Това кражба на дизайн ли е?

Статус
Not open for further replies.

kWo

Registered
кражба на дизайн ли е това:
ако взема половината изображения от друг сайт и с photoshop ги направя на 10 20 изображения и сайта ако изглежда почти като другия, но с абсолютно написан мой source код?

kWo каза:
кражба на дизайн ли е това:
ако взема половината изображения от друг сайт и с photoshop ги направя на 10 20 изображения и сайта ако изглежда почти като другия, но с абсолютно написан мой source код?

Дизайна е визията на сайта. Няма нищо с общ код.
Точно затова се нарича кражба на дизайн.
Отговора е да. Топика ти е дифинира точно какво означава "кражба на дизайн" /

еми ако имам доказателство примерсно с .psd файлове с леърите т.н, а реултата от изображенията са същите като дадения сайт "X"

тогава какво става ..

kWo каза:
еми ако имам доказателство примерсно с .psd файлове с леърите т.н, а реултата от изображенията са същите като дадения сайт "X"

тогава какво става ..

Не разбрах? Какво искаш да правиш?

да взема от еди някой си сайт 40 изображения и с photoshop да ги преправя на по малко да кажем станат от тези 40 на 20, но сайта след като го направя ще изглежда почти като този от който съм свалил изображенията, + .psd файлове направени

това може ли да се каже чиста кражба: С

на пръв поглед като се погледнат 2-та сайта едвам ще се различава но изображения всеки сваля от всеки сайт или тук може да се спори, защото и двата сайта ще изглеждат почти еднавко ?!?

Значи ако аз открадна на съседа мерцедеса и го покарам малко той вече е мой. По твоята логинка ако свалиш картинките и ги отвориш с photoshop вече
и от законна и от морална гледна точка са твой.

Не става въпрос дали ще спори някой или не.
Питаш дали е кражба. Кражба е.
Ако питаш дали ще те съдят. Съмнявам се.
Просто гледай да не ти се смеят потребителите дето ще каниш.
Ако смяташ да спориш публично чий е дизайна да знаеш, че ще ти се смеят.
Ако смяташ да го рекламираш с краден дизайн ще ти се смеят.
Ако смяташ да го рекламираш в сайтове за програмиране или дизайн ще ти се подиграват.
Това са проблемите. Никой няма да седне да те съди.
Ти щом един дизайн не може да си купиш или направиш не си сериозна конкуренция и няма да се занимават с теб.
Спокойно.

НЕ аз няма да крадъ.. просто от много време насам ми беше много любопитно, за това :)

и по-точно това за съдилищата..

Мерси много за инфото

Определението за думата кражба е точно това да вземеш нещо от някой друг и да го представиш за твое с цел да го ползваш или продадеш.
Дали ще са 50 лв. или дизайн или предмет все е кражба.

Друг е въпроса, че дизайнерите крадат еди от друг като луди но не крадат
буквално 100% както ти казваш.

всяка снимка може да си поиграеш да я промениш поне малко (сложиш например някво лого) и става твоя.

ВСЯКО НЕЩО КОЕТО СЕ ПРОМЕНИ И ДА Е МАЛКО Е СОБСТВЕНОСТ ВЕЧЕ НА ЧОВЕКА НА КОЙТО Е ПРОМЕНИЛ НЕЩОТО!!!

по закон

и една точица да промениш е твое

ramsess каза:
всяка снимка може да си поиграеш да я промениш поне малко (сложиш например някво лого) и става твоя.

ВСЯКО НЕЩО КОЕТО СЕ ПРОМЕНИ И ДА Е МАЛКО Е СОБСТВЕНОСТ ВЕЧЕ НА ЧОВЕКА НА КОЙТО Е ПРОМЕНИЛ НЕЩОТО!!!

по закон

и една точица да промениш е твое

Я не викай.
Как така ще вземеш дизайна от някой и ще му сложиш една точица и е твой.
ти четеш ли какво пишеш?
Кога си чел закона? Къде и в кой закон пише това нещо?
Думата "твой" означава да можеш да претендираш за собственост.
Каква собственост може да е нещо което си му променил една точица.
В една картина ако промениш точица и е твоя . Така ли?
Ако направиш кола точно копие на мерцедес и смениш само фаровете вече е твой дизайн така ли?
Ако вземеш дизайна на туриста и напишеш web-uroci и вече може и да ме съдиш сигурно.

КАкви ги приказваш и защо ми държиш тон?

@admin

1. Не се карам! С главни думи понякога и се обръща внимание на това което си написал.
и моето съобщение не е специално адресирано до вас.
извинете че така съм прозвучал но не съм имал предвид това.
2. Незнам в кой закон съм го чел но по тая логика няма да има нови неща!!!

