MySQL - някой да обесни =)

Teodotko

Registered
PHP-то вече го "разбирам" тей да се каже . Сега ме интересува как да използвам MySQL . Примерно досега си правих config.php в който слагах

$title = "името";

След това си инклудвах config-а в сяка страница и между <title></title> слагах $title :) . И така .. Въпроса ми е как мога да използвам MySQL за същата функция .

Първо: Имаш ли localhost или база данни?
Второ: имаш ли таблица с ред title, защото това ти трябва, за да извлечеш стойността на title от някъде иначе, ако ги имаш тези неща, мисля, че ще стане нещо такова.

Код:
<?php

include('config.php');//тук инклудваме файла с конекцията

$query = mysql_query("SELECT title FROM таблица");//тук правим заявка към базата данни като й казваме да избере title от таблица (таблицата ти трябва да й смениш името)
$row = mysql_fetch_array($query); // тук въвеждаме резултатие в масив
$title = $row['title']; // тук извличаме желаната стойност чрез ключа й.

echo '<html><head><title>'.$title.'</titkle></head></html>';

?>

Надявам се поне да си схванал логиката
Нещо такова не съм го пробвал дали работи...

Streleca каза:
Второ: имаш ли таблица с ред title, защото това ти трябва, за да извлечеш стойността на title от някъде иначе, ако ги имаш тези неща, мисля, че ще стане нещо такова.

Код:
<?php

$query = mysql_query("SELECT title FROM таблица");//тук правим заявка към базата данни като й казваме да избере title от таблица (таблицата ти трябва да й смениш името)

?>

ДА ! Точно това ми трябваше ... До тук всичко разбрах обаче сега не ми е ясно как да си създавам таблици в MySQL-a ( phpmyadmin ? или ? ) След като ги създам тези таблици как се записват данни в тях ?

http://4storing.com/2kmbls/208510e5156b94c4b5980b2b65c50ef7.html

Ако разбираш английски е идеална. Имам и книжни издания за MySQL, но тук е обяснено най-добре. :)

Teodotko каза:
Streleca каза:

Код:
<?php

?>

ДА ! Точно това ми трябваше ... До тук всичко разбрах обаче сега не ми е ясно как да си създавам таблици в MySQL-a ( phpmyadmin ? или ? ) След като ги създам тези таблици как се записват данни в тях ?

Значи има два варианта
Първия:
във всеки урок си има sql файл, който създава таблица в phpmyadmin тия можеш да вземеш този код, да влезеш в phpmyadmin и някоя база данни и горе в менюто SQL пишеш SQL кода, който в твоя случай ще е нещо такова:
Код:
CREATE TABLE `test`(
`id` int(9) not null auto_increment,
`title` varchar(255) not null,
PRIMARY KEY (id)
);
Скриптът ще създаде таблица с името test и с две редици - id и title int(9) указва типа на реда id , а not null показва, че не може да приеме null стойност, а auto_increment се използва за автоматично увеличаване на полето(в случая id) демек при първия запис на title id ще е 1 на втория 2 и така ще се увеличава. varchar на title показва типът а 255 броя на символи, които може да съдържа полето.Not null изпълнява същата функция primary key поч ти винаги е id и служи като ключ по който се сортират нещата или нещо такова и аз не знам за какво е точно...И това е общо взето, ако има нещо питай. Попринцип mysql не е много труден език, но си има своите особености... поздрави!

Back
Горе