fight

TryMe

Registered
somebody каза:
Най-елементарното без никакви преобразувания:

PHP:
echo substr($row['time'],0,5);

Какви са тези гимнастики ? Най-елементарното си е да ползва DATE_FORMAT директно в заявката. Няма нужда да прави отделни външни гимнастики за тази цел.
 
TryMe каза:
Какви са тези гимнастики ? Най-елементарното си е да ползва DATE_FORMAT директно в заявката.

Дай пример с неговия формат.
 
Че какво му е на формата ? DATE_FORMAT не взима timestamp формат.

PHP:
DATE_FORMAT(`date`, '%H:%i')
 
TryMe каза:
Че какво му е на формата ? DATE_FORMAT не взима timestamp формат.

PHP:
DATE_FORMAT(`date`, '%H:%i')

То е ясно, но хайде сега замени колонката с дадения формат на време примерно:
[sql]SELECT DATE_FORMAT('19:00:00', '%H:%i') AS `date` [/sql]
Изпълни заявката и кажи какъв е резултата.
 
somebody каза:
TryMe каза:
Че какво му е на формата ? DATE_FORMAT не взима timestamp формат.

PHP:
DATE_FORMAT(`date`, '%H:%i')

То е ясно, но хайде сега замени колонката с дадения формат на време примерно:
[sql]SELECT DATE_FORMAT('19:00:00', '%H:%i') AS `date` [/sql]
Изпълни заявката и кажи какъв е резултата.


Че, ти, ако така си вкарваш датите в базата данни, не е мой проблем. Прави си гимнастиките. Аз, ако искам да си форматирам датата ще я запиша с NOW().
 
TryMe каза:
Че, ти, ако така си вкарваш датите в базата данни, не е мой проблем. Прави си гимнастиките. Аз, ако искам да си форматирам датата ще я запиша с NOW().

Май се правим на приятно разсеяни ? Кой говори за мен ? Не виждаш ли първият пост на автора в който изрично казва, че датата се записва така в базии данни, и искаше просто да премахне последните 2 цифри отговарящи за секундите.

Май единствения който прави гимнастика с излишни и безпочвени постове си ти. Замисли се!
 
Ами няма какво да мисля :D Той не е казал по какъв начин записва датата(или часа). Той, ако иска може и с NOW() да си запише часа като форматира данните при вкарване.
Поста му е твърде неточен. Не пояснява дали в полето е само часа или е + датата.
А твоя пример е под всякаква критика. Предпочитам да посъветвам автора да смени практиката, вместо да използва такива гимнастики като теб.
Ами, ако самото поле е 2012-29-07 21:11:00 пак ли ще нагаждаш substr(), за да отреже само часа и минутите ?
Това искам да ти кажа. По-добре да използва правилен начин, за да може да форматира данните си, както иска, вместо да прави такива ненужни неща, които ти му показваш.
После всеки решава, че това е правилният начин и почват да го използват масово, като си мислят, че са на прав път.

Не искам да се заяждам, но едва ли можеш да отречеш, че твоят начин е неточен и непрактически.
 
Айде пак заговори за мен и така усещам че можем да си пишем до безкрай, виждам какво правиш, осъзнал си че включването ти в темата е безмислено, и не намясто, после допълнително си се смутил след като приказките ти за DATE_FORMAT функцията на mysql "издъхнаха" и се опита по всевъзможен начин да извъртиш нещата така че ти да си прав.Ами незнам на колко си годинки (давам ти най-много 19(ахх май са много)), но се научи да приемаш факта, че си сгрешил а не да овърташ нещата. Не съм тръгнал да показвам как трябва да се направи(за разлика от теб не от днес зная за вградените функции на mysql заборавене с времена) - вариянти има различни, надали знаеш това, но автора искаше решение и му беше дадено.Думите ти за гимнастиките са пък още по-смехотворни(разбирам че олимпиядата започна но тук не сме на стадиона), без коментар.Всеки който проследи постовете ще му се изясни кой е прав и крив, така че спирам дотук.Нямам време да се занимавам с детински истории.Като съвет към теб,преди да пишеш нещо първо се замисли предварително дали наистина знаеш нещо за това което говориш, ако ли не има си гугъл пиши там той ще ти каже, за да не изпадаш в неловки ситуации като тази.
 
