html form - проблемченце

gLaVoReZa

Registered
То е дълга история, но с две думи искам да попитам - значи, нали всяка една форма <form>бля, бля</form> - започва нов ред, все едно съм написал <p>, или <br>, та проблема е, че аз искам да направя примерно да има връзки, които да са на един ред, и непосредствено след тях да има една форма, която да е на същия ред:
Код:
<a href="home.php">Home</a> | <a href="links">Links</a> | <a href="contacts">Contacts</a> <form><input name="q"><input type="submit" value="Search"></form>
Нещо като горния пример, и нали всичко е ОК, само, че тЪпАтА форма отива на долния ред, моля ако някой има идея как да предотвратя това - да ми помогне, ще съм безкрайно признателен! :(

ми я пробваи така

<a href="home.php">Home</a> | <a href="links">Links</a> | <a href="contacts">Contacts</a> <form><input name="q"><input type="submit" value="Search"></form>

ако нестане може да провбаш и така
<div style="width:някаква ширина ; height: някаква височина ; >
</div>

направи го така:
<table width="...." cellspacing="0">
<tr>
<td width="...." height="x">
<a href="home.php">Home</a> | <a href="links">Links</a> | <a href="contacts">Contacts</a></td>
<td width="...." height="x">
<form>
<input type="text" name="q">
<input type="submit" value="Search">
</form></td>
</tr>
</table>
като на height към ти сложил "х" като ти сам избираш стойността и трябва и на двете места да е еднакво.
дано ти свърши работа
:)

@cheppo, абе то майче стана нещо...
Сега са на един ред, но пък самата форма се вдигна от нивото на връзките, с около 5-10px - въпреки, че пробвах много стойности на height и width, разстоянието не че е много, но аз гледам всичко да ми е изпипано, а този проблем го мъча от 2 седмеце вече...но благодаря все пак - помогна ми доста :)
Ама тези w3c имам чувството, че ще ги бия вече - защо са направили всяка форма да започва нов ред :)

еДиТ:
Ако има и други предложения изобщо няма да се сърдя :)

така дано да e добре центрирано:
<table width="...." cellspacing="0">
<tr>
<td width="...." height="x" align="center">
<a href="home.php">Home</a> | <a href="links">Links</a> | <a href="contacts">Contacts</a></td>
<td width="...." height="x" align="center">
<form>
<input type="text" name="q">
<input type="submit" value="Search">
</form></td>
</tr>
</table>
:D

То всъщност проблема идва от това, че съм направил една страница на html, и то в центъра има една таблица, в която има връзки, и до тях - форма за търсене, която е на същия ред, проблема с новия ред на формата го реших по следния начин:
Код:
<table background="bg.png" width="800">
<form>
<td>
<a href="#">Home</a> <a href="#">links</a> <a href="#">sponsors</a> <a href="#">Contacts</a> <input name="q"><input type="submit" value="search">
</td>
</form>
</table>

и така стана, добре, но един ден ми дойде гениалната идея, да преведа страницата на невероятния xhtml, а там правилата гласят, че нeмога да сложа <form> между <table> и <td>, и затова - се връщам пак отначало :cry:

eDit:
Мерси много, за помощта, то се е видяло, че ще има още много да се дзверя там, но ти наистина ми помогна. :)

@Staf
и аз мислех, че трябва да стои, но се оказа, че не е задължително - и да гo има и да гo няма, самата страница не се променя по никакъв начин, а пък и като си валидирах страницата на www.validator.w3.org, за xhtml, и ми пишеше, че в този контекст не трябвало да има <tr>, или нещо такова?!.

наи лесно според мен е просто да слойиш линковете в формата
нямаш нужда ниот от таблици нито от дивове
<form>
<a href="home.php">Home</a> |
<a href="links">Links</a> |
<a href="contacts">Contacts</a>
<input name="q" />
<input type="submit" value="Search" />
</form>

@mute
Еми то в крайна сметка, може и нещо такова да се измисли, но просто аз съм оградил формата и линковете с таблица, защото лесно мога да задам background, и е много удобно, нали да стане нещо като bar .Също е малко гадно, че като сложа линковете в формата, и се получава така, че като цъкнеш върху, или близо до някоя връзка, и то нали Focus-a идва на самата форма, и бутона Submit се одебелява, все едно, че трябва да га натиснеш, то не, че някой ще го забележи, ама ме дразни :)

@Slavei
Аз по принцип мога да работя с CSS, но по навик правя нещата повече с HTML. Благодаря за връзката, изглежда полезно.

gLaVoReZa каза:
@mute
...Също е малко гадно, че като сложа линковете в формата, и се получава така, че като цъкнеш върху, или близо до някоя връзка, и то нали Focus-a идва на самата форма, и бутона Submit се одебелява,....

Този проблем може да го решиш, ако сложиш <а> таговете в <label>
но тогава ще трябва да сложиш малко CSS.
Между другото ефекта с бордера се проявява само под ИЕ.

Урока на Димо определено е много добър. Човек го разбира чак когато седне да прави нещо такова.

И след като знаеш CSS, защо не го ползуваш?! XHTML може да е с малко по-строги правила, но те улесняват работата.

Back
Горе