Яйце

koko92_national

Registered
Преди година и нещо с наще си взехме два вълнисти папагала. Тази сутрин си имаме яйце! Аз си правя майтап че ще има какво да закусвам а баща ми че ще си прави омлет за вечеря. Но все пак има малък шанс да си имаме с наще друг член на семейството.

koko92_national каза:
Преди година и нещо с наще си взехме два вълнисти папагала. Тази сутрин си имаме яйце! Аз си правя майтап че ще има какво да закусвам а баща ми че ще си прави омлет за вечеря. Но все пак има малък шанс да си имаме с наще друг члес на семейството.

Сега се хващаш и тичаш до зоомагазина, купуваш мътилка (къщичка), слагаш им я в клетката и слагаш яйцето вътре. Надяваш се да е оплодено и да отидат да го мътят. При папагалите мътят и двата родителя. По принцип ако има къщичка женската снася няколко яйца през ден. Сложи къщичката и може и още яйчица да се появят.

Другото което е, задължително им слагай варени яйца нарязани на ситно белтък и жълтък в храната, снасянето на яйца е много изтощително за женската, а това ще я подсили. Трябва да имат и минерално блокче или кост от сепия в клетката задължително.

Успех с отглеждането на потомство :)

ЕДИТ: Сега видях, че не питаш ми се хвалиш. а пръв прочит ми се стори, че питаш дали има шанс :), сигурно тея неща дето ти ги описах си ги направил вече.

Къщичка си имат от много време и чак преди 2 3 дена почна да влиза едното което до днес се смяташе за мъжкото. Това за белтъка не го знаех мерси.

А аз не се хвалех ами се похвалих. Не за друго ами никой от нас не го очакваше. Се едно да ваще да ви кажат че ще си имат брат или сестра.

koko92_national каза:
Къщичка си имат от много време и чак преди 2 3 дена почна да влиза едното което до днес се смяташе за мъжкото. Това за белтъка не го знаех мерси.

А аз не се хвалех ами се похвалих. Не за друго ами никой от нас не го очакваше. Се едно да ваще да ви кажат че ще си имат брат или сестра.
Хаха, съмнявам се, че е все едно, но щом казваш... :D

Честито! Надявам се да развият голямо потекло :D

Само да поправя K0ceTo, че при вълнистите мъти само женската, което прави мътенето толкова тежко за нея. Попринцип мъжкият изобщо не влиза в къщичката, щом е започнало мътенето и женската не излиза да се храни или много рядко. Мъжкия освен себе си трябва да храни и женската, за това е добре да им даваш и зеленина или пловоде (нещо сочно), за да може да ѝ осигуриш вода по-лесно. Но, ако се стигне до излюпване на малките, спри зеленината! През първите дни на малките се дава само смеската за папагали и твърдо-сварено яйце.
Не разбрах дали е снесла яйцето в кутийката за мътене или навън. Ако ти си им преместил яйцето в кутийката е малко вероятно да продължат, но и да не стане, имат цяла пролет на разположение. :wink:
Обикновено при вълнистите, за да се размножават е нужно ято, т.е. поне 4 папагалчета, но и така може, щом са започнали. Успех и пиши как се развиват! :)

Възможно е, не съм гледал вълнисти :). Също така ако се излюпи пиленце махаш и всички минерални блокчета. Честно да ти кажа не знам защо, но така пише в книгите...

За блокчетата не знаех, но те, както и кредата, пясъка, сепията и др. са за подсилване на огранизма като цяло. А на малките доста неща не им понасят, та че през първите дни ще минат с по-малко екстри. Вълнистите не са много капризни що се отнася до размножаване, така че с малко късмет след по-малко от месец ще има бебенца. :D Аз без много познания (даже никакви) преди 3 години се сдобих с 3 малки. :D

Днеска папагалчето снесе още едно яйце. Папагалите си имат всичко. Обаче дава ли сме им варени яйца (не техните :D ) обаче не ги и поглеждат. Дори и зелена храна не поглеждат. Възможно ли е пернатите просто да са разглезени и капризни?

Ще започнат да ядат и яйцата, нарязвай ги по-на ситно и ги смесвай със зърнената им смеска :).

http://www.papagalibg.com/forum/

Това е добър форум за папагали, има хора които гледат много папагали и ги развъждат, ако имаш въпроси винаги ще получиш адекватно мнение.

По-скоро не са свикнали на разнообразна храна. В зоомагазина е много малко вероятно да са им давали нещо друго освен обичайната хранителна смеска. Така че, за тях това е нещо ново. Продължавай да им предлагаш и може да се престрашат да пробват!
Пробвай да им дадеш само жълтък! Него го харесват най-много. Можеш освен жълтъка и белтъка да им натрошиш и малко от черупката и както каза K0ceTo, смеси го с храната! Но не забравяй, че яйцето бързо се разваля и не бива да се държи дълго!

Можеш да прочетеш повече за вълнистите папагалчета и размножаването тук: Всичко за вълнистото папагалче
Също така разгледай тази тема (темата е от архива и не може да се пише)! :wink:

Имам 3 корели, 2 вълнисти, канарче и 3 амадини. :) Вълнистите бяха повече, но организацията при тях е много добра и едно по едно се измъкнаха. :D Сега останаха само майката и едната и дъщеря. При амадинките обаче от 3 люпила имам само 1 пиле, другите пиленца живееха по 1-2 дни. :cry: Но те са големи ентусиасти и тази пролет ще видим какво ще направят.

Ей браво бе, аз имам една подивяла розела и корела, разъждането ми е още само идея, първо трябва д аустановя какъв ми е полът на корелата, пък да и намеря половинка, пък да се влюбят и тя една дълга и широка стана :D. Розелата по-лесно, те винаги се влюбват, ама за тях ми трябва поне два кубика клетка, а и са по 120 лв пилето :D

Back
Горе