как става това???

shaxaaa

Registered
Зничи имам един проблем и немога да цакна как става.Вижте сега значи
например има една страница с форми за попълване(например реклами) и как става след това тази страница с тези форми да се побликува на някаква страница и всяка следваща публикувана да отива след нея имам напредвид като 2-ра например или нещо такова
прочете го внимателно ако можете ми обяснете как става.

shaxaaa каза:
Зничи имам един проблем и немога да цакна как става.Вижте сега значи
например има една страница с форми за попълване(например реклами) и как става след това тази страница с тези форми да се побликува на някаква страница и всяка следваща публикувана да отива след нея имам напредвид като 2-ра например или нещо такова
прочете го внимателно ако можете ми обяснете как става.

Не може ли да дадеш някакъв пример.
Да дадеш линк за примерен сайт който има това което искаш.
Аз лично нищо не разбрах.

най простия пример във една форма си пишеш името и след това искаш всички имена които са въведени във тая форма да отиват на някаква страница наредени по дата например както във форумите

Къде ще ги записваш? В БД или във файл? Ако е във файл, най-елементарно може да стане така:

Файл 1 (стандартнa HTML-форма, която се попълва - в случая две полета за текст с ограничение 25 символа):

<FORM METHOD="POST" ACTION="файл2.php">
<INPUT TYPE="TEXT" NAME="ime" size="30" maxlenght=25>
<INPUT TYPE="TEXT" NAME="familiq" size="30" maxlenght=25>
<INPUT TYPE="TEXT" VALUE="Изпрати!" NAME="">

Файл 2 (този, който ще обработи данните от формата, в случая ще ги извлече и запише):

<?
$data=date("d-m-Y");
$chas=date("H:i:s");
//текущите дата и час на сървъра

$filelocation="/home/www/probna.com/tekstovi.txt"; //посочваме пътя до файла, в който ще пишем и го отваряме, ако не съществува такъв парсерът ще го създаде, защото указанието е "a+"
$newfile = fopen($filelocation,"a+");
fwrite($newfile, "<BR> Име: $ime $familiq <BR> Дата и час: $data, $chas <BR>");
//записваме във файла малко текст и HTML като посочваме и променливите, които вземаме от фомата. В записа на тяхно място ще попаднат стойностите
fclose($newfile); //затваряме файла - задължителен атрибут
echo "Запис!"; // този ред е само психологически. Би имал реален смисъл, ако се прави проверка, сложих го като маркер, че прасера е минал през кода
?>

Файл 3 (елементарно листване чрез функцията include(); която просто ще включи текстовия файл със записа в останалия код):

<HTML>
<HEAD>
<META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=windows-1251">
</HEAD>
<BODY>

<BR>
<?
if (file_exists("tekstovi.txt")) {
\\Проверяваме дали файла съществува, за да бъде включен
include ("tekstovi.txt"); \\ако съществува се включва
}
else {
echo "Няма записани потребители!";
\\ако няма файл, изписва текста
}
?>

</BODY>
</HTML>

Давам примера с три файла, макар да може да стане и в един. Давам и най-елементарния пример, за който мога да се сетя. Съществуват и други, да ги наречем "по-чисти" варианти за извличане, подреждане и листване на информацията (виж уроците тук за работата с файлове и директории). Могат да се направят и редица проверки на различен етап от операциите като дали полетата във формата са попълнени, дали съществува файла, в който се пише (макар че в този пример той ще се създаде автоматично с първия запис), дали записа въобще се е осъществил, да се добавят други действия и пр.
Дано съм ти помогнал. Ако това ти е известно и питаш за друго, извинявай! Ако имаш въпроси, пиши!
Успех!

ПП: Когато си погледнах кода, видях, че нещо не е наред (само като усещане), но го оправих.
Демо: http://probna.awardspace.com/demo/forma.htm

Добавих и скрипт за изтриване на файла:

Вземам го директно от хоста, а той обръща кирилицата в асций-код, затова са маймуниците - през браузъра ще са нормални. Файл 4:

<HTML>
<HEAD>
<META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=windows-1251">
<META HTTP-EQUIV="refresh" CONTENT="5;URL=http://probna.awardspace.com/demo/list.php" >
</HEAD>
<BODY>

<?
$filelocation="/home/www/probna.awardspace.com/demo/tekstovi.txt";
if (!unlink ($filelocation)) {
echo "Файлът не може да бъде изтрит! (ако виждате това, занчи съм много зле с хоста)";
}
else {
echo "Списъкът бе изтрит успешно!";
}
?>

</BODY>
</HTML>

Здравей!

Съжалявам, за БД все още не мога да помогна, защото тепърва ги уча. Разгледай уроците тук (има много елегантни решения за "Книги за гости", "С-ми за новини", различни видове идентификация и логин - поне тези с файлове), а и темите за БД във форума. Не се сърди, но едва ли можеш да очакваш някой да ти напише готовия код, който ти трябва. Предполагам, че другите потребители, които имат опит с БД ще обърнат внимание на темата и ще ти дадат едно рамо, ако не със завършен код, то поне с основата за него.

Ако все пак смяташ, че онова, което искаш да правиш (защото аз поне все още не съм наясно какво точно е то) може да стане с файлове, мога да помагам. Нямам идея и какво е нивото ти в РНР, а и дали зная достатъчно в програмирането, за да си позволявам съвети. Ако тепърва навлизаш в езика, може би не е зле да пробваш по-простите неща с файловете (могат да се постигнат интересни резултати), но пък преминаването към БД поне при мен изисква доста сериозна психологическа пренастройка...

Back
Горе