Ще сложи ли Wikiasari край на хегемонията на Google и Yahoo!

staf

Registered
Авторът на проекта Джими Уелс обещава "wiki" бързина на сърфиращите в мрежата

Джими Уелс (на снимката), създателят на популярната в световен мащаб онлайн енциклопедия – Wikipedia обяви пред широката публика за намерението си да създаде собствена Интернет търсачка, наречена Wikiasari, способна да надвие хегемоните н областта - Google и Yahoo!.

Уелс разкри плановете си пред The Times of London. Търсачката, която ще функционира в сътрудничество с Amazon.com, е базирана на потребителски-ориентираната технологията, спечелила световната слава на Wikipedia. Комерсиалната версия на сърч-енджина се разработва от калифорнийското подразделение на Wikia Inc в San Mateo. Според Уелс, финалната версия на Wikiasari се очаква да бъде готова през първата четвърт на 2007.

По рано тази година в свое изявление създателят на Wikipedia обяви, че е спечелил солидна финансова подкрепата за разработките на компанията, в лицето на партньори от калибъра на Amazon.com. Според запознати бъдещите планове на компанията са наистина здраво финансово обезпечени, благодарение на сътрудничество с независими финансови групировки от Силиконовата Долина.

Наименованието “Wikiasari” е сборна дума,съчетаваща в себе си хавайското 'wiki' – бързо с японското 'asari,' – тършувам, ровя.

Източник: http://news.idg.bg, www.click.bg
 

Горе