има само едно което е г/д е рисуване - УАСГ. Знам че там има за архитект. Но така или иначе ако натрупаш опит е по-вероятно да си намериш работа отколкото да търсиш образование от университети и то в България. По програмиране мисля че има няколко ама те са на C++ ...
Нищо за уеб няма ...

Уеб дизайн не, но интериорен дизайн и архитектура има в УАСГ... ама се влиза много трудно, ако решиш да влизаш тъам почвай от сега математиката и рисуването. Аз съм се насочил натам с архитектура и сега проклинам, че си бях позанемарил подготовката в 8 и 9 клас по математика и, че не почнах с рисуването още от тогава.

Както каза Админ, никога не е късно за каквото и да било, но ако нямаш време за безцелно щляене решавай твърдо какво ще правиш след като ще завършиш още от сега, защото ако почнеш да го мислиш преди кандидатстването ще е прекалено късно. Трябва от рано да тръгнеш към целите си.

Благодаря за съветите , но все пак , как се става уеб дизайнер , от каде се взима диплума за тази специалност ?

Горчивата и неприятна истина е, че в България от никъде не можеш да вземеш диплома за уеб дизайнер.
Все пак това е България...недей забравя

Има колежи - като "Делта", "Омега" които предлагат обучение по уеб дизайн, ама и цялата гръцка азбука д аминеш такива колежи, пак няма да те научат на нещо качествено.
Реален пример за това съм аз - аз уча в "делта" колеж, ама до сега освен за флаша дето ми казаха някои нови неща, друго не са успели да ме научат. Същото можех да науча ако някой френд, примерно Благо беше седнал до мен и за 1 час да ми обясни основните неща, защоот аз съм далеч от мисълта да бъда флаш гении. не ми трябва, искам малки банерчета и разни анимацийки да правя, повече не ми трябва.
Но да се върна на темата - аз уча там само заради кетапа който ще получа. Т.е. плащам си документ който казва че съм дизайнер на цената от 3200лв (4 семестъра по 800лв), но в крайна сметка не ме учат на нищо.
Ако трябва да съм честен, без да си придавам важности (да не останете с това впечатление), ама колегите ми в колежа питаха повече мен, отколкото даскалите (мисля си сега като завършвам януари, да предложа на директорката да ме взмеат за преподавател :D )

В Нов Български Университе има специалност грфичен и уеб дизайн (нещо такова), ама колко е добра не знам. но за там приготвяй по минимум 2000лв на семстър задочната форма и пак трябва да се стискаш.

Но колкото и да искаш да бъдеш дизайнер, не ти ли липсва поне 5% талант и много, ама много желание няма кой да те научи.
Ела ми на гости за 1 седмица в Асеновград и ще ти покажа как да работиш с photoshop, illustrator, coreldraw. Ще ти покажа основите и ще те насоча как да си изградиш стил на работа. Но това няма да те направи дизайнер.

Да, ще се научиш да правиш дизайни с разни лъскав ефекти - нещо като дата.бг, да ще се научиш коя как да стои за да е ползваемо, да не се бъркат потребителите, ама не е само това цаката. Това е скучно - едно и също всеки път, само различни цветове сменяш.
Познавам дизайнера на дата.бг - Пешо Илиев. Готин пич е, страшен кодер на html/css/JS, ама всички дизайни си му приличат - като от един калъп са.
Това имам предвид.

Ако това те задоволя, ок.
Помисли добре, не се хъврляй току така, да трошиш пари.
И в повечето случаи да се научиш сам, както тръгнах аз, е доста по-добре.
От там нататък , създадеш ли си име, това че ти липсва документ никой няма да го гледа, даже и да почнеш във фирма да бачкаш.

Помсили си!

SandPrince много съм ти благодарен . Ще вида , как ще се развия за тези 4 тири години , докато засърша .А да те попитам , за тези делта семсетри , след средно образование или след висше може да се почнат ?

lam3r4370 каза:
И за web developer-и ли няма?
//omg
:cry:
\\omg

Софтуерен инжинер , се пада уеб програмисти и програмист на софтуерни езици , зависи от университета .

SandPrince каза:
Но колкото и да искаш да бъдеш дизайнер, не ти ли липсва поне 5% талант и много, ама много желание няма кой да те научи...
Абсолютно съгласен съм с това твое твърдение. По принцип във всяка друга работа това не важи. Ако работиш като продавач, независимо какъв, не ти трябва никакъв талант. Там ти трябват умения. Но ако искаш да станеш дизайнер или художник - трябва ти и талант. Аз например никога не съм можел да рисувам. Ако се старая, ако посещавам курсове - мога да се науча до някаква степен. Но ако имам талант, без никакви курсове пак ще мога да рисувам и при това добре.

c3c0 каза:
SandPrince каза:
Но колкото и да искаш да бъдеш дизайнер, не ти ли липсва поне 5% талант и много, ама много желание няма кой да те научи...
Абсолютно съгласен съм с това твое твърдение. По принцип във всяка друга работа това не важи. Ако работиш като продавач, независимо какъв, не ти трябва никакъв талант. Там ти трябват умения. Но ако искаш да станеш дизайнер или художник - трябва ти и талант. Аз например никога не съм можел да рисувам. Ако се старая, ако посещавам курсове - мога да се науча до някаква степен. Но ако имам талант, без никакви курсове пак ще мога да рисувам и при това добре.

Именно.
Имам колеги, които мислят че да рисуваш няма нищо общо с дизайнерството и че от художник дизайнер не става.
всъщност не е така - да научиш програмите е лесно и бързо, но да знаеш кое как да комбинираш си е трудна работа.
Айде има художници дето не са много добри - виждал съм такива дето рисуват буквално с гъзъ си...жива мъка.
Но, те са минали един важен етап - минали са "обучение" и имат идеята за комбинативност в цветовете, познават стиловете и мислят някак си по разкрепостено.
А ако икаш да си дизайнер, не трябва да гледаш със граници света около теб.
Винаги трябва да искаш още и още и да търсиш нови полета за изява.
Трябва да имаш разкрепостено мислене.

ArchangelS каза:
SandPrince много съм ти благодарен . Ще вида , как ще се развия за тези 4 тири години , докато засърша .А да те попитам , за тези делта семсетри , след средно образование или след висше може да се почнат ?

Трябва да си завършил средно - т.е. след 12-ти клас, взети матури и т.н.
Отиваш, носиш необходимите документи, плащаш админ. такса неква (20лв май беше) и кихаш 800 лв за обучението.
След това месец - няма съботи, няма недели, няма празници, от сутрин до вечер на лекции.

@SandPrince лошото е че не само в твоя университет са такива учителите ами те навсякъде са така ... особено сега с "новите" неща като хтмл например в повечето училища учителите го знаят само по учебник.
А това за таланта важи навсякъде. Например без логическо мислене не можеш да станеш програмист.
Проблема е че много хора съм виждал из форумите ( включително и тук ) които си мислят че могат да са хем програмисти хем дизайнери въпреки че в нито едно то двете нямат и капка талант. Но пък са много упорити и искат да се научат. Много ще се радвам ако мога да се запознаят с дизайнер програмист, но не вярвам някога да видя такъв човек :shock:

Back
Горе