chmod при Ubuntu Server

DireWolf

Registered
Здравейте. Системата която използвам е Ubuntu server 9.x , но трябва да сменя chmod-а на директорията /var/www/cgi-bin към 775.
Пробвах с chmod 775 -R <dir> но не стана :(

Пак не става..пробвах дори да го вдикна на 777, но...
Forbidden

You don't have permission to access /cgi-bin/ on this server.

При повечето фунций , щом нямаш отговор, значи работата е свършена успешно.

-R се слага когато сменяш собственика т.е.
Код:
chown -R USER /papkata/

Схемата за папка и задаване на права се прави по най-простия начин.
Код:
sudo chmod 755 /pyt/do/papkata

djpatzo каза:
Код:
chown -R USER /papkata/

Код:
-R при chmod се слага, за да се приложат тея права и на файловете и подпапките на зададената папка ;)

R3sp3k7 каза:
djpatzo каза:
Код:
chown -R USER /papkata/

Код:
-R при chmod се слага, за да се приложат тея права и на файловете и подпапките на зададената папка ;)

Еми аз и без -R си ги променям. Но нали се сещаш, че така можеш да си осе**ш системата. Сменяш на всичко, при положение, че изискването от повечето портали и cms е правата за промяна на папките да са 777, а за файловете 666. Имаше и друг вариант, до колкото помня, защото с линукси от доста време се занимавам, но не ми се спори и не ми се търси сега из интернет. Има много теми из нета, които помагат на такива въпроси с точните отговори.

За съжаление не е в това проблема, извинявам се... Истината е, че apache2 не е било насочено към този cgi-bin. :]
Все пак Ви благодаря :?:

djpatzo каза:
R3sp3k7 каза:
djpatzo каза:
Код:
chown -R USER /papkata/

Код:

Еми аз и без -R си ги променям. Но нали се сещаш, че така можеш да си осе**ш системата. Сменяш на всичко, при положение, че изискването от повечето портали и cms е правата за промяна на папките да са 777, а за файловете 666. Имаше и друг вариант, до колкото помня, защото с линукси от доста време се занимавам, но не ми се спори и не ми се търси сега из интернет. Има много теми из нета, които помагат на такива въпроси с точните отговори.
sudo chmod 777 -R /pyt/do/papkata/
sudo chmod 666 -R /pyt/do/papkata/*.php

за да не се оплеска нещо се чете README фаила и/или се внимава.Обмисляш поне 2 пъти какво ще стане ако натиснеш ентер.
Разликата е малка , но нещата са различни м/у
sudo chmod 777 -R ./
и
sudo chmod 777 -R /
така бях разсеян , че бях пропуснал точката........

Back
Горе