кирилица в $_GET

djman

Registered
Здравейте,
Имам простичък код, който взима съдържанието на променлива чрез GET, проверява в база данни и изкарва, ако има съвпадение. Но, ако променливата е кирилица - не работи, не изкарва нищо (докато съществува в бд). Ако е латиница - бачка.
Как да го оправя това? Дали се дължи на това, че като напиша ?content=Комедия и то се преправя на ?content=%CA%EE%EC%E5%E4%E8%FF ?

Имам, да, само че UTF-8.
А иначе, да, не е било проблема %CA% и подобни..
Странна работа.

emagi, интересно, впредвид че таблицата ми е utf8, файловете също и мета чарсет- също, ако добавя mysql_query("SET NAMES CP1251"); ПРЕДИ заявката - излиза както си трябва.

SveXteZ, пробвах ги, но не помагат..

А иначе, сега се появи допълнителен проблем. Не казах, че това става дума за AJAX...
Та, сега като въведа в полето кирилица - нищо не излиза отдолу. Ако е латиница - всичко е ок.
Аз затова пробвах ръчно да го направя... Но явно иска още нещо. :|

EDIT - Всъщност е защото страницата , от която достъпвам скрипта е с чарсет UTF8, а самия скрипт - cp1251/windows-1251. :idea:

rombeca - всички файлове са utf8 w/o bom.
kwo_2 - не става :/

EDIT: Направих малко промени по скрипта, за да видя какво изпраща - на думата комедия се получава %u043a%u043e%u043c%u0435%u0434%u0438%u044f

При запис в DB ли е или при изкарване на данни? Щом е ajax трябва да си сложиш и файловете които са от index-a charset, set names.

NewGuy каза:
При запис в DB ли е или при изкарване на данни? Щом е ajax трябва да си сложиш и файловете които са от index-a charset, set names.

DB в случая няма нищо общо - прецаква се връзката между php файла и полето за писане. Както и да е - намерих друг скрипт който си бачка перфектно :)

Благодаря на всички!

djman каза:
NewGuy каза:

DB в случая няма нищо общо - прецаква се връзката между php файла и полето за писане. Както и да е - намерих друг скрипт който си бачка перфектно :)

Благодаря на всички!

Ще кажеш ли как реши проблема :)

За да се показва правилно кирилицата в урл-то на браузъра, трябва енкодинга да е utf-8. Точно при windows-1251 прави проблемите.
Виж какъв по-точно ти е чарсета на връзката и на таблицата, виж и насамото поле, да не е зададен различен!

Back
Горе