Linux, Ubuntu.......?

chebaev

Registered
Здравейте! Искам да задам няколко въпроса към тези, които ползват Linux. Реших да го пробвам как е, защото трябва за офиса да си лицензирам софтуера пък не ми се дават много пари. До колкото съм запознат за Linux има доста алтернативни програми. Мен главно ми трябва да може да се пусне интернет, офис пакет да се набират разни документи на Word, Exel и евентуално нещо на Power Point. В общи линии стандартните неща. Попрочетох в интернет и така дистрибуцията Ubuntu ми препоръчаха за преминаване от Windows към Linux (за начинаещи). Та въпросите са ми следните:

1. На каква файлова система трябва да ми е харда за да върви Linux? Става ли NTFS или не е препоръчително? Ако не е на NTFS или FAT, ако закача харда си някъде ще го открива ли Windows примерно?

2. Как мога да си разделя харда без да го изпразвам? Разбрах, че с Partition Magic става номера, ама сигурна ли е работата?

3. Според вас Ubunto ли е най-подходяща дистрибуция за начинаещи потребители?

Според мен най-подходящата за начинаещи (и не толкова начинаещи) е openSUSE. Има го на едно DVD. ТУК Всичко е на български и е безплатно. Включена е и най-добрата алтернатива на MS Office, а именно OpenOffice, който до колкото се сещам работи и с файловете на офиса (*.doc). Можеш безплатно да си теглиш всички ъпдейти или да го пуснеш автоматично да ги тегли. Графичната среда е много приятна (KDE 4) и не товари както Windows-a. Относно партишъна - не ползва NTFS, но може да го чете. С Partition Magic незнам дали ще стане, тъй като не съм я пробвал, но не е за препоръчване. Windowsa няма да може да чете от дяла на SUSE-то (както е и с всички линукси). :?:

Аз лично смених много дистрибуции, докато се спра на SUSE-то (Debian, Ubunto, Kubunto, Mandriva).

ПП. Дяла трябва да е форматиран за "ext3". Незнам партишън маджика дали го може...

1. Мисля, че не може на NTFS. Аз до сега винаги съм си ги правил на ext3

2. Да, сигорно е. Може да си направиш и дял в ext3 и суап файл. то там има падащо меню от което можеш да си избереш "Linux swap".

3. Аз пък препоръчвам Kubuntu. Можеби защото само него съм пробвал :) Ама е хубав и приятен.

:?:

въпрос за убунто и аз бях до ся на него въпроса ми е от къде да си инсталирам VPN(PPTP) КЛИЕнт за да имам интернет може ли да дадеш линк илида ми обясниш как да си инсталирам и да имам нет ? :cry: версия 5.0.4 във по новата версия има ли го инсталирано инче впн-а ?

LiRiX каза:
1. Мисля, че не може на NTFS. Аз до сега винаги съм си ги правил на ext3

2. Да, сигорно е. Може да си направиш и дял в ext3 и суап файл. то там има падащо меню от което можеш да си избереш "Linux swap".

3. Аз пък препоръчвам Kubuntu. Можеби защото само него съм пробвал :) Ама е хубав и приятен.

:?:

:) Те всички с KDE са хубави и приятни :D Въпроса обаче не е във външния вид, ами откъм стабилност и т.н. Пък и SUSE-то на мен ми се видя най-лесно за работа.

kzteam каза:
въпрос за убунто и аз бях до ся на него въпроса ми е от къде да си инсталирам VPN(PPTP) КЛИЕнт за да имам интернет може ли да дадеш линк илида ми обясниш как да си инсталирам и да имам нет ? :cry: версия 5.0.4 във по новата версия има ли го инсталирано инче впн-а ?
http://packages.ubuntu.com/hoary/net/pptp-linux
Ето от тука, ама как не зн щото аз съм на лан.

В новата версия 7.04 също го няма.

chebaev каза:
Здравейте! Искам да задам няколко въпроса към тези, които ползват Linux. Реших да го пробвам как е, защото трябва за офиса да си лицензирам софтуера пък не ми се дават много пари. До колкото съм запознат за Linux има доста алтернативни програми. Мен главно ми трябва да може да се пусне интернет, офис пакет да се набират разни документи на Word, Exel и евентуално нещо на Power Point. В общи линии стандартните неща. Попрочетох в интернет и така дистрибуцията Ubuntu ми препоръчаха за преминаване от Windows към Linux (за начинаещи). Та въпросите са ми следните:

1. На каква файлова система трябва да ми е харда за да върви Linux? Става ли NTFS или не е препоръчително? Ако не е на NTFS или FAT, ако закача харда си някъде ще го открива ли Windows примерно?

2. Как мога да си разделя харда без да го изпразвам? Разбрах, че с Partition Magic става номера, ама сигурна ли е работата?

3. Според вас Ubunto ли е най-подходяща дистрибуция за начинаещи потребители?

В моята работа използвам Ubuntu и Mandriva.
Ако Open Office e най-важна за теб, Mandriva е подходяща защото е лесна за инсталиране и включва и bg модулите за проверка на правописа и сричкопренасяне.
Ако искаш всичко на компютъра ти да е лицензирано, трябва да разкараш уиндоуса.
Това,че Линукса е безплатен, не е достатъчен мотив за преминаване на него, трябва да имаш и ентусиазъм, защото ще трябва време за да изучиш новите програми и да свикнеш с тях.
И Ubuntu и Mandriva имат много интелигентни инсталатори, които могат да преформатират диска или дял от него или да създават подходящите дялове за инсталиране.

Може този пост да се припокрие с другите :

Swap дяла е два пъти колкото рамта ти.Ако имаш 128 мб рам, то тогава Слап дяла ти ще е 256. Ununtu(Kubuntu) наистина се препоръчват за начинаещи,лесни приятни , удобни.Разликата м/у двете системи е графичата среда-Ubuntu ползва Gnome ,който не натоварва системата,Kubuntu ползва Kde , който е доста по-красив от гнома.Но щом ще ползваш само за офис работа няма да те вълнува това нещо,мисля.
Линукс може да чете дяловете на Windows и дори да пише върху тях.
Но Windows неможе да чете и пише върху дяловете на Linux.
При инсталацията на Убунту (сигурно и на кубунту) автоматично се прави слап дял и се разделя.Там имаш възможност да избереш как да бъде инсталирано-дали да се разположи на готов от тебе дял,или на целият хард диск или на най-голямото празно място на дискати.
Може да ползваш и Windows приложения който са безплатни под Linux,чрез безплатният емулатор Wine.
Скоро само да се свали МАК-а ще направа урок как се инсталират някой Операционни системи.

Мерси за информацията на всички. И така инсталирах си Ubuntu. Всичко точно няма проблеми. Обаче имам един въпрос. Как се инсталират програмите. Примерно искам да си сложа XMMS. Изтеглих си го, то беше в един архив .gz, разархивирах го и как да пусна да се инсталира? Кой от всичките файлове? Няма ли нещо като setup.exe както е при Windows?

Програми > Добавяне/Премахване ... >
Там има почти всичко.
XMMS можеш да я инсталираш през конзолата.
sudo apt-get install xmms
http://www.web-tourist.net/forum/viewtopic.php?t=952
И прочети това :)

Back
Горе