CSS sprites с изображения

SandPrince

Registered
напоследък забелязвам че доста от световно известните сайтове ползват техниката с CSS sprite-товете.

това е една картинка с наредени всички изображения и малки иконки

amazon.png

и след това с CSS се взимат и се зарецдат в сайта.

въпросите ми са:

1. как става това???
2. оказва ли влияние на SEO-то това ?
3. подбрява ли сайта от гледна точка на ползваемост, зарежда ли по-бързо??? по-валиден ли е сайта така?

RiddleR каза:
1. http://css-tricks.com/css-sprites/
2.Да
3.Да

преди да пусна темата , разбира се проверих в гугъл, даже и този линк разледах. въпросът е че нищо не разбрах, енглиша ми е малко съкат...

ако може някой накратко да обясни принципте на тази техника ще съм му много благодарен

2. Не влияе на СЕОто ама хич. Паяка не му пука дали всички картинки са ти на една или са много. Него го интересува информацията.
3. Зарежда малко по-бързо. Но се усеща само при хора със слаб интернет. Около 2% ще го усетят демек. Това не оказва влияние на валидността.
1. Слагаш си иконките на една голяма картинка и ги нареждаш примерно на 2-3 px растояние и после в CSS ги слагаш като му задаваш:
background-position: 0 -20px
Това -20px оказва по y да почне от 20-тия пиксел. Ще изкара картинката дето започва от X: 0 и Y: 20 и ще изкара толкова, колкото ти е ширината и дължината на контейнера, на който слагаш стила.

Общо взето слагаш всички картинки на 1 голяма такава и после в CSS задаваш от къде до къде да вземе от голямата картинка.

emagi каза:
Я дайте линк към такова CSS Sprites, да видим за какво иде реч?

с тази техника е изграден favit.bg например.

@StormBreaker добре де, ти му казваш да почне от 20-тия пиксел примерно, но как ще разбере къде да свърши? в смисъл, ако захапе от другите изображения до това дето са наредени?

Горе