порт 80 ми е блокиран

gr8lame

Registered
Сас убунто 9.04 десктоп сам преди няколко дена инсталирах phpmyadmin но някоя от програмите в компютара е заела порт 80 и го блокирва и phpadmina не може да работи.Някой може ли да ми каже как мога да проверя коя програма е заела порт 80 и как мога да сменя порта.

gr8lame каза:
Сас убунто 9.04 десктоп сам преди няколко дена инсталирах phpmyadmin но някоя от програмите в компютара е заела порт 80 и го блокирва и phpadmina не може да работи.Някой може ли да ми каже как мога да проверя коя програма е заела порт 80 и как мога да сменя порта.
Skype?

По принцип Скайп, АйСиКю и тия програми заемат порт 80. На скайпа можеш да промениш порта от Настройки=>Разширени=>Свързване.

Докато инсталираш apache трябва да са ти спряни всички програми като скайп айсикю и т.н. Всички firewalls също, Bit comet и др. торент клиенти въобще всичко което ти държи нон стоп връзка с интерент.

Ако веднъж го инсталираш без да си ги спрял после трябва преинстал дори да ги спреш няма да си освободи портовете. Така че преинстал на спряно всичко докато тръгне.

Виж да махне опцията на скайп за ползване на порт 80
и преинсталирай пакетите за apache servera

оф.. не сте ли забелязали че скайп няма тази опция в линукс?
Скайп и да иска не може да се лепне на 80, такава е системата за сигурност :)

Дай nmap -sT -O localhost (като си качиш nmap)
и
netstat -ltnup | grep :80
Като root
;)
С netstat-a ще разбереш кой точно процес е на порт 80

Back
Горе