Linux ?

Player_pz

Registered
Абе от много време се каня да си го сложа , обаче нещо все нестава ...
Някой може ли да ми обясни какво трябва да направя / подробно / за да тръгне това животно 8)
 
Кажи къде точно е проблема?
Има сайтове със статий.
Разгледай този например :arrow: http://linux-index.org/
 
Най добре е да си отделиш едно 15-20 гиги като решиш да слагаш.
И по време на самата инсталация самото дистро ще ти даде опция за избиране на партишън или то да си отдели и конвертира от някой ( C, D..e.t.c)
 
Аз знам само 1 Partition Magic.
Но под отделяне на място имах предвит, да си изтриеш било то някоя игра, филм та да имаш в (да вземем D например) 20 гиги свободни, така че при инсталацията на линукса той да си отдели сам толкова място колкото ще му е необходимо.Аз когато инсталирах моя направих така, оставих си около 22 гига байта (там някъде) и при инсталацията той си направи неговия парт на 10 гиги някъде.
 
Не му е нужна програма за смаляване на дял, от самата инсталация на линукса задаваш кой дял да ти смали и да го направи под формат за линукс.
И попринцип всичко в линукса е по-яко. Няма крашове като в уиндоуса и т.н. :)
Аз бях сложил SuSe10 обаче не ми се занимаваше с инсталиране на програми от конзолата (защото ми беше малко трудно) и си сложих пак бозичката :)
Също така няма как да подкараш програма за уиндоуса на линукса (по-точно има един вариант.. само че нищо не можах да направя... с една програма там... абе докато зареди програмата минават минути, след като цъкнеш нещо на програмата пак минават минути... бавна работа)
Има си апачета, майсяли и т.н. за линукса :)
 
Toчно това му обясних по-горе, не му е нужна програма а му казах да си изтрие повечето ненужну работи за да може самият линукс да определи колко място да си вземе при инсталацията.Това си е опция на всяко дистро.
 
Aко на диска има вече инсталиран уидоус, преди да се разделя на дялове трябва да се дефрагментира.
 

Горе