somebody каза:
Айде пак заговори за мен и така усещам че можем да си пишем до безкрай, виждам какво правиш, осъзнал си че включването ти в темата е безмислено, и не намясто, после допълнително си се смутил след като приказките ти за DATE_FORMAT функцията на mysql "издъхнаха" и се опита по всевъзможен начин да извъртиш нещата така че ти да си прав.Ами незнам на колко си годинки (давам ти най-много 19(ахх май са много)), но се научи да приемаш факта, че си сгрешил а не да овърташ нещата. Не съм тръгнал да показвам как трябва да се направи(за разлика от теб не от днес зная за вградените функции на mysql заборавене с времена) - вариянти има различни, надали знаеш това, но автора искаше решение и му беше дадено.Думите ти за гимнастиките са пък още по-смехотворни(разбирам че олимпиядата започна но тук не сме на стадиона), без коментар.Всеки който проследи постовете ще му се изясни кой е прав и крив, така че спирам дотук.Нямам време да се занимавам с детински истории.Като съвет към теб,преди да пишеш нещо първо се замисли предварително дали наистина знаеш нещо за това което говориш, ако ли не има си гугъл пиши там той ще ти каже, за да не изпадаш в неловки ситуации като тази.

Пич, TryMe се е включил много на място в темата. Вярно, че му беше показано решение за неговия проблем, но е много по-добре да знае как е хубаво да се работи с дата в MySQL. Така ще знае за следващия път и ще си спестим подобна тема.
:)
 
somebody каза:
Айде пак заговори за мен и така усещам че можем да си пишем до безкрай, виждам какво правиш, осъзнал си че включването ти в темата е безмислено, и не намясто, после допълнително си се смутил след като приказките ти за DATE_FORMAT функцията на mysql "издъхнаха" и се опита по всевъзможен начин да извъртиш нещата така че ти да си прав.Ами незнам на колко си годинки (давам ти най-много 19(ахх май са много)), но се научи да приемаш факта, че си сгрешил а не да овърташ нещата. Не съм тръгнал да показвам как трябва да се направи(за разлика от теб не от днес зная за вградените функции на mysql заборавене с времена) - вариянти има различни, надали знаеш това, но автора искаше решение и му беше дадено.Думите ти за гимнастиките са пък още по-смехотворни(разбирам че олимпиядата започна но тук не сме на стадиона), без коментар.Всеки който проследи постовете ще му се изясни кой е прав и крив, така че спирам дотук.Нямам време да се занимавам с детински истории.Като съвет към теб,преди да пишеш нещо първо се замисли предварително дали наистина знаеш нещо за това което говориш, ако ли не има си гугъл пиши там той ще ти каже, за да не изпадаш в неловки ситуации като тази.

Пич, когато ми достигнеш нивото пак пиши. Няма да споря, нека да лети substr за форматиране на дати и часове :D А и от теми наред тука, не съм видял да си много навътре в нещата, но няма нищо.

Спирам темата, защото явно се засягаш за непрактическия ти опит в сферата на програмирането.

А и аз искам да вкарам някои хора в правия път. Това, че ти не искаш да показваш как е правилно не е мой проблем, отново.
Мисля, че някои биха се радвали да видят по-нагледен и практически пример. Другото, което е, производителността е по-добра.
 
TryMe каза:
Пич, когато ми достигнеш нивото пак пиши.

Ами пичаго какво да ти кажа не ми се връща в 1-ви клас, но айде ще се вдетиня и аз малко за един пост:

Ако искаше да научиш потребителя на нещо полезно то нямаше да ме цитираш.Също видя ли заглавието на темата - "Как да изрежа две нули (секундите) от час от база данни" ако беше, щеше "да го вкараш в правия път" както потребителя преди мен(момчето сигурно е по-малко от теб, а всъщност колко по-умно). Ненапразно след като, ме цитира те провокирах с примери за да разбереш колко са ти познанията специално за DATE_FORMAT в конкретния случай.Това с прозиводителността всеки който е на различно ниво от теб ще му развеселиш деня с изказванията ти.Ако имаше и минимални познания в програмирането както и минимално себеуважение нямаше да подхванеш този спор.Изводите са два:

1.Младо си още "стрелкаш се" за всяко нещо и нямаш още нормална преценка за възможностите си от където идват и проблемите ти.
2.Нещата не стават само с желание иска се и четене, добре е освен урочетата тук за програмиране да почетеш малко сериозна литература и тогава чак да претендираш че знаеш нещо. :wink:

пп.Абе пичаго изрази като "когато ми достигнеш нивото пак пиши" от филмите ли ги учиш или по-лошото в училище?
 

Горе