полета с еднаква стойност?!?!?!

mawerick

Registered
Здравейте,
как може да стане следната задача. Имам таблица и код в пхп за инсъртване в таблцата. Въпросните полета са 2, като едното е ид, което е уникално и автоматично се увеличава, а другото поле от същия тип както ид-то. интересува ме как мога да запиша в второто поле, една и съща стойност, както в полето ид. Т.е. въвежда се нов запис в таблицата, ид-то е уникално и се увеличава с едно, и искам същата стойност на ид-то да се запише в 2то поле. Но това трябва да става на един път, не с ъпдейт. И това.. с еднаквите полета не винаги ще се случва, понякога 2то поле ще има различна стойност, но това за сега не е важно.
Идеи? :)

ами правиш така
connect..
mysql_select_db..
$result=mysql_query("SELECT * FROM `table` order by id desc limit 1 ");
$row=mysql_fetch_array($result)
$id2=$row[id2];
if$result != null)
{
$id2 = ($id2+1);
}
else
{
$id2=1;
}
и тука правиш запис
не съм сигурен но така трябва да стане
едит://
но за какво ти щом вече имаш един запис който ще е същиа резултат просто му даваш различна стойност за да го използваш по целите си или какво ? :shock:

Таблицата се отнася до коментари- дата на постване, заглавие, съобщение, и от кого е постнато, и двете полета ид на коменатара а другото е груп. Целта на полето груп е да групира няколко съобщения които са по една тема. Когато се отговаря на съобщение е лесно, в полето груп се пише ид-то на коментара, към които се отговаря. Но ако се пише нов коментар, т.е. начален коментар, 1-и, полето груп трябва да е с същата стойност като на ид-то си.
Незнам как да направя с една заявка да се записва новия коментар и едновременно да се посочи в полето груп, стойността на ид-то.
Това е в общи линии...

Back
Горе