php интеграция в html документ

embaka

Registered
някой да е срещал някакъв едитор или нещо от рода за създаване на html сайт с вградени функции от php

Нещо не мога да разбера.
  1. Искаш да имаш PHP код в HTML страница ?
  2. Искаш да разделиш PHP от HTML и като показваш нещата от PHP ?
  3. Искаш редактор който да ти оцветява синтаксиса и на PHP и на HTML едновеременно ?

1. Ползваш таговете : <? , <?php и ?> между HTML кодовете.Като файла трябва задължително да е в .PHP , ако е в .HTML PHP кода може да ти се види.
  2. Ползвай някой template engine
  3. Ползвай някой редактор като Dreamwеaver или netbeans или alpina( мисля че така се казваше )

Мисля че не иска среда която да му оцветява кода, а програма която му пише сама Пхп код.

Ами такава няма, понеже абсолютно всичко във Пхп си го пишеш и съставяш сам според твоята творческа идея.

Опит за нещо подобно е DreamWeaver

До колкото съм работел с нея съм останал с впечатлението че е доста ограничена като функции и не си струва да се захващаш, защото научаването и изработката на сайт с нея коства повече усилия отколкото да си научиш php, което ще ти даде огромна, почти неограничена свобода при правенето на сайт.

Разбира се Dreamweaver си има свойте почитатели сред дизайнерските среди - най-вече дизайнерите, харесващи повече графиката, нямащи интерес в програмирането. Изборът си е твой.

не не искам нито едно от изброените, а нещо от този сорт:
този код е php, но е зареден изцяло в html документ, явно не сте попадали на нещо подобно до сега и не може да ме разберете какво се опитвам да кажа

Код:
{if($left_menu)}
  <ul class="innerNavigation">
  {loop($left_menu)}
    <li><a href="./index.php?request={$left_menu_key}" {if($compare==$left_menu_key)} class="active" {endif}>{$left_menu_val}</a></li>
  {endloop}
  </ul>
{endif}

{if(!$show_news)}
<h3 class="sectionHeading">НОВИНИ</h3>
<ul class="news_list">
  {loop($news_3)}
  <li>
    <p class="date">{$news_3_val[data]}</p>
    <p><a href="./index.php?request=view_new&n_id={$news_3_key}&start={$start}">{$news_3_val[title]}</a></p>
  </li>
{endloop}
  <li id="moreNews"><span>›</span><strong><a href="./index.php?request=news" >повече новини</a></strong></li>
</ul>
{endif}

Това ако съдя по написаното е темплейт.Значи точка 2.

http://pic-bg.net/files/rzsi6j9zunozzazwz53vqf89d028gpv588xe2wnv.png
Хей такова ли искаш ?

ако съм разбрал правилно изкаш php кода да се изпълнява в html файлове
ако е така
в файла .htaccess слагаш следния ред
Код:
AddType application/x-httpd-php .html

може и да е темпейт, но не се използва никъде .tpl, в папка templates има заредени много html документи, във всеки има заредени такива функции, който се намират в index.php

а тая програма Netbeans, доколкото виждам е за линукс

asiudfoisaznhfo каза:
ако съм разбрал правилно изкаш php кода да се изпълнява в html файлове
ако е така
в файла .htaccess слагаш следния ред
Код:
AddType application/x-httpd-php .html

от това, което си написал какво изпълнява този ред и ако е така има ли различен синтаксис за писане на php кода в html

няма никакъв различен синтаксис

идеята на този ред е да може да слагаш php код в html файлове и този php код да се изпълнява а не да се визуализира

embaka каза:
може и да е темпейт, но не се използва никъде .tpl, в папка templates има заредени много html документи, във всеки има заредени такива функции, който се намират в index.php

а тая програма Netbeans, доколкото виждам е за линукс
Има я и за windows и за macinctosh.
http://videotutorials-bg.com/lessons.php?action=viewcat&id=45&t=623
Това какво разширение няма никакво значение.Може и [dot]adoflhitler да си ги кръстиш.Зависи от това коя система и дали има настройки за разширенията.

asiudfoisaznhfo каза:
няма никакъв различен синтаксис

идеята на този ред е да може да слагаш php код в html файлове и този php код да се изпълнява а не да се визуализира

значи ако съм разбрал правилно, вписвам тоя ред в .htaccess правя си една страница на чист html и между таговете поставям php код за изпълнение с тагове за php <?php ?> без значение къде ще бъде сложен php кода между html, но не разбирам как html ще прочете php таговете

правилно си разбрал

а за четенето
явно не си много навърте в нещата
ето как става всички

потребител изисква страница -> сървъра (apache) -> взима изискваната страница от потребителя и я предава на php -> php обработва страницата и я връща на apache -> apache предава готовият изходен код на страницата на потребителя -> потребителят вижда готовият резултат

този ред който съм ти написал просто казва на apache да изпраща html страниците на php за обработка

edit:
web-srv-php-diagram.png

браво, не мога да повярвам, че това нещо работи по този начин :) интересно ми е този метод примерно би ли сработил с един безплатен хостинг, като hit.bg примерно, ще трябва да тествам :)

Back
Горе