? за чекбокс и MySQL

jooorooo

Registered
Моля ви се даите пример за запис на резултат от цекбокс в MySQL примерно в следната база:

id
ime
cheket

където ime да е името на боксчето, а cheket дали е чекнато или не.

212348_orig.jpg


и един пример как се извежда резултата когато са чекнати да показва името. надявам се да сте ме разбрали.
 

mute

Registered
а сега де :) става с с $_POST или $_GET зависи кои от двата метода ползваш
примерно

правилно
<input type="checkbox" name="chek" value="1" />
<br />
неправилно
<input type="checkbox" name="ckek" value="0" />

ако формата е с ПОСТ методът става

$_POST['chek'];
и така присвояваш 1 или 0
 

jooorooo

Registered
ммм чакай че се помешах :!: :!: :shock:

примерно иам 3 чека като са примерно.. ще заместа квадратчето с "0"-нула:

0 жена
0 мъж
0 и двете

и примерно някои чекне 2 от тях.. как става записа в базата.. нещо съм много зле с тея чекчета :oops: а и да мойе като се запишат, след това като си погледне инфото човека, да му показва кои са чекнати, но само като текст, без кутииката.
 

jooorooo

Registered
мм ходих да ям и май се сетих какво казваш.

<input type="checkbox" name="chek" value="1" />
<br />
неправилно
<input type="checkbox" name="ckek" value="0" />

ако е чекнато записва 1 в базата и след това като го викам го проверявам дали е 1 или различно от 1 и ако е различно не го показвам, но ако е 1 го показвам. така ли е?
 

bafitu

Registered
ето ти един пример щото не ти схванах идеята...
Код:
<form action='' method='post'>
<input type='checkbox' name='z[]' value='edno'>edno<br>
<input type='checkbox' name='z[]' value='dve'>dve<br>
<input type='checkbox' name='z[]' value='tri'>tri<br>
<input type='checkbox' name='z[]' value='chetiri'>chetiri<br>
<input type='checkbox' name='z[]' value='pet'>pet<br>
<input type='submit' value='boooom'>
</form>
<?php
if(isset($_POST['z'])){
$z = $_POST['z'];
while(list($key,$val) = each($z))
echo "Числото е $val <br>\n";
}
?>
така може да чекваш по няколко и ще ти извежда само тези който са чекнати.. предполагам знаеш как се записва в базата данни...
Само незнам как искаш на 1 ред ли да са всички субмитнати или на няколко реда в зависимост от субмитнатите..
 

jooorooo

Registered
bafitu значи идеята е следната: по лесно е да ти го покажа, вместо да се мъча да обясна.

ето http://i.mobile.bg/ и дай на ПУБЛИКУВАНЕ, там има доста чекчета. за нещо такова говоря и аз. и го измислих май.

всяко чекче си има собствено име с валуе=1 и когато викам чекчето да го покажа ще проверявам дали е 1 и ако е 1 ще го покажа а ако не е 1 няма да го покажа. ако правилно съм разбрал за чекчето.. че записва валуе само когато е чекнато.
 

bafitu

Registered
ами в тоя сайт доколкото видях на чек бутоните са сложили за name="f25" до name="f57"
валуето е различно за всички.
Най-вероятно с 1 for проверяват кои са празни и кои не и ги отделят настрана.
Мисля , че моя вариант с масив е по-лесно.
Щом искаш да изкараш няколко чекнати може да направиш така:
от кода по горе
echo "Числото е $val <br>\n";
го заменяш с:
$stoinost .= $val."||";
и после записваш $stoinost в bd-то.
После при изкарване с explode ги разделяш т.е. explode("||",$otbdto);
и..така
виж какво ще направиш , че трябва да излизам довечера ако има нещо ще помогна.
 

jooorooo

Registered
bafitu справих се за 10 мин точно :) така както си го представях по време на яденето, точно така и го направих и си е екстра :)
 

Горе