Търсене на клиенти?

Ticketa

Registered
Интересно ми е.. къде си намирате клиентите? (говоря за купуване на уеб сайтове, поръчка на уеб сайтове)

Някакви сайтове за Freelance ли посещавате и гледате обяви или просто разчитате на портфолиото си и да ви потърси някой?

Според мен, българската аудитория не е много добра за подобен "бизнес" или греша? Няма толкова потенциални клиенти, от колкото в Англия например? Е нормално - по-голяма държава, повече народ..

Клиенти бол. Повече зависи какво, как и за колко ще му ги предложиш, особено когато става въпрос за начало на бизнес.

Battleman каза:
Клиенти бол. Повече зависи какво, как и за колко ще му ги предложиш, особено когато става въпрос за начало на бизнес.

Бизнес е силно, казано. По-скоро допълнителни доходи. Мерси за отговора, очаквам още хора да се включат.

Ticketa каза:
Battleman каза:

Бизнес е силно, казано. По-скоро допълнителни доходи. Мерси за отговора, очаквам още хора да се включат.

Зависи на какво ниво искаш да работиш.
За специалисти от висок клас (сред които не съм аз) трябва да търсиш извън БГ най-вече Щатите и западна Европа.

Ако е за средно ниво специалист, който може да програмира от-до един фирмен сайт може да се реализираш и на запад и в БГ но определено българските клиенти са с по малко претенции и са готови да платят повече.

Поне това показва моя опит.
За да намериш клиенти в България трябва или да се включиш към някоя фирма като Freelancer , като за начало иначе няма как да намериш клиенти сам лесно.
Като направиш 10-20 проекта до край ще почнат да те търсят и стари и нови клиенти.

Обикновено ако един клиент е доволен той ще търси пак теб за всичко.
Работата е там, че началото се налага да работиш срещу минимално заплащане само и само да получиш работата.

В България нали знаеш как се търси някой, който прави сайтове.
"Пешо... абе да знаеш някой да прави сайтове, че ми трябват два три...."

Зависи. Понякога е късмет , друг път яко бачкане, трети път за без пари...
Абе всяко начало е трудно и не се надявай на бързи успехи но ти пожелавам да ги имаш.
При мен беше бавно но аз имах толкова желание и сили в началото, че сега като се върна назад и чак не мога да повярвам, че съм се врягал толкова.

Търся нещо в средното ниво. А именно както ти си го казал - много точно.
Ако е за средно ниво специалист, който може да програмира от-до един

Не говоря примерно, само за един обикновен фирмен сайт. Имам предвид - Онлайн магазини и прочие. Лично аз нямам проблем с изграждането на подобен сайт, проблема ми е че нямам време да инвестирам в него т.е. Да го развивам - това е един вид, да отгледаш дете(така погледнато звучи грубо..). Мога да го изградя, но не и да го развивам. Самия дизайн, самия код и до тук. Правя си модел преди това , кое и как да стане. Кое е по-оптимизирания вариант. Знаеш какво имам предвид.

Благодаря ти за мнението, значи да се ориентирам към някое студио(фирма), която търси freelancer-и и от там , може да докопам нещо.

Ясно ми е, че без да си се доказал няма как да имаш клиентела. Преди година някъде един искаше да му направя уеб сайт за новини, както да има и потребители в него - нямаше проблеми, докато се не започна вече с: "а може ли.. да му добавиш един модул с галерия в новините, а коментари? А това, а онова." След, като си се разбрал с клиента, трябва да се държи на това - вярно е. Може да има тук-там някоя промяна, но да променяш всичко на ново? Айде стига. Този тип клиенти гледам ги отбягвам. Сещаш се и точно в този момент реших, че с такива хора ПРОСТО не трябва да се работи. Зарязах уеб програмирането и отидох буквално в един канал, за да копая трапове.. и да изкарам по някой лев, за да се издържам.

Беше готино, цял ден майтапи, смях, но при положение, че имам знанията, защо да не се опитам отново? Никой не иска да те пусне и не говоря само в уеб програмирането. Всеки ти слага бариери и заради това трябва да влезеш с пантите! Друго решение няма. Просто на всички им е удобно да е така. Хората не подават ръка в България. Точно заради това трябва да се влезе с пантите.

Мерси за съвета отново! :)

Искам да вметна нещо в една част от казаното в последния ти пост.
Значи клиента като е искал това и онова да му добавяш или променяш, ти трябваше да кажеш, че това е отделно време, за което се заплаща. Не знам каква ви е била уговорката и дали си приел да му поддържаш след това сайта, но ако не си, то щеше да си си в правото да му обясниш на клиента, че ти имаш някаква цена на час, която следователно при всяко нещо, което ти отделяш, за да му добавиш/промениш ти отделяш няколко часа, които той трябва да си заплати.

Точно така, първо му показваш крайния вариант. Ако го хареса, му обяваш:

1. Цена / час
2. Процент от цената на целата система за новоизграден фичър.

@ TryMe, не това ми беше грешката. Ако му го казал това, щеше да си помисли, че го цакам нещо. По принцип така става. Заради това, всичко се договаря преди проекта и се подписва договор. Това ми се вижда най-смисленото. Като в този договор се разбираме, ако възложитела иска някакви промени, че ще струва цена на час (примерно). В крайна сметка винаги съм работел на принципа: 50% ми плаща след като види демото и ако го одобри. Давам му данните за достъп и той си ги променя и ми изплаща останалите. Защо така? Защото дори да улегна с половината пари - пак нещо ще съм взел, както и той.

Като към всеки проект си върви документация , как се работи със системата.

Ticketa каза:
@ TryMe, не това ми беше грешката. Ако му го казал това, щеше да си помисли, че го цакам нещо. По принцип така става. Заради това, всичко се договаря преди проекта и се подписва договор. Това ми се вижда най-смисленото. Като в този договор се разбираме, ако възложитела иска някакви промени, че ще струва цена на час (примерно). В крайна сметка винаги съм работел на принципа: 50% ми плаща след като види демото и ако го одобри. Давам му данните за достъп и той си ги променя и ми изплаща останалите. Защо така? Защото дори да улегна с половината пари - пак нещо ще съм взел, както и той.

Като към всеки проект си върви документация , как се работи със системата.

Така е. Но и затова подчертах, че не знам как сте се договаряли. При положение, че подписвате договор, няма мърдане.
Макар че в случая не може да каже, че го цакаш, защото ти си направил това, което иска и след това е почнал да ти дава допълнителни занимания да му добавяш едва ли не модули към сайта.

Но ти знаеш най-добре как са стояли нещата, аз само предполагам и говоря на сляпо.

Back
Горе