Тоя html който се немога да го разбера

BahFullFen

Registered
Много съм объркан с тези тагове на html-а.Our ми оправя скриптовете,но аз пак нерзбирам някой неща.Ето сега ще ви покажа на първоначалната ми страница какво изглежда и ще ви обясня какво неразбирам.
Ето я и нея,но е недовършена да поясня:
Код:
<html>
<head>
<title>WEB-Gorna</title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1251">
<style type="text/css">
.nikolai {
          list-style-image:url('index_files/G1.jpg');
              }
</style>
</head>
<body bgcolor="#abc8d2">
<table border="0" width="100%" height="100%">
  <tr>
    <td>
<table border="1" align="center" cellpadding="5" cellspacing="0" style="border-collapse: collapse" bordercolor="648ba1" width="80%" height="98%">
  <tr>
     <td>
<table border="0" width="100%" height="100%" cellpadding="0" cellspacing="0">
   <tr>
      <td valign="top">

<table border="1" align="center" cellpadding="0" cellspacing="0" style="border-collapse: collapse" bordercolor="648ba1" width="100%">
   <tr>
      <td>
        <img src="index_files/baner3.jpg">
      </td>
   </tr>
</table>

<img src="index_files/px1.jpg" width="5">

<table border="1" align="left" cellpadding="0" cellspacing="0" style="border-collapse: collapse" bordercolor="648ba1" width="200">
    <tr>
      <td width="100%">
          <font color="ffffff" size="4">
             <img src="index_files/menu1.jpg" width="100%"> <br />
                 <ul  class="nikolai">
               <li>Начало</li>
               <li>Клипове</li>
               <li>Игри</li>
               <li>Картинки</li>
               <li>Форум</li>
               <li>За контакти</li>
             </ul>
          </font>
        </td>
    </tr>
</table>


<table border="1" bordercolor="648ba" align="center" cellspacing="0" cellpadding="0" style="border-collapse: collapse" width="100%">
    <tr>
      <td width="100%" height="100%">
      </td>
   </tr>
</table>

       </td>
   </tr>
</table>

</body>
</html>

Така,най основното дето не го разбирам и е свързано с таблиците.
Както виждате в този код има доста такива и немога да си обясня първите три къде сам и заключващите тагове и защо като ги няма те ряботят.Като ми обясните това ще продължа с въпросите.
 

DJCharge

Registered
Таблици в таблици... дай да ги оцветим малко :D

<table border="0" width="100%" height="100%">
<tr>
<td>


<table border="1" align="center" cellpadding="5" cellspacing="0" style="border-collapse: collapse" bordercolor="648ba1" width="80%" height="98%">
<tr>
<td>


<table border="0" width="100%" height="100%" cellpadding="0" cellspacing="0">
<tr>
<td valign="top">



<table border="1" align="center" cellpadding="0" cellspacing="0" style="border-collapse: collapse" bordercolor="648ba1" width="100%">
<tr>
<td>
<img src="index_files/baner3.jpg">
</td>
</tr>
</table>


<img src="index_files/px1.jpg" width="5">


<table border="1" align="left" cellpadding="0" cellspacing="0" style="border-collapse: collapse" bordercolor="648ba1" width="200">
<tr>
<td width="100%">
<font color="ffffff" size="4">
<img src="index_files/menu1.jpg" width="100%"> <br />
<ul class="nikolai">
<li>Начало</li>
<li>Клипове</li>
<li>Игри</li>
<li>Картинки</li>
<li>Форум</li>
<li>За контакти</li>
</ul>
</font>
</td>
</tr>
</table>



<table border="1" bordercolor="648ba" align="center" cellspacing="0" cellpadding="0" style="border-collapse: collapse" width="100%">
<tr>
<td width="100%" height="100%">
</td>
</tr>
</table>


</td>
</tr>
</table>


Липсват:

</td>
</tr>
</table>


</td>
</tr>
</table>
 

BahFullFen

Registered
Защо?Може ли да липсват и пак да работи нормално?
Тази функция само за обозначаване на раздела ли е да не се объркваш или има и друго предназначение?
 

Doris

Registered
BahFullFen каза:
Защо?Може ли да липсват и пак да работи нормално?
Тази функция само за обозначаване на раздела ли е да не се объркваш или има и друго предназначение?
- това е коментар.
В HTML може да има грешки и пак да се показва нещо на браузъра. Това често е причина в различните браузъри да се вижда различно.
 

BahFullFen

Registered
Аааа.... защо първата таблица в синьо е над др. неразбрах с кой таг от целия скрипт се прави преместването?
 

Player_pz

Registered
Защо работиш с таблици ? Ем че сложно , ем че после трудно се валидира , ако бъркотията е голяма .. най-добре ще е с css , по точно да замениш таблиците с div-ове . Според е много по-лесно и удобно . Mute беше пуснал урок div ... :D
 

BahFullFen

Registered
Player_pz каза:
Защо работиш с таблици ? Ем че сложно , ем че после трудно се валидира , ако бъркотията е голяма .. най-добре ще е с css , по точно да замениш таблиците с div-ове . Според е много по-лесно и удобно . Mute беше пуснал урок div ... :D

Като го науча тогава.
А за въпроса,първата таблица в синьо обозначена е над другите таблици(стои отгоре),а другите две сини таблици са под нея,а аз невиждам някакъв таг който да го премества на долния ред,зашщо става по този начин и ми обясни кой таг ги премества на долния ред?
 

BahFullFen

Registered
Четох много уроци,но не това никъде не съм го срещал.
Ако не ме разбирате да ви дам скреен с пояснено какво точно не ми е ясно?
 

