Adobe CS5 - проблем със закона?

shashma88

Registered
Значи, чух че ако имаш фирма, не можеш да ползваш адобе продуктите без лиценз (т.е без да ги купиш). Майка ми има фирма, ползвам адобе продукти на мой компютър различен от тези в офисите (само е на 1 и същ интернет). НЕ ползвам продуктите за комерсиални цели или за фирмата. Ползвам ги за лични цели. Могат ли да ми направят някакъв проблем?

Принципно никой няма право да ползва краден софтуер, дори и в къщи, но и никой няма да тръгне да те проверя в къщи. Ако законът се спазва, трябва всички да сме в затвора. :D Сигурно всеки от нас има софтуер поне за няколко хиляди на компютъра си.
Но щом става въпрос за фирма по-добре си го купете! Не става въпрос само за продуктите на Adobe, а за всеки софтуер.

Да де, но софтуера не се ползва от фирмата. За лични цели е (не с цел комерсиални) и моя компютър няма нищо общо с фирмата (само на един и същ интернет сме, с рутер). Тогава каква е процедурата?

Ако го използваш в интернет - да кажем си дизайнер и можеш да качваш неща в интернет да кажем правени на Adobe Fireworks, Illustrator или Photoshop. Ако използваш Trial версии неможеш ли да ги използваш за комерсиални цели ?

Нали ти казах, кради на воля! :D Ако мислиш, че можеш да отделиш 3-4000 Евро за софтуер, давай, но силно ме съмнява. И какво значение има на какъв интернет си? Никой не ти гледа какво теглиш и качваш.

Dizasterr каза:
Ако го използваш в интернет - да кажем си дизайнер и можеш да качваш неща в интернет да кажем правени на Adobe Fireworks, Illustrator или Photoshop. Ако използваш Trial версии неможеш ли да ги използваш за комерсиални цели ?
Можеш, но като изтече какво правим?

В помещение на фирмата ли е? По принцип проверки на компютри... рядко се правят. Ето пример, ти си строителен инженер и работиш с професионални програми за чертане и смятане на констукции, една проверка протича по този начин "продукта който предлагаш е разработен с еди каква си програма защитена по еди какъв си лиценз, имаш ли документ, че си я купил", показваш документа и по живо по здраво :), може точно тази версия която си купил да не ползваш, но трябва да имаш документ за програмата. Така вкъщи всички проф програми са купени, ама на най-старите версии, че щот са най-евтини, а се работи на теглени от нета по-нови версии.

Та идеята ми е, че фирмата, ако иска да се застрахова, трябва да има инсталиран легален софтуер на поне един компютър.

K0ceTo каза:
В помещение на фирмата ли е? По принцип проверки на компютри... рядко се правят. Ето пример, ти си строителен инженер и работиш с професионални програми за чертане и смятане на констукции, една проверка протича по този начин "продукта който предлагаш е разработен с еди каква си програма защитена по еди какъв си лиценз, имаш ли документ, че си я купил", показваш документа и по живо по здраво :), може точно тази версия която си купил да не ползваш, но трябва да имаш документ за програмата. Така вкъщи всички проф програми са купени, ама на най-старите версии, че щот са най-евтини, а се работи на теглени от нета по-нови версии.

Та идеята ми е, че фирмата, ако иска да се застрахова, трябва да има инсталиран легален софтуер на поне един компютър.

Еми офиса на фирмата е до къщата. А аз живея на 2-рия етаж на къщата. Ще питам за едно помещение ли се водят :roll: И пак казвам че искам да ползвам компютъра само за лични цели, който не са свързани с тази фирма. От адобе документацията пишат че правят проверки веднъж на година за лиценз. Може ли чрез hosts файла примерно да ги блокирам от компютъра си? :roll:

shashma88 каза:
Да де, но софтуера не се ползва от фирмата. За лични цели е (не с цел комерсиални) и моя компютър няма нищо общо с фирмата (само на един и същ интернет сме, с рутер). Тогава каква е процедурата?
Няма значение къде го ползваш, щом нямаш лиценз си го откраднал, ако искат могат и във вас да дойдат и пак ще го отнесеш, независимо къде го ползваш тоя софтуер, важното е да имаш лиценз

Нямаш проблем значи, никой не проверява частни лица. Евентуално ако нещо сгафи фирмата може да направят проверка на офиса на фирмата, на теб обаче щом не си в него няма да ти правят нищо :)

Не се впрягай толкова! Аз не съм чувал на някой да дойдат да му проверяват в къщи.

m1ro каза:
Няма значение къде го ползваш, щом нямаш лиценз си го откраднал, ако искат могат и във вас да дойдат и пак ще го отнесеш, независимо къде го ползваш тоя софтуер, важното е да имаш лиценз
Никой няма право просто така да влезе на проверка във вас. За това трябва заповед, а тя не се дава просто така, трябва някакво основание.

Back
Горе