Давам идея

Ако искаш да го направиш точно това тря да пише някъде в саита сайта от които си го взел.

Моя е грешката! Няма такъв закон, че когато промениш нещо е твое (точката).
Извинявам се ако някой съм подвел.

Рамзес, като промениш нещо твое става това което си променил, в случая точката, всичко останало си остава защитено от авторско право и си подсъдим. Както каза админ, ти можеш да смениш на БМВ-то фаровете и те си стават твои, можеш да ги патентоваш ако искаш, но за всичко останало бмв може да си търси правата.

ramsess каза:
@admin

1. Не се карам! С главни думи понякога и се обръща внимание на това което си написал.
и моето съобщение не е специално адресирано до вас.
извинете че така съм прозвучал но не съм имал предвид това.
2. Незнам в кой закон съм го чел но по тая логика няма да има нови неща!!!
Няма да има нови неща? Че ако ти си дизайнер (или искаш да станеш такъв) и ако не може да измислиш нещо сам, без да го копираш от някой друг сайт, то тогава по-добре се откажи. И това за промяната ми се струва налудничаво, честно! Ако сега вляза във някой новинарски сайт, копирам някоя статия и премахна цели 5 запетайки (!), новината моя ли е? Аз ли съм я писал? Същата логика е и със дизайна.

Не трябва да се бърка взаимстване или ползване на чужди идеи с кражба на дизайн.

На дизайнерите редовно им се дават задачи да направят нещо
"подобно на това и това" и въпрос на умения е дизайнера да произведе дизайн който да се хареса на клиента но да няма нищо общо с другите.
Клиентите много харесват такива дизайни, защото приличат на сайтовете, които те харесват но в същото време са уникални и ги изненадват.
Аз това разбирам под взаимстване но то няма нищо общо с кражба на дизайн.

ramsess каза:
Давам идея

Ако искаш да го направиш точно това тря да пише някъде в саита сайта от които си го взел.

Моя е грешката! Няма такъв закон, че когато промениш нещо е твое (точката).
Извинявам се ако някой съм подвел.

Хора намерих си грешката!!! Стига по моята тема става ли?
Помогнете на човека аз дадох идея вие сте на ход!

чесно казано според мен и да взема изображения от някой сайт няма да е проблем, но ако изглежда точно както другия и е с тези иображения тогава мжое да стане лошo макар силно да ме съмнява :?

Едно е да крдеш, друго е да взаимстваш или да се вдъхновяваш.
Това е тема, която е 100000000000000000 разисквана из сума ти форуми, блогове, социални мрежи и т.н.
В крайна сметка извода е - направи си го сам за да не ти пилят после на главата.

Ся има някои неща за които никой не може да обвинява за кражба другите.
например цветова гама - ся като туриса е изпълнен в синьо-бяло-сива гама нали се сещаш, че никой не може да ти направи проблем ако си направиш сайт в същата гама. Дори админа копче не може да ти каже ако си ползвал същите цветове.
Друго е ако си гепнал хедъра и си сменил само заглавието. Тогава - проблеми бол.
Такива неща като цветови гами и т.н. - никой няма право над тях.
Преди време бях чел някаква историческа статия за комунизма, където комунягите искали да лицензират червения цвят за себе си и никой друг по света никъде да не може да го ползва. Ест номера им не се е получил. То е ясно що...
Също - в лога и запазени знаци е забранено да се ползват трибагреника или герба.

Същото е и с някои дзайнерски похвати които ний ползваме. Има някои как да кажа, техники..които никой не може да те съди че си ползвал, защото ги има по още десетки сайтове. Никой не може да ти ържи сметка че си ползвал градиенти за бутоните, строукове или плътно зелен заоблен бутон.

Същото е и за структурата на сайтовете. Има си принципни структури на сайтовете - двуколонни, разделения, сечения и т.н. които е хубаво да се спазват (някой път е хубаво да се нарушават).
Примерно - ако реша да си направя сайта с 2 колони като туриста никой не може да ме спре.
Ако обаче колоните ти приличат убийствено много на туриста - сещаш се кой носи последствията.

То е ясно, че не можеш да следиш кой ккви техники прилага в дизайна си. И да се абстрахираш от тях - няма начин просто.
Но трябва добре да правиш разлика между ясна кражба и вдъхновение.

хмм ясно ..

Благодаря на всички, но все па да вметна, че едва ли би се стигнало до съд
до сега 1 път не съм чул,видял някой да осъди или въобще да съди някой друг защото му е откраднат дизайна като цяло изгледа 1 - 1

Просто така мисля

Статус
Not open for further replies.

Back
Горе