Doris

Registered
Най-добре ще е, ако Първа таблица и Втора таблица са на отделни редове в оранжевата таблица ( както е оцветена от DJCharge). В момента са подредени на 2 реда заради align="center" на Първа таблица.
 

BahFullFen

Registered
Doris каза:
Най-добре ще е, ако Първа таблица и Втора таблица са на отделни редове в оранжевата таблица ( както е оцветена от DJCharge). В момента са подредени на 2 реда заради align="center" на Първа таблица.
Мерси много.
На този въпрос доста хора не ми одговориха поради една или друга причина.
А бихте ли ми казали как мога да сложа картинка между 2-рата и 3-тата таблица в синьо?
 

Doris

Registered
Ето так ще стане с таблици:

<html>
<head>
<title>WEB-Gorna</title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1251">
<style type="text/css">
.nikolai {
list-style-image:url('index_files/G1.jpg');
}
</style>
</head>
<body bgcolor="#abc8d2">
<table border="0" width="100%" height="100%">
<tr>
<td>
<table border="1" align="center" cellpadding="5" cellspacing="0" style="border-collapse: collapse" bordercolor="648ba1" width="80%" height="98%">
<tr>
<td>
<table border="0" width="100%" height="100%" cellpadding="0" cellspacing="0">
<tr>
<td valign="top" colspan="3">

<table border="1" align="center" cellpadding="0" cellspacing="0" style="border-collapse: collapse" bordercolor="648ba1" width="100%">
<tr>
<td>
<img src="index_files/baner3.jpg">
</td>
</tr>
</table>

</td></tr><tr><td valign="top">

<table border="1" align="left" cellpadding="0" cellspacing="0" style="border-collapse: collapse" bordercolor="648ba1" width="200">
<tr>
<td width="100%">
<font color="ffffff" size="4">
<img src="index_files/menu1.jpg" width="100%"> <br />
<ul class="nikolai">
<li>Начало</li>
<li>Клипове</li>
<li>Игри</li>
<li>Картинки</li>
<li>Форум</li>
<li>За контакти</li>
</ul>
</font>
</td>
</tr>
</table>

</td><td valign="top">
<img src="index_files/kartinka.jpg" width="100">
</td><td valign="top">


<table border="1" bordercolor="648ba" align="center" cellspacing="0" cellpadding="0" style="border-collapse: collapse" width="250">
<tr>
<td width="100%" height="100%">
</td>
</tr>
</table>


</td>
</tr>
</table>



</td>
</tr>
</table>

</td>
</tr>
</table>

</body>
</html>
 

BahFullFen

Registered
Единственият недостатък на последния скрипт,е че между редовете,които са разположени таблиците има огромен луфт.
Има ли таг,който да премества на определени пх. съдържанието едно от друго?
Това ми се струва,че никога няма да стане :cry:
 

Doris

Registered
Разстоянието е голямо, защото там би трябвало да сложиш изображението index_files/px1.jpg. Сега го поравих. Виж как седи.
Разстоянието между табличните елементи се задава от cellpadding и cellspacing . Пробвай да промениш стойностите им и ще видиш как действат.
 

BahFullFen

Registered
Ти с кой браузър си?
При мене ми излиза по един начин в мозилата,а в експлорера по съвсем различен начин.
Виж с фаер фокс и виж какво излиза и ми кажи защо става така
 

Doris

Registered
Ако говориш за луфта между първата таблица и втората таблица, във файерфокс той се появява заради фиксираната височина на таблицата, оцветена в зелено от DJCharge. Трябва елементите да имат еднакъв стил и размери, за да изглеждат еднакво в различните браузъри.
Ето така, например изглежда еднакво:
Код:
<html>
<head>
<title>WEB-Gorna</title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1251">
<style type="text/css">

ul {margin: 15pt;  padding:5pt; padding-left:25pt;
    }
li { line-height: 14pt;  font-family: Verdana, Arial, Helvetica;    font-size: 8pt;    font-weight: normal;
   }

</style>
</head>
<body bgcolor="#abc8d2">
<table border="0" width="100%" >
<tr>
<td>
<table border="1" align="center" cellpadding="0" cellspacing="0" style="border-collapse: collapse" bordercolor="648ba1" width="80%" height="98%">
<tr>
<td>
<table border="0" width="100%" height="100%" cellpadding="5" cellspacing="5">
<tr>
<td valign="top" colspan="3" >

<table border="1" align="center" cellpadding="0" cellspacing="0" style="border-collapse: collapse" bordercolor="648ba1" width="100%" height="100">
<tr>
<td >
 <img src="index_files/baner3.jpg">
</td>
</tr>
</table>

</td></tr><tr><td valign="top">

<table border="1" align="left" cellpadding="0" cellspacing="0" style="border-collapse: collapse" bordercolor="648ba1" width="200">
<tr>
<td width="100%">
<font color="ffffff" size="4">
<img src="index_files/menu1.jpg" width="100%" height="150"> <br />
<ul class="nikolai">
<li>Начало</li>
<li>Клипове</li>
<li>Игри</li>
<li>Картинки</li>
<li>Форум</li>
<li>За контакти</li>
</ul>
</font>
</td>
</tr>
</table>

</td><td valign="top">
<img src="index_files/kartinka.jpg" width="100" height="150">
</td><td valign="top">

<table border="1" bordercolor="648ba" align="center" cellspacing="0" cellpadding="0" style="border-collapse: collapse" width="250">
<tr>
<td width="100%" height="100%">
</td>
</tr>
</table>


</td>
</tr>
</table>
</td>
</tr>
</table>

</td>
</tr>
</table>
</body>
</html>
 

BahFullFen

Registered
С малко корекций се плучи желания от мен резолтат.Благодаря отново.
А да знаеш защо списъка,койот съм го направил текста не е точно до картинката,а пада малко на долу?
 

Горе