Javascript/Ajax/Jquery

critrate

Registered
Здравейте.Въпроса ми може би е глупав,но предпочитам да питам за да науча.Започва все повече и повече да ми се налага да използвам js и решиш да го уча паралелно с php.

Знам ,че javascript е език,jquery - библиотека ,a Ajax - технология,но не мога да ги различа т.е. като погледна даден код не знам почно под какъв вид е написан,и каква е точната разлика между 3-те т.е. защо не се използва чисто javascript ,а се използва и ajax и jquery.От днес започнах да гледам уроци и все още всичко ми е мъгла.

critrate каза:
Здравейте.Въпроса ми може би е глупав,но предпочитам да питам за да науча.Започва все повече и повече да ми се налага да използвам js и решиш да го уча паралелно с php.

Знам ,че javascript е език,jquery - библиотека ,a Ajax - технология,но не мога да ги различа т.е. като погледна даден код не знам почно под какъв вид е написан,и каква е точната разлика между 3-те т.е. защо не се използва чисто javascript ,а се използва и ajax и jquery.От днес започнах да гледам уроци и все още всичко ми е мъгла.

jquery е като набор от готови функции, написани на javascript. Тези готови функции са много удобни и хубавото им е, че работят еднакво под всички браузъри, което с чист js не е така.
Ajax е начин да пращаш HTTP заявки без да презареждаш страницата. Можеш да използваш чист js за ajax, но ще ти трябва много код, за да работи всичко еднакво под различните браузъри.

Благодаря ,че ми обясни.Аз изгледах 5-6 урока за javascript и бяха за циклите,функциите,оператори,масиви.И до там всичко разбрах как да работя с изброените неща ,но така като гледам уроците от този плейлист в ютюб свършиха ...

Back
Горе