GD library - какво е ?

TiMaTa

Registered
Не знам дори темата дали е за този раздел, но някой галерии изискват GD library . На локалния сървър са ми файловете .. ала бала.. и въпроса ми е това нещо .. тегли се ? инсталира ли се ? кфо е как е? как мога да го имам .. извинявам се за глупавите въпроси :(

Това е нещо като модул на PHP и ако използваш XAMPP или AppServ или чисто Apache тази библиотека както се нарича ти е включена.
Има хостове обаче на които не е включена.
Използа се за много неща, някой от които са:
- генериране на картинка;
- намаляване на картинка - ресайз;
- промяна на формата;
- редактиране;
и още много други.

Най лесно можеш да видиш включена ли е библиотеката от:
<?
phpinfo();
?>

и там търсиш:

gd

GD Support enabled
GD Version bundled (2.0.28 compatible)

Успех!

Да и аз се осетих че е нещо такова .. за картинките малки да се правят.. и това за секретен код където го начертава пхп .. и т.н. , аз съм с WAMP5 и нямам . То не може да се вкара или ? В смисъл на WAMP да имаш и GD Libary. Благодаря ти много за информацията :)

TiMaTa каза:
Да и аз се осетих че е нещо такова .. за картинките малки да се правят.. и това за секретен код където го начертава пхп .. и т.н. , аз съм с WAMP5 и нямам . То не може да се вкара или ? В смисъл на WAMP да имаш и GD Libary. Благодаря ти много за информацията :)
Мисля ,че има ,ама не си я включил

Ами щом не ти е включена към пакета, шанса ти да успеш да я пуснеш е минимален.
Препоръвам ти да минеш към някой от пакетите, които си вървят с пуснати GD библиотеки като AppServ или XAMPP.

Значи GD e разширение към PHP, за Windows то е вграденo в PHP за да го активираш (ако не е активно) намери във папката където е инсталирано PHP и там трябва да има файл php.ini, в този файл търси за ред
;extension=php_gd2.dll
и махни точка и запетаята отпред. Ако го няма този ред просто го напиши:
extension=php_gd2.dll

jamby77 каза:
Значи GD e разширение към PHP, за Windows то е вграденo в PHP за да го активираш (ако не е активно) намери във папката където е инсталирано PHP и там трябва да има файл php.ini, в този файл търси за ред
;extension=php_gd2.dll
extension=php_gd2.dll

има го този ред но дори и да махна ; не става :(

TiMaTa каза:
jamby77 каза:
;extension=php_gd2.dll
extension=php_gd2.dll

има го този ред но дори и да махна ; не става :(

След като си махнал ; от редът , си рестартирай апаче сървъра и ще стане :lol:

А може ли да ми обясните как ще стане това :cry: извинявам се за ланмерските въпроси, но нищо не зная за това :(

Ти си с wamp нали?
Кликаш с десния бутон на иконката дол и някаде трябва да има apache2 restart, не съм сигорен защото не съм използвал wamp.Потърси в всички подменюта би трябвало да го откриеш ;]

Благодаря ви много . Получи се :lol: ако някой друг има същия проблем - аз го реших след като направих каквото каза proba т.е. в файла PHP/php.ini намерих къде е ;extension=php_gd2.dll и премахнах ; . След това с ляв бутон на WAMP в PHP settings -> PHP extensions намерих къде е php_gd2 и го натиснах. :?: Сега всичко е ОК . Благодаря ви много на всички :)

Горе