Internet Archive създава най-големия web-архив

staf

Registered
Да се върнем назад във времето, да видим как са изглеждали сайтовете преди, за да направим справка или да се забавляваме. Internet Archive е създала проект, наречен "WayBack Machine", който се превърна в най-големия архив на сайтове. Вижте как са изглеждали любимите ви сайтове през далечната 1996 година (ако ги е имало), проследете развитието на Мрежата.

Според основателят на проекта, Брюстер Кейл, "жизненият цикъл" на средностатистическия сайт е към стотина дни и ако не бъде копирано, иначе ценно съдържание може да бъде загубено завинаги за човечеството. Проектът цели най-вече съхраняване на информационното съдържание на съвременните онлайн ресурси, за може да се ползва и от бъдещите поколения.

От момента на откриването си архивът Internet Archive (http://www.archive.org/) е побрал информация за над 85 милиарда страници, чрез които успешно може да се проследи еволюцията на Световната мрежа. Към момента обемът на данните превишава 1,5 петабайта (РВ). Използват се 2300 сървъри.

Любопитното е, че развитието на Интернет не оправда очакванията на Кейл. Преди 10 години той е очаквал, че към момента цялата музика на света, всички книги и видео ще бъдат събрани на едно място в Интернет.

Паралелно с проекта "WayBack Machine" организацията "Internet Archive", с подкрепата на алианса Open Content Alliance (OCA) развива инициативата "Open-Access Text Archive", предполагаща дигитализиране на книги, периодични издания, литературни и научни творби, които са обществено достояние. "Open-Access Text Archive" е алтернатива на търсачките в книгите на Google и Microsoft. Достъпът да дигитализираните материали е безплатен, докато до някой материали в Google Book Search и Windows Live Book Search има ограничения заради авторските права.

Източник: compulenta.ru, www.download.bg

# За да видите как е изглеждал някой сайт преди, посетете адрес http://www.archive.org/ . В централното поле "Web" въведете адреса на сайта, който искате да проверите и натиснете бутона "Take Me Back". Ще се отвори втора страница, която съдържа таблица с години и дати. Изберете тази, която ви е нужна и ще видите как е изглеждал сайтът в миналото.
 

